Kāpēc medicīna ir bezspēcīga pret iesnām?

Mūsdienu medicīna piedāvā arvien labākas diagnostikas un ārstēšanas metodes sarežģītu slimību ārstēšanai, bet cīņā ar klepu un iesnām, kas cilvēka dzīvi apgrūtina pat vairākas reizes gadā, reizēm šķiet bezspēcīga. Kāpēc tas tā ir?

Medicīnā ir zināmi vairāk nekā 300 saaukstēšanās vīrusi, un tie ir tik atšķirīgi, ka ir neiespējami radīt vienu vakcīnu, kas būtu iedarbīga pret tiem visiem. Galvenie saaukstēšanās izraisītāji ir rinovīrusi un adenovīrusi, kas veido pusi no visiem zināmajiem iesnu un klepus izraisītājiem. Cīņu pret tiem apgrūtina arī tas, ka jo īpaši rinovīrusi ļoti ātri mainās, ir pakļauti mutācijām. Līdz ar to, pat ja izdotos radīt vakcīnu pret pašlaik zināmajiem vīrusiem, tā nepasargātu no to mutācijām, kas turpinātu izraisīt nepatīkamos saaukstēšanās simptomus.

Arī ārstniecības medikamentu izveidē ir līdzīgi. Pasaulē ir radīti medikamenti, kas aptur hepatīta vai HIV vīrusu vairošanos, bet ne tādu, kas efektīvi cīnītos ar saaukstēšanās izraisītājiem: zālēm ir jābūt speciāli piemērotām konkrētam vīrusu veidam, un, ja pat tos izdotos radīt, paietu pārāk ilgs laiks, lai noskaidrotu, kurš konkrētais vīruss vainīgs pie saslimšanas. Lai to precizētu, nepieciešama pamatīga laboratoriskā diagnostika, kas savukārt nozīmētu šaušanu uz zvirbuļiem ar lielgabalu. Precīzi piemeklētu medikamentu lietošana paātrinātu pacienta izveseļošanos par ne vairāk kā pāris dienām, bet parasti cilvēka organisms ar saaukstēšanās vīrusiem tiek galā sešu līdz septiņu dienu laikā. – Mēs taču zinām slaveno teicienu, ka, ārstējot iesnas, tās pāriet septiņu dienu laikā, bet neārstējot – vajadzīga nedēļa.

Sliktāk ir, ja vīrusu izraisīta saaukstēšanās skar cilvēku, kas slimo ar kādu hronisku slimību, jo tad pastāv lielāka iespēja papildus vīrusa izraisītai slimībai iegūt arī kādu bakteriālu infekciju, kas izraisa, piemēram, plaušu karsoni, - cilvēka organisms ir vīrusa infekcijas novājināts. Pret baktēriju izraisītām saslimšanām var izmantot antibiotiskie medikamenti, bet tie patiešām jālieto tikai bakteriālu infekciju gadījumā. Pret vīrusu infekcijām antibiotikas nepalīdzēs, turklāt vēl antibiotiku lietošana tad, kad tās nemaz nav nepieciešamas, veicina baktēriju rezistences (noturības) pret antibiotikām veidošanos.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 03.04.2024 LIELDIENU IZPĀRDOŠANA Novatours
Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 04.04.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 01.04.2024 Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Uzņēmumi


Dome Hotel
,


Alūksnes TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.83066106sec.