Tikai puse no ceļotājiem regulāri iegādājas ceļojumu apdrošināšanu

Apdrošināšanas akciju sabiedrības "BTA Baltic Insurance Company" (turpmāk – BTA) jūlijā veiktās iedzīvotāju aptaujas rezultāti liecina, ka, dodoties ceļojumā, tikai aptuveni puse jeb 47 % no aptaujātajiem ceļotājiem regulāri iegādājas ceļojumu apdrošināšanas polisi. Vienlaikus aptaujātie iedzīvotāji atzinuši, ka ceļojumu apdrošināšanas polisi galvenokārt iegādājas, dodoties tālākos un ilgākos braucienos, savukārt, ceļojot uz kaimiņvalstīm – Lietuvu un Igauniju – vai dodoties īsākos ceļojumos, tikai 15 % no aptaujātajiem ceļotājiem regulāri iegādājas ceļojumu apdrošināšanas polisi.

BTA pieredze liecina, ka visaktīvākais Latvijas iedzīvotāju ceļošanas laiks ir jūnijs un jūlijs. Tomēr pēdējos gados arvien vairāk iedzīvotāju tieši vasaras beigās un rudens sākumā izvēlas doties ceļojumā, lai nedaudz pagarinātu vasaru un baudītu atpūtu. BTA veiktās iedzīvotāju aptaujas rezultāti liecina, ka tikai 47 % no aptaujātajiem ceļotājiem, kuri regulāri dodas ceļojumos, izvēlas sevi pasargāt no iespējamām finansiālajām sekām, iegādājoties ceļojumu apdrošināšanas polisi. Vienlaikus BTA novērojumi liecina, ka arvien lielāks skaits iedzīvotāju dodas ar automašīnām īsākos atpūtas braucienos uz kaimiņvalstīm – Lietuvu un Igauniju. Dodoties šādos braucienos, iedzīvotāji ceļojumu apdrošināšanas polisi iegādājas ievērojami retāk.

"Vairums iedzīvotāju, ceļojot tepat uz kaimiņvalstīm, uzskata, ka tik tuviem braucieniem ceļojumu apdrošināšanas polise nav nepieciešama. Šādi apgalvo 46 % no BTA aptaujas dalībniekiem. Trešā daļa (34 %) BTA aptaujas respondentu atzīst, ka šādu ceļojumu laikā paļaujas uz to, ka ar viņiem brauciena laikā nekas nenotiks. Liela daļa (40 %) iedzīvotāju maldīgi domā, ka no neplānotajiem finansiālajiem izdevumiem ārpus Latvijas pēkšņu saslimšanu vai traumu gadījumā pasargās Eiropas veselības apdrošināšanas karte (turpmāk – EVAK) karte. BTA pieredze rāda, ka negadījumi kaimiņvalstīs notiek bieži un arī summas, no kurām nākas šķirties ceļotājiem, ir lielas. Piemēram, kāds klients Polijā cieta ceļu satiksmes negadījumā, un par saņemto medicīnisko palīdzību BTA izmaksāja atlīdzību 2676 eiro apmērā. Turklāt jāatgādina, ka EVAK karte sedz tikai attiecīgajā valstī noteikto garantēto neatliekamo vai nepieciešamo medicīnas pakalpojumu apmaksu, bet nesedz pacientu iemaksas un transportēšanas izdevumus, kas gan kaimiņvalstīs, gan arī citviet Eiropā varbūt ļoti ievērojamas summas. Piemēram, šogad BTA klientam, kuram bija EVAK karte, atlīdzināja izdevumus par medicīnisko evakuāciju no Grieķijas vairāk nekā 23 tūkstošu eiro apmērā. Ceļojot ar automašīnu, iedzīvotājiem noteikti pirms brauciena jāpārliecinās, vai iegādātā KASKO apdrošināšanas polise darbosies arī ārpus Latvijas teritorijas. KASKO polises darbības laikā nepieciešamības gadījumā ir iespējams papildināt polises segumu ar papildu darbības teritoriju", atzīst BTA Baltijas risku parakstīšanas departamenta direktors Ivo Danče.

Pozitīvi ir vērtējams fakts, ka ceļotāji, kuri iegādājas ceļojumu apdrošināšanas polisi, to dara savlaicīgi. BTA aptaujas rezultāti liecina, ka lielākā daļa jeb 38 % aptaujāto ceļotāju iegādājas ceļojumu apdrošināšanas polises vismaz dažas nedēļas pirms ceļojuma, 37 % – brīdī, kad tiek iegādātas biļetes un rezervēta viesnīca ceļojumam. Savlaicīga ceļojumu apdrošināšanas polises iegāde – vismaz piecas dienas pirms ceļojuma sākuma – ir būtiska, lai pasargātu sevi no izdevumiem, kas varētu rasties, ja neparedzētu apstākļu dēļ būtu nepieciešams atcelt ieplānoto ceļojumu.

"Ceļojumu atcelšana nav nekas neierasts. BTA ik mēnesi saņem vairākus desmitus apdrošināšanas atlīdzību pieteikumu par gadījumiem, kad klientiem ceļojumu nācies atcelt kāda ģimenes locekļa nāves vai smagas saslimšanas dēļ. Tāpat arī BTA praksē ir bijis gadījums, kad klients bija spiests atcelt ieplānoto ceļojumu, jo bija nozagta automašīna, ar kuru bija plānots doties ceļojumā. Klients savlaicīgi bija iegādājies ceļojumu apdrošināšanas polisi ar atbilstošo segumu, un BTA viņam atlīdzināja zaudējumus 450 eiro apmērā par rezervēto un apmaksāto uzturēšanos viesnīcā, kurā bija plānots apmesties. Šobrīd iedzīvotāji, kuri plāno ceļot, arvien aktīvāk interesējas par iespēju apdrošināties arī pret teroristiska akta rezultātā radītiem zaudējumiem. Sekojot līdzi ģeopolitiskajai situācijai, šī gada maijā BTA papildināja atsevišķas ceļojumu apdrošināšanas programmas, paredzot atlīdzināt ceļotājiem medicīniskos izdevumus, repatriācijas izdevumus, medicīnisko evakuāciju un citus ar ceļotāja veselību un bagāžu saistītos zaudējumus, kas varētu rasties teroristiska akta rezultātā, kā arī atlīdzināt zaudējumus par ieplānotā ceļojuma atcelšanu vai pārtraukšanu, ja plānotā ceļojuma galamērķī Eiropas teritorijā īsi pirms ceļojuma sākuma vai ceļojuma laikā būs noticis teroristisks akts," stāsta I.Danče.    

Lai gan ceļotāji vairumā gadījumu apdrošināšanas polisi iegādājas savlaicīgi, tomēr salīdzinoši liela daļa ceļotāju to iegādājas pēdējā brīdī vai pat tad, kad jau ir šķērsota Latvijas robeža. Saskaņā ar BTA veiktās aptaujas rezultātiem, gandrīz piektā daļa jeb 19 % ceļotāju polisi iegādājušies vienu dienu pirms ceļojuma vai ceļojuma pirmajā dienā. Arī BTA statistika par ceļojumu apdrošināšanas polises iegādi ar mobilā telefona īsziņas palīdzību apliecina, ka arvien biežāk ceļotāji par ceļojumu apdrošināšanas polises iegādi atceras pēdējā brīdī, kad jau ir šķērsota Latvijas robeža un ir saņemts atgādinājums par iespēju apdrošināties. Šī gada aktīvās ceļošanas laikā – maijā, jūnijā un jūlijā, ar mobilā telefona īsziņas palīdzību iegādāto BTA ceļojumu apdrošināšanas polišu skaits pieaudzis par 16 % salīdzinājumā ar pērnā gada attiecīgo laika periodu. Kopumā šogad BTA ceļojumu apdrošināšanas polises ar īsziņas starpniecību iegādājušies jau 1607 ceļotāji.

TOP iemesli ceļojumu apdrošināšanas polises iegādei

Saskaņā ar BTA veiktās aptaujas rezultātiem, Latvijas iedzīvotāji atzīst, ka, izvēloties ceļojumu apdrošināšanu, pirmkārt, viņiem ir svarīgi, lai tajā būtu iekļauta medicīnisko izdevumu segšana pēkšņu saslimšanu un traumu gadījumā. Otra nozīmīgākā lieta, ko vēlas apdrošināt ceļotāji, ir bagāža, savukārt, trešajā vietā ierindojas repatriācijas izdevumu segšana. Procentuāli mazākai daļai, tomēr nozīmīgam skaitam ceļotāju – katram trešajam ceļotājam – ir svarīgi ceļojumu apdrošināšanas polisē iekļaut arī aizsardzību pret ceļojuma atcelšanu. Savukārt, katram ceturtajam no aptaujātajiem ceļotājiem ir būtiski, lai ceļojumu apdrošināšanas polises ietvaros būtu iekļauta arī apdrošināšanas aizsardzība teroristiska akta gadījumā.

Apzinīgākie ceļotāji – iedzīvotāji vecumā no 40 līdz 49 gadiem

Ceļojumu apdrošināšanas polišu iegādes paradumi ir atkarīgi gan no cilvēku vecuma, gan arī ienākumu līmeņa. Kā liecina BTA veiktās aptaujas rezultāti, gados vecāki cilvēki ir apzinīgāki un vairāk cenšas pasargāt sevi no iespējamiem finansiālajiem zaudējumiem, kas varētu rasties ceļojuma laikā. Procentuāli lielākais īpatsvars starp ceļotājiem, kuri iegādājas ceļojumu apdrošināšanas polisi, ir tieši iedzīvotāju vecumā no 40 līdz 49 gadiem vidū, proti, 64 % no viņiem aptaujā ir norādījuši, ka regulāri iegādājas ceļojumu apdrošināšanas polisi. Nedaudz mazāks apzinīgo ceļotāju īpatsvars ir to ceļotāju vidū, kuri ir vecuma kategorijā no 50 līdz 74 gadiem – ceļojumu apdrošināšanas polisi regulāri iegādājas 53 % no viņiem. Saskaņā ar BTA aptaujas rezultātiem viszemākais apzinīgo ceļotāju īpatsvars (25 %) ir iedzīvotāju kategorijā vecumā no 18 līdz 25 gadiem.

BTA iedzīvotāju aptauja veikta ar interneta starpniecību laika periodā no 2016. gada 11. jūlija līdz 19. jūlijam. Kopumā aptaujāti 714 respondenti visā Latvijā vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

BTA ir viena no lielākajām apdrošināšanas atlīdzību izmaksātājām Baltijā. Pērn BTA grupas uzņēmumi apdrošināšanas atlīdzībās ik darba dienu izmaksāja vidēji 398 tūkstošus eiro jeb aptuveni 50 tūkstošus eiro ik darba stundu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Latvija
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 29.03.2024 Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē Tukuma TIC
Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29 | Skatīt vairāk
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45520306sec.