Tehnoloģiju enciklopēdija: kas ir virtuālā realitāte un ko tā mainīs mūsu ikdienā?

“Līdz šim labākais, kas radīts, lai mēs izjustu teleportācijas plašumus” – tā mēdz raksturot virtuālo realitāti (VR), kuras pamatā ir telpiski, 360 grādos uzņemti attēli, video vai animācijas. Šī tehnoloģija uzmanību piesaista ar to, ka arvien dabiskāk iekļaujas ikdienas situācijās, sākot no izklaides līdz jaunu profesiju apgūšanai vai pat nākamā mājokļa iegādei.

360 grādu attēli un video šobrīd ir skatāmi tādās platformās kā Youtube, Flickr un Facebook, taču vislabāk tos ir izbaudīt ar virtuālās realitātes brillēm, piemēram, Samsung Gear VR, kurās ievieto viedtālruni, kas attēlo nepieciešamo saturu. Šādas ierīces darbojas ar dažādiem sensoriem – tie seko galvas kustībām, liekot domāt, ka viss attēlotais notiek pa īstam un cilvēks atrodas pašā notikumu centrā. Ar Gear VR virtuālās realitātes ierīci var aizceļot kosmosā un aplūkot Zemi no Starptautiskās kosmosa stacijas vai doties uz koncertu, kas notiek otrā pasaules malā.

“Kādu laiku attieksme pret virtuālo realitāti bija samērā skeptiska – kā jebkura jauna tehnoloģija, tā šķita ļoti futūristiska. Tomēr redzam, ka tā arvien vairāk gūst atzinību un pat papildina tādas nozarēs kā izglītība, žurnālistika, zinātne un citas,” skaidro Jānis Lejnieks, Samsung Electronics Baltics produktu speciālists. Eksperts atklāj dažus piemērus, kā virtuālās realitātes priekšrocības izmantot ikdienā – mācoties, strādājot, ceļojot un gūstot jaunus iespaidus. 

Apgūt jaunas prasmes un pārvarēt fobijas: ir daudz spilgtu piemēru, kā virtuāla vide palīdz cilvēku izaugsmē, piemēram, Samsung šobrīd strādā pie virtuālās realitātes mācību aplikācijām pilotiem un ķirurgiem. Tāpat, pateicoties tehnoloģijai, ir iespējams pārvarēt bailes no publiskas uzstāšanās vai augstuma. 
Nīderlandē nupat atklāts projekts “Beat the Street”, kas jauniešiem māca satiksmes drošību – ļaujot tiem telpiski iejusties dažādās situācijās uz ceļa un izvēlēties pareizāko rīcību tajās. Tas ir veids, kā stāstīt par riskiem un tos arī parādīt, atrodoties klases telpās.

TV raidījumu vietā: vairāki populāri TV kanāli jau izstrādā video, kurus visērtāk ir vērot nevis pie klasiskā TV ekrāna, bet tieši virtuālās realitātes brillēs. Piemēram, Weather Channel populārzinātniskos video rullīšos piedāvā apbrīnot ziemeļblāzmu, doties zvejot uz Norvēģu jūru vai ienirt pie zemūdens iemītniekiem. Kultūras mīļotāji novērtēs, ka mājas vidē var virtuāli apmeklēt izrādes un izstādes, piemēram, noskatīties iespaidīgo Cirque du Soleil šovu vai nokļūt Vincenta Van Goga gleznās attēlotajās ainavās. Savukārt basketbola, volejbola un citu sporta veidu cienītāji sacensības var vērot gandrīz kā klātienē.

Spēlēties un izklaidēties: daudzām populārām spēlēm, piemēram, Minecraft, jau ir izstrādātas VR versijas – no ierastās 2D vides katrs pats var kļūt par daļu no spēles. Izvēle šobrīd ir diezgan plaša dažādos spēļu žanros, ļaujot katram piemeklēt sev interesantāko. Jaunajai tehnoloģijai pievērsušies arī mūziķi, kuri savus jaunākos videoklipu izvēlas veidot 360 grādu versijā – piemēram, populārā rokmūzikas grupa OneRepublic singlam “Kids” radījusi arī telpisku variantu, ļaujot faniem vēl labāk iejusties dziesmas stāstā. Biežāk gan telpisks saturs tiek uzņemts koncertos un mūzikas festivālos, ļaujot ar Gear VR brillēm pēcāk atgriezties tābrīža notikuma noskaņā.

Mainās arī kino apmeklējums: viena no industrijām, kurā manāma straujākā VR attīstība, ir filmu nozare – pērn tika pasniegta pirmā EMMY balva filmai Henry, kas veidota 360 grādu formātā. Tas ir 8 minūtes garš stāsts par ezīti, kurš, spītējot savām adatām, ļoti vēlas kādu samīļot. Par virtuālās realitātes saturu interesējas arī citi starptautiski kinofestivāli, un jau tiek organizēti pirmie nozīmīgie konkursi šāda satura darbiem. Tiek atvērti arī kinoteātri, kuros īpaša vieta paredzēta VR filmām – skatītājiem būs iespēja kinolentes vērot nevis uz lielā ekrāna, bet nokļūt tieši notikumu epicentrā. Šausmu filmu mīļotājiem tas sniegs iespēju pašiem paskatīties pār plecu, lai redzētu, kas slēpjas tumsā. 

Jaunas bildes ģimenes virtuālajam albumam: vienkārši kļuvis uzņemt arī 360 grādu foto un video – to var paveikt ar tālruņa kamerā iekļauto “Panorama” funkciju vai ar Samsung Gear 360 kameru. Noliekot kameru pa vidu vakariņu galdam, svinības tiks iemūžinātas pavisam jaunā perspektīvā – un beidzot kadrā iekļaujot pilnīgi visus sanākušos ciemiņus.

Aplūko pirms dodies: dažādu reģionu un pilsētu tūrisma centri un viesnīcas piedāvā iespēju ar virtuālajām brillēm ielūkoties, kas sagaida ceļojumā un kā izskatīsies rezervētais viesnīcas numuriņš. Līdzīga tipa pakalpojumus arvien biežāk pieejami arī pie nekustamā īpašuma mākleriem, ļaujot “teleportēties” uz noskatītās mājas viesistabu.

“Iesaku katram izmēģināt kādu no daudzajām virtuālās realitātes iespējām, lai gūtu priekšstatu, ko tā var sniegt,” stāsta J.Lejnieks. “Jau šobrīd 360 grādu saturu, kas ir virtuālās realitātes pamatā, varam radīt paši un dalīties ar to sociālajos tīklos. Tas šo nozari tikai paplašinās un mēs katrs pats organiski kļūsim par sporta, izglītības, sociālās atbildības, vēstures un izklaides sfēru veidotājiem, tā palīdzot progresēt virtuālās realitātes tehnoloģijai kopumā,” papildina Samsung pārstāvis.

Vairāk virtuālās realitātes satura – video, spēles, virtuālās tūres u.c. – meklējiet vietnē www.SamsungVR.com vai Oculus aplikācijā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Latvija
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR
Uzņēmumi


Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46456409sec.