Dabas veltes vasarā palīdz krietni ietaupīt uz kosmētikas rēķina

Gandrīz trešdaļa Latvijas sieviešu (32 %) uzskata, ka tēriņi par kosmētiku ir būtiska un neatņemama dzīves sastāvdaļa, un cenšas šo izdevumu daļu nesamazināt tik ilgi, cik vien iespējams, taupot uz citiem izdevumiem.

Taču par savu izskatu var viegli, vienkārši un, galvenais, lēti, vismaz daļēji parūpēties arī mājas apstākļos, izmantojot vislabāko, kas ir – dabas dotās dāvanas, piemēram, dabīgo minerālūdeni. Tas ir tiešām noderīgi vasarā, kad ādai un matiem, pēc kosmetologu ieteikuma, nepieciešama īpaša kopšana un, galvenais, mitrināšana.

Minerālūdens satur minerālsāļus, kam ir ļoti svarīga loma dažādās mūsu organisma bioķīmiskajās reakcijas, tie nepieciešami ikvienam mūsu ķermeņa orgānam, un āda nav nekāds izņēmums. Mēs tos uzņemam, dzerot iekšķīgi, bet dabīgo minerālūdeni kosmetologi iesaka lietot arī ārīgi dažādām kosmētikas procedūrām. Jāpiebilst, ka dabīgo minerālūdeni iegūst tieši no dabā esošajiem minerālūdens avotiem, bet mākslīgais tiek iegūts, tīram dzeramajam ūdenim pievienojot tādas pašas vielas un tādā daudzumā kā dabīgajam minerālūdenim. Tomēr īpašības galarezultātā ir atšķirīgas – mākslīgajam minerālūdenim nepiemīt dabas spēks un dabiski labvēlīgā iedarbība.

Taukainai un jaukta tipa ādai labāk derēs dabīgais minerālūdens ar augstāku mineralizācijas pakāpi (vairāk nekā 1500 mg/l): tas mazina taukaino spīdumu un labi savelk poras. Normālai un sausai ādai noderēs ūdens ar zemāku minerālu saturu (5—500 mg/l): tas lieliski tonizē un mīkstina ādu. Vidējas mineralizācijas pakāpes (500–1500 mg/l) ūdens, piemēram, „Borjomi”, lietošanai ir gandrīz universāls.

Tiem, kam āda ir ļoti sausa vai jutīga, gāzētu minerālūdeni vēlams uz pusstundu atstāt atvērtu, lai mazinātu ogļskābās gāzes daudzumu.

Minerālūdeni var lietot vairākos veidos.

Katru dienu mazgājoties ar minerālūdeni, āda ātri vien kļūst maiga un mīksta. Īpaši labi apmazgāšanās procedūras palīdzēs sausai un zvīņainai ādai. Minerālūdeni var arī sasaldēt ledus gabaliņos. Sejas norīvēšana ar tādu ledus gabaliņu mazinās poras, veicinās asinsvadu sašaurināšanos, kā arī stiprinās sejas muskuļus.

Tagad vasarā, kad vēl var vākt zāļu tējas, ļoti vienkārši mājas apstākļos iespējams pagatavot brīnišķīgu losjonu. Uzkarsē minerālūdeni līdz vārīšanās temperatūrai un pārlej sasmalcinātiem augiem (uz 250 ml ūdens vajadzēs apmēram 2 ēdamkarotes). Noslēdz trauku, ļauj uzlējumam ievilkties apmēram pusstundu, nokāš. Losjons jāglabā ledusskapī, bet ne ilgāk kā piecas dienas. Taukainai un jaukta tipa ādai derēs kumelītes, kliņģerītes, nātres, sausai un normālai – piparmētras vai bērzu lapas. Pēc sejas mazgāšanas vai attīrīšanas noskalo seju ar pašgatavoto dabīgo losjonu, un rezultāti ilgi nebūs jāgaida.

Naudu var ietaupīt arī, veikalos nopērkamo smidzinātāju vietā pagatavojot savējo: ielej tukšā pudelītē ar smidzinātāju minerālūdeni, un dienas laikā vairākkārt atsvaidzina seju svaigākai sajūtai. Turklāt tas mitrinās ādu, un arī dekoratīvā kosmētika turēsies labāk.

Minerālūdeni var izmantot arī dažādu sejas masku pagatavošanai. Taukainai, porainai ādai, arī pret iekaisumiem līdzēs maska, izgatavota no minerālūdens un kaltētu ūdenszāļu pulvera (tādu iespējams iegādāties aptiekās). Sastāvdaļas sajauc līdz šķidras putriņas konsistencei, uzklāj uz sejas, un, kad maska izžuvusi, noskalo to ar minerālūdeni.

Sausai un normālai ādai var sagatavot šādu sejas masku: sajauc vienu olas dzeltenumu ar augu eļļu un pustējkaroti minerālūdens. Maisījumu uzklāj ar vates tampona palīdzību, pēc dažām minūtēm uzklāj otru slāni, pēc 20 minūtēm noskalo ar aukstas tējas šķīdumu.

Minerālūdens lieliski noderēs ne tikai ādas, bet arī nagu un matu kopšanai. Ar vāji mineralizētu ūdeni ieteicams izskalot matus pēc mazgāšanas – šī procedūra palīdzēs stiprināt matus un piešķirs tiem veselīgu mirdzumu. Arī dienas gaitā matus vairākkārt var apsmidzināt ar minerālūdeni, īpaši ieteicama šī procedūra ir sausiem un lūstošiem matiem.

Savukārt nagiem, kas bieži lūst un slāņojas, palīdzēs regulāras minerālūdens vanniņas. Ielej lēzenā trauciņā dabīgo minerālūdeni ar augstu minerālsāļu saturu, iemērc pirkstu galus uz 10 minūtēm, pēc tam, lai nostiprinātu minerālūdens iedarbību, nolako nagus ar bāzes nagu laku, kuras sastāvā ir kalcijs.

Jāpiebilst, ka jnau senatnē tika atklāta dabīgā minerālūdens labvēlīgā iedarbība, tādēļ jau vairākus gadu tūkstošus pirms mūsu ēras gan Senajā Ēģiptē, gan Romā, gan Gruzijas kalnos un citur pie minerālūdens avotiem tika veidoti savdabīgi kūrorti, kur akmens vannās ļaudis baudīja spirdzinošās peldes, uzlabojot pašsajūtu un skaistumu. Viens no senākajiem kūrortiem ir tagadējā Boržomi parkā Gruzijā – te senatnes pētnieki atraduši akmens vannas, kurās jau 7000 gadus p. m. ē. cilvēki baudīja spirdzinošas peldes ūdenī, kas gadu tūkstošiem veidojies zemes dzīlēs, transformējot vairāk nekā 60 elementus teju ideālā kombinācijā. Pētījumi pierādījuši, ka daudzi no minerāliem dabīgajā minerālūdenī ir bioakumulatori, tas ir, mūsu ķermenis tos absorbē tiešā veidā.

Konsultēja: mediķe un sertificēta kosmetoloģe Margarita Haidarova

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 24.04.2024 MSC kruīzu izpārdošana līdz 23.04. Estravel Latvia
Atlaide vairāk kā 200 kruīziem šajā pavasarī un vasarā! 7 naktis - Vidusjūra, Ziemeļeiropa un Karību salas // rezervējiet līdz 23.04. | Skatīt vairāk
no 547 EUR
Padastes muiža - romantiska atpūta Estravel Latvia
2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām | Skatīt vairāk
no 335 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 30.04.2024 ALBĀNIJA jau no 30.05. Latvia Tours
Klimats ir ideāli piemērots tiem, kam patīk siltums un saule, bet kas nevēlas karstumu. Temperatūra vasarā svārstās no 25 līdz 28 grādiem pēc Celsija | Skatīt vairāk
no 589 EUR
Uzņēmumi


Latvia Tours
,


Jūrmalas TIC
,


Baltic Beach Hotel & SPA
,


Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.54961705sec.