Kājāmgājēju pārgājienā – ceļojums pa kaļķakmens karjeriem, kas atgādina citu planētu

Vai varat iztēloties ekskavatoru, kurš sver apmēram tik pat, cik 500 vieglās automašīnas, bet tā strēle pielīdzināma divdesmit stāvu ēkas lielumam? Vai arī aptuveni 40 metru augstas zemes izrakumu kaudzes un nogāzes? To visu būs iespējams ieraudzīt jau 10. augustā Lietuvā, Jaunakmenē, uz kuru, braucot ar automašīnu no Rīgas vai Liepājas, var nokļūt nieka 2 stundās.  

10. augustā „Trektours“ - lielākais kājāmgājēju pārgājienu organizators Baltijas valstīs - aicina uz „Karjeru pārgājiens ar Gjensidige“, kura laikā dalībniekiem tiks atvērti slēgtie smilšu un kaļķakmens karjeri, kas atgādina citas planētas un tiek dēvēti par Marsa kanjoniem.

Kaļķakmens slāņi, kas izveidojušies jau pirms 300 miljoniem gadu, par unikālu kanjonu ainavu pārtapa intensīvu izrakumu laikā.  

Tur veicamo ekspluatācijas darbu dēļ, ikdienā karjeri apmeklētājiem nav pieejami, tādēļ šī pārgājiena laikā aktīvās atpūtas cienītājiem būs vienreizēja iespēja ieraudzīt acīm neaptveramos horizontus, kas paveras no 40 m augstas nogāzes, liekot sajusties gluži kā kosmiskajā odisejā.

Pārgājiena dalībnieki tuvplānā ieraudzīs atsegumus, iespaidīgus klinšu slāņus, 720 tonnas smago ekskavatoru, kas tur darbojas vēl līdz šim laikam. Jau vien tā strēli, kas ir apmēram 70 metrus gara, var pielīdzināt divdesmit stāvu ēkai. Ir ļoti interesanti ieraudzīt, kā milzīgs ekskavators ar vienu piegājienu paceļ līdz 18 tonnām grunts.

Jaunakmenes karjeri vēsturiski ir ļoti interesanta vieta. Pirms simtiem miljonu gadu šeit gulēja ūdens, vēlāk – dzīvoja dinozauri. Un tas nav mīts, jo  Lietuvas dabas pētījumu centra Ģeoloģijas un ģeogrāfijas institūta muzejā tiek glabāts Ventes reģionālajā parkā atrastais dinozaura mugurkaula skriemelis.  

2011. gadā šeit tika atrasti arī trīs mugurkaulnieku zobi – šie visi atradumi liecina, ka juras perioda klintājos nākotnē var tikt atrasts vēl vairāk dinozauru palieku.

Daži no Jaunakmenes karjeriem ir rekultivēti un kļuvuši par ūdens krātuvēm. Vienā no tiem guļ arī nogrimis ekskavators.

Pārgājiena dalībniekiem ir iespēja izvēlēties vienu no trim maršrutiem. Tie, kuri ies 18 kilometrus, ieraudzīs lielāko un iespaidīgāko - Karpēnu klinšu karjeru, kuru aktīvi ekspluatē blakus izveidojusies Akmenes cementa ražotne, tādēļ tā skati mainās katru gadu.

29 kilometru maršruts vedīs caur Karpēnu un Menču klinšu karjeriem. Pēdējais ir slavens ar savu krāsu un formu, kura daudziem atgādina Marsa kanjonus.

Nolemjot pieveikt garāko - 37 kilometru – maršrutu, būs iespēja ieraudzīt visus trīs kanjonus: Karpēnu, Menču un Alkišķu karjeru, kurš vairs netiek ekspluatēts, taču ir gandrīz pielāgots sabiedrības vajadzībām.

Pārgājiens pa karjeriem tiek organizēts otro reizi, bet jau šogad ceram sagaidīt pat līdz 4 tūkstošiem dalībnieku. Jaunakmenē tiks ierīkots dalībnieku kempings, kurā ar savu telti varēs apmesties gan naktī pirms, gan arī pēc pārgājiena.

Maršrutos ierīkoti atpūtas un palīdzības punkti. Tajos varēs papildināt ūdens rezerves, uzcienāties ar tēju, mazliet uzēst, atpūsties, kā arī, ja nepieciešams, saņemt neatliekamo medicīnisko palīdzību. Dalībniekus, kuri kādu iemeslu dēļ nevarēs beigt pārgājienu, organizatori nogādās uz finiša vietu.

Lielākais pārgājienu organizators Baltijas valstīs „TrekTours“ arī Latvijā organizē pārgājienus, kurus ar katru gadu apmeklē arvien vairāk aktīvās atpūtas cienītāju. Pēdējā pārgājienā „Coastline Trek Liepaja“, kurš notika pavasarī, piedalījās ap 4000 dalībnieku, no kuriem gandrīz 700 bija latvieši.

Vairāk informācijas: karjerupargajiens.lv 


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām” Valmieras TIC
1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā! | Skatīt vairāk
Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā TAKA
‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā | Skatīt vairāk
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 03.04.2024 LIELDIENU IZPĀRDOŠANA Novatours
Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.33609009sec.