Uztura speciāliste Ksenija Andrijanova iesaka pareizi gavēt

09.03.2011 sākas gavēņa laiks – 40 dienu gara miesas un gara sagatavošana Lieldienām. «Daudziem gavēnis asociējas ar badošanos, attiekšanos no ierastajiem ēdieniem, sevis spīdzināšanu. Bet, izpētot gavēņa uztura aspektus, atklājas, ka šis ir pats piemērotākais laiks tam, lai savestu kārtībā savus ēšanas paradumus un sniegtu organismam pelnītu atpūtu no uztura pārmērībām,» uzskata Sabiedrības Veselības Institūta uztura speciāliste Ksenija Andrijanova.

Kā jau jebkuram uztura plānam, arī gavēnim vajag pareizo pieeju. Ir jāizvēlas, kā gavēni ieturēt. Katra konfesija piedāvā savus variantus un ieteikumus. Izsenis gavēnis paredz atteikšanos no gaļas, mūsdienās to papildina arī attiekšanās no saldumiem, baudvielām, arī no kafijas, alkohola un smēķēšanas. «Jēga slēpjas nevis tajā produktā, no kā tu atsakies, bet pašā atturēšanas faktā,» uzskata Ksenija Andrijanova.

«Tagad par to ir jau novēloti runāt, taču ir nepieciešams veikt sagatavošanas pasākumus pirms gavēšanas, piemēram saldumu un gaļas daudzumu ēdienkartē samazinot vismaz 2 nedēļas iepriekš,» stāsta Ksenija Andrijanova.

Ksenija Andrijanova atgādina, ka arī Baznīca neiebilst, ka gavēni neievēro slimnieki un ceļotāji. «Ir jāizanalizē, vai esošais veselības stāvoklis ļauj gavēni ieturēt. Cilvēki ar anēmiju nedrīkst attiekties no gaļas, jo tas var novest pie vēl lielākiem veselības traucējumiem. Arī grūtniecēm tas nav ieteicams, īpaši ņemot vērā to, cik izplātīts ir B 12 vitamīna trūkums grūtniecēm Eiropā. Arī cilvēki ar smagām saslimšanām, piemēram, vēzi, nedrīkst ierobežot uztura daudzumu. Maltīšu skaitu un porciju lielumu samazināšanu nevar atļauties profesionāli sportisti,» uzsver Sabiedrības Veselības Institūta uztura speciāliste.

«Ir daudz jautājumu par atteikšanās no gaļas. Vai tas tiešām ir veselīgi? Ko tas man dos? Nenoliedzami, gaļa satur B grupas vitamīnus un neaizstājamās aminoskābes, kas ir nepieciešami organismam. Bet 40 dienu laikā to trūkums izveidoties nevar. Turklāt, neēdot gaļu, cilvēks palielina dārzeņu un putraimu īpatsvaru ēdienkartē – organismā nāk papildus vitamīni un šķiedrvielas. Iegaumējiet – atturoties no gaļas, ēdienkartē obligāti jāpalielina pākšaugu un sojas daudzumu,» precizē Ksenija Andrijanova.

Ksenija Andrijanova zina stāstīt, ka atteikšanos no kādām produktu grupām cilvēks bieži uztver kā zaļo gaismu tiem produktiem, kas ir atļauti un patērē tos milzīgajos daudzumos. Tā nedrīkst darīt. Atļauto produktu patēriņam jābūt samērojam un, taisot ēdienus, jāievēro veselīga uztura pamatprincipus. Eļļā cepti kartupeļi, dārzeņu salāti ar majonēzi – gavēnim jau der, bet veselībai – nekādā gadījumā.

Attiekšanās no saldumiem esot visgrūtākais. Toties arī te ir lielisks risinājums – lai apmierināti tieksmi pēc saldā, jāizvēlas saldi augļi – vīnogas, apelsīnus. Lieliski der arī žāvēti augļi – dateles, rozīnes, aprikozes.

Dažas gavēņa dienas paredz tikai vienu maltīti dienā. Šādu uztura režīmu uzturzinātne neiesaka un neatbalsta – tas rada nevajadzīgās problēmas vielmaiņai un var novest pie liekā svara. Ēdienreizēm jābūt regulārām.

Ksenija Andrijanova aicina iegaumēt arī to, ka gavēņa beigas nenozīmē, ka uzreiz drīkst mesties virsū aizliegtajiem produktiem, lai arī cik ļoti mēs pēc viņiem neilgotos. Tapāt kā sagatavošanas posmā tos ēdienkartē vajadzētu ievest pakāpeniski. Gandarījums no gavēšanas nav konfekšu kārbas iztukšošana vai kotlešu pannas apēšana. Pārmērības pēc atturēšanās noved pie liekā svara.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 26.04.2024 Kāzu ceremoniju vietas Skrīveros Aizkraukles novada TIC
Ieskaties un uzzini par četrām skaistām, mazliet neparastām laulību ceremoniju vietām Skrīveros. Neviens viesis nepaliks vienaldzīgs un kāzu foto būs | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04! Bauskas TIC
Ielūkojies, kādi pasākumi paredzēti Bauskā, pasākuma "Satiec savu meistaru" ietvaros! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 26.04.2024 UFO stāstīs jokus Tukumā Tukuma TIC
Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.04.2024 - 20.03.2024 Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora Valmieras TIC
19. aprīlī, 19:00 "Akustika" ielūdz uz unikālu un sirsnīgu tikšanos mūzikā ar Astro’n’out solisti Māru Upmani – Holšteini un viņas vīru, | Skatīt vairāk
20 EUR
Uzņēmumi


Dome Hotel
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.31719089sec.