Kā pasargāt sevi no gripas komplikācijām?

«Gripa smagas komplikācijas var izraisīt pat veseliem cilvēkiem, lai gan risks visvairāk attiecas uz veciem cilvēkiem (pēc 65 gadiem) un maziem bērniem (jaunākiem par 5 gadiem) un tiem, kam jau ir kādas hroniskas vai neārstētas slimības. Riska grupā ietilpst visu vecuma grupu pacienti, kuriem ir cukura diabēts, hroniskas sirds vai nieru slimības, hroniskas elpošanas ceļu un plaušu slimības, tajā skaitā astma, cilvēki ar pazeminātu imunitāti un traucētām asinsrades orgāna liesas funkcijām. Tāpat riska grupā noteikti ir grūtnieces, viņām jāsaudzē gan sava, gan bērniņa veselība. Tādēļ aicinu ikvienu neattiekties pret šo sezonālo slimību vieglprātīgi», uzsver klīnikas Premium Medical interniste Dace Cibule.

Ar katru dienu satraucošāka kļūst informācija par gripas izraisīto komplikāciju paņemtajām dzīvībām, tādēļ ir svarīgi pievērst uzmanību gan gripas ārstēšanai, gan proflikasei, lai saslimšanas gadījumā neiedzīvotos smagās komplikācijās.

Gripas izraisītas komplikācijas var būt:

· Bronhīts;

· Pneimonija jeb plaušu karsonis (Var izraisīt gan vīrusi, gan baktērijas. Plaušu karsonis ir viena no biežākajām un smagākajām gripas komplikācijām);

· Sinusīts (akūts deguna blakusdobumu iekaisums);

· Encefalīts;

· Ar sirds veselību saistītas komplikācijas:

- Miokardīts (sirds muskuļa iekaisums)

- Perikardīts (sirds somiņas iekaisums)

· Reja sindroms - reti vērojams, gandrīz vienīgi bērniem saistībā ar salicilāta (aspirīna) lietošanu, taču ar lielu mirstības procentu - līdz 40% . Izpaužas ar smagu nervu sistēmas un aknu bojājumu.

Ko darīt, ja gripa jau piemeklējusi?

Noteikti palikt mājās, pēc iespējas ātrāk vērsties pie ģimenes ārsta, vissmagākajos gadījumos izsaukt ātro palīdzību. Ļoti svarīgi ir ievērot mierīgu režīmu, lietot daudz šķidruma – vislabāk negāzētu ūdeni un zāļu tējas, vitamīnus – tie ir visierastākie ārstu ieteikumi, taču ir ļoti svarīgi tos arī ievērot. Iesakāmi ir arī pretgripas medikamenti – īpaši iedarbīgi tie ir, ja sāk lietot 1-2 slimības dienā, tad slimība var noritēt vieglāk vai arī neattīstīties nemaz. Ja sāk lietot tikai 3-4 dienā, tas var būt neefektīvi.

Kas var liecināt, ka gripa var izraisīt smagas komplikācijas?

Ja gripa norit vieglā vai vidēji smagā formā, tā parasti 5-7 dienu laikā pāriet. Ja slimības simptomi nemazinās vai pat pastiprinās, tas liecina, ka var rasties komplikācijas. Ja nekrītas paaugstinātā temperatūra, klepus nemazinās vai pat kļūst spēcīgāks, ir stipras galvas sāpes, izteiktas iesnas, liels nespēks, elpas trūkums u.c. pazīmes, noteikti jāmeklē ārsta palīdzība.

Kā gripas laikā sevi pasargāt?

Organisma pretošanās spējas ir noteicošais faktors tam, kā noritēs slimības gaita, tādēļ ir ļoti svarīgi visos iespējamos veidos šo pretošanās spēju stiprināt. Ja cilvēks izlemj potēties pret gripu, jārēķinās, ka imunitāte izstrādāsies tikai 2 nedēļu laikā, taču, tā kā gripas uzliesmojums paredzams arī februārī, gripas pote var izrādīties ļoti noderīga. Noteikti ieteicams ierobežot atrašanos lielos cilvēku pūļos, pēc iespējas biežāk vēdināt telpas, lai vīrusi izkļūst no vides, kur uzturamies, biežāk nekā ierasts mazgāt rokas, jo vīrusi organismā viegli var iekļūt arī ēdot vai ar rokām aizskarot muti un degunu. Ieteicams arī telpās mitrināt gaisu. Vairāk nekā ierasts dzert šķidrumu, ēst vitamīniem bagātus produktus, biežāk ēst ķiplokus, mārrutkus u.c. dabīgos antibiotiķus. Ja mājās jau kāds ir saslimis, tad ieteicams profilaktiski lietot pretgripas medikamentus, iepriekš gan konsultējoties ar ģimenes ārstu.

Kā pēc iespējas izvairīties no slimībām un to komplikācijām?

Interniste Dace Cibule uzsver profilaktisko veselības pārbaužu nozīmi: «Ja cilvēks ir informēts par savu patieso veselības stāvokli, nevis dzīvo ilūzijās, ka viņam nekas nekaiš, lai gan, iespējams, jau ilgāku laiku kāda kaite pamazām dara savu ļauno darbu, viņš daudz atbildīgāk izturas pret saviem ikdienas ieradumiem un dzīvesveidu, tādējādi pasaudzējot savu organismu un neļaujot slimībām noritēt pārāk smagi.» Dace Cibule iesaka vismaz reizi gadā veikt asins analīzes un citus izmeklējumus, lai konstatētu, vai nav notikušas kādas izmaiņas, vai visas organisma funkcijas norit nevainojami. Tādējādi iespējamā slimība var laikus tikt pamanīta, jo, kā zināms, jebkura slimība, kas atklāta un diagnosticēta pēc iespējas ātrāk, ir vieglāk arī ārstējama.

Dace Cibule visus aicina domāt par savu veselību ne tikai kritiskos brīžos, bet rūpes par to padarīt par dzīves vienu no svarīgākajām sastāvdaļām, lai nenāktos piedzīvot ļaunus pārsteigumus.

Protams, gripas un citu slimību uzliesmojumi katru reizi aktualizē veselības profilakses jautājumus, tādēļ jums var noderēt informācija par veselības pārbaužu Checkp –up programmu, kas domāta, lai katrs individualizētā veidā varētu uzzināt visu par savu veselības stāvokli.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 20.04.2024 Ar vilcienu uz Madonu, Cesvaini un Gulbeni Madonas TIC
Kāp Rīgā vilcienā un, vērojot ainavas aiz loga, brauc uz Vidzemi, kur tevi sagaidīs bagātīgs tūrisma maršruts visas dienas garumā. | Skatīt vairāk
Latvija 17 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Tukuma pusē Tukuma TIC
Tukuma pusē no 13.aprīļa līdz 21.aprīlim varēs iepazīt 12 meistaru stāstus tuvplānā! | Skatīt vairāk
UFO stāstīs jokus Tukumā Tukuma TIC
Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04! Bauskas TIC
Ielūkojies, kādi pasākumi paredzēti Bauskā, pasākuma "Satiec savu meistaru" ietvaros! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.4943831sec.