Share – Wave elastogrāfija palīdz objektīvi novērtēt dažādu orgānu jaunveidojumu ļaundabīguma risku

Ultraskaņa diagnostiskajā medicīnā tiek izmantota jau relatīvi sen. Teju ikviens no mums ir ar to saskāries – vēdera dobuma orgānu, sirds, asinsvadu, ādas, krūšu, ginekoloģiskā izmeklēšanā, kā arī bērniņa attīstības novērošanai grūtniecības laikā. Elastogrāfija jeb sonoelastogrāfija ir jaunākā ultrasonogrāfijas metode, kura pamatojas uz audu elastīguma mērījumiem reālajā laikā. Elastīguma attēlus analizē ar autokorelācijas metodi, un tie ir kodēti krāsās. Metode sākotnēji tika radīta krūts vēža agrīnai diagnostikai, bet tagad to izmanto arī citu orgānu izmeklēšanā.

Pamatojoties uz audu elasticitātes dažādām raksturīpašībām, tas ļauj atšķirt ļaundabīgu audzēju audus no citiem normāliem audiem. Elastogrāfija – nav atsevišķs izmeklējuma veids, bet gan jauns ultrasonogrāfijas izmeklējuma režīms, kas papildina "parasto" B režīma ultrasonogrāfijas izmeklējumu.

Klīniskajā praksē tiek izmantoti divi galvenie elastogrāfijas veidi:

  • deformācijas jeb Strain elastogrāfija;

  • bīdes viļņu jeb Shear - Wave elastogrāfija.

Deformācijas elastogrāfijāattēla veidošanai tiek izmantoti audu deformācijas rezultātā iegūti dati, kas tiek radīti ārējas palpācijas vai iekšējas audu kustības rezultātā.

Bīdes viļņu elasatogrāfija turpretim balstās uz ultrasonogrāfijas iekārtas ģenerētu fokusētu ultraskaņas viļņu, t.s. akustiskā spēka starojuma impulsa, radītām iekšējām audu elatsicitātes izmaiņām, kas ļauj veikt daudz objektīvākus, kvantitatīvākus iekšējās audu elasticitātes mērījumus. Bīdes viļņu elastogrāfija ir daudz objektīvāka arī tāpēc, ka tiek izmantoti ultraskaņas impulsi ar noteiktiem parametriem, līdz ar to šis izmeklējums nav subjektīvi atkarīgs no ultraskaņas speciālista – viņa veikto palpācijas kustību spēka un biežuma. Share – Wave elastogrāfijas veikšanai ir nepieciešamas specializētas ultra ātras ultrasonogrāfijas iekārtas.

Philips jaunā tehnoloģija

VC4 ārstu rīcībā esošās Premium segmenta Philips Epique 5 un Philips Epique 7 ultrasonogrāfijas iekārtas ietver ElastPQ  Shear Wave šķērsviļņu elastogrāfijas tehnoloģiju. Tā balstās uz unikālām pulsatilitātes shēmām, kurām pateicoties iespējams iegūt absolūtus audu blīvuma mērījumus. Tā šobrīd ir efektīvākā no komerciāli pieejamajām elastogrāfijas tehnoloģijām.

Elastogrāfijas metodes apvienošana ar parasto ultrasonogrāfijas izmeklējumu uzlabo diagnostisko precizitāti un ļauj:

  • novērtēt dažādu orgānu jaunveidojumu ļaundabīguma risku;

  • izvērtēt audzēja izplatību, iespējamo audzēja kapsulas invāziju;

  • atšķirt serozo un hemorāģiska cistisku veidojumu saturu.

Precīzāk zinot veidojuma uzbūvi, atsevišķos gadījumos ir iespējams izvairīties no punkcijas biopsijas.

Elastogrāfiju lieto vēdera dobuma orgānu - aknu, liesas un nieru, vairogdziedzera un kakla mīksto audu, krūts dziedzeru izmeklēšanā, arī muskuļu un cīpslu bojājumu diagnostikā. Lietojot speciālas endokavitālās (ginekoloģiskās un rektālās) zondes to izmanto arī prostatas, urīnpūšļa, taisnās zarnas, kā arī dzemdes, olnīcu u.c. veidojumu izmeklēšanā. Elastogrāfija ļauj novērtēt arī iespējamos muskuļu un cīpslu bojājumus.

Izmeklējums tiek veikts tāpat kā standarta ultraskaņas izmeklējums. Ārsts skenē izmeklējamos orgānus, atrodot mezglus vai citas aizdomīgas struktūras, ārsts ieslēdz iekārtas elastogrāfijas režīmu un veic fokusētus veidojuma audu elasticitātes mērījumus, arī salīdzinot to elasticitāti ar apkārtējiem audiem. Pacienta sajūtas izmeklējuma laikā arī ir tādas pašas kā "parastā" ultraskaņas izmeklējuma laikā – nav ne sāpju, ne diskomforta. Nepastāv būtisku ierobežojumu šī izmeklējuma veikšanai – to var veikt visās vecuma grupās un arī grūtniecēm. Iepriekšēja sagatavošanās izmeklēšanai arī ir tāda pati kā jebkuram citam ultrasonogrāfijas izmeklējumam. Ja plānots veikt vēdera dobuma orgānu ultrasonogrāfiju ar elastogrāfiju, tad nevar ēst 6h pirms izmeklējuma.

Dodoties uz izmeklējumu, vēlams ņemt līdzi visus iepriekš veikto izmeklējumu rezultātus, kā arī, ja ir, citus radioloģisko izmeklējumu rezultātus, lai ārsts var salīdzināt interesējošo struktūru izmaiņas dinamikā. Izmeklējuma ilgums ir tāds pats kā pārējiem ultrasonogrāfijas izmeklējumiem (iespējams nedaudz ilgāk), atkarībā no sonoelatsogrāfijas veida. Lai veiktu sonoelastogrāfijas izmeklējumu, ko apmaksā apdrošinātājs, nepieciešams ārsta nosūtījums.

Biežāk veiktie elastogrāfijas  izmeklējumi:

  • Aknu elastogrāfija ļauj novērtēt aknu stāvokli (aknu fibrozes pakāpi) vīrushepatītu, kā arī dažādas etioloģijas aknu cirozes slimniekiem. Pētījumi parāda, ka šī metode laba alternatīva aknas punkcijas biopsijai. Dažu minūšu laikā pacients un ārsts var uzzināt aknas blīvumu, kurš palielinās cirozes pacientiem ( aknā veidojas saistaudi, akna kļūst neelastīga)

  • Vairogdziedzera izmeklēšana palīdz diferencēt cistiskus vairogdziedzera veidojumus un labdabīgus vairogdziedzera mezglus no ļaundabīgiem vairogdziedzera audzējiem (papillāra, folikulāra, parafolikulāro šūnu vēžiem). Var noteikt mezglu blīvumu, kurš ir svarīgs mezglu malignitātes  riska noteikšanai – pielietojot elastogrāfiju, ārsts var iegūt vairāk informāciju. Mezgla blīvums ir arī viens no punktiem vairogdziedzera mezglu malignitātes riska standartizētas novērtēšanas sistēmas TIRADS klasifikācijā.

  • Krūts dziedzeru izmeklēšanauzlabo diagnostisko precizitāti, palīdz diferencēt labdabīgus krūšu veidojumus (cistas, lipomas, fibroadenomas) no patoloģiskiem procesiem (mastītiem) un ļaundabīgiem audzējiem (infiltrējoša duktāla karcinoma, papillārs vēzis u.c.).

Elastogrāfiju veic:

"Veselības centrā 4", Kr. Barona ielā 117, Rīgā, tālr: +371 67847105;

"Capital Clinic Riga", Duntes ielā 15a, Rīgā, tālr: +371 66 333333; +371 29 334 224

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Latvija
Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.59278989sec.