Vienkoču parkā izgatavo pasakainas Vienkoču laivas (video)

Vienkoču parka veidotājs un saimnieks Rihards Vidzickis ir īsts piemērs tam, ka ikdienā, darot sirdsdarbu, mirdz acis gan pašam, gan līdzgaitniekiem.

Vienkoču parka galvenais uzdevums ir koka amatniecības un vienkoču izstrādājumu, iespējami maksimāla dabas materiālu izmantošanas un vides sakoptības popularizēšana.

Viens no apbrīnojamākajiem objektiem, ko gatavo Vienkoču parkā, ir vienkoču laivas. Rihards Vidzickis teic: "Izgatavošanas process ir gan kā izpēte, gan relaksācija. Eksperimentējam ar dažādām senajām izgatavošanas tehnoloģijām, pie reizes pielietojot arī dažas mūsdienīgas iespējas. Pēdējais sarežģītākais projekts bija izvērstās vienkoču laivas izgatavošana, kur no baļķa var iegūt daudz platāku laivu, nekā sākotnējais baļķa diametrs. Ar izdevušos izvērsto vienkoču laivu varējām svinēt vienas Latvijā izmirušas prasmes atdzimšanu."

Šim visam nebūtu tik lielas vērtības, ja laivas nevarētu izmantot. Tādēļ meistari arī paši dodas vienkoču laivu braucienos. Pārsvarā tiek braukts pa Gauju, bet dažreiz arī pa citām ūdenstilpnēm. Viens no interesantākajiem braucieniem esot bijis maršruts Līgatne - Mazais Baltezers - Lielais Baltezers - Juglas ezers (Brīvdabas muzejs).

Līdzīgi domājoši draugi atrodami arī Igaunijā, Sooma nacionālajā parkā, kur arī izgatavo vienkoču laivas. Kopīgi tiek rīkoti braucieni ar savām laivām gan pie viņiem, gan šeit, Latvijā.

Rihards Vidzickis apstiprina - labākā sajūta šajā visā ir tā, ka ir iespēja nedaudz atslēgties no mūsdienu ikdienas skrējiena, sajust senatni un dabu. Arī pati laivu izgatavošana ir meditatīvs process.

2020. gada marta beigās tiks rīkots World Wood Day reģionālais pasākums, par kuru informācija vēl sekos.

Bet tikmēr ir iespēja ieskatīties maģiskajā Vienkoču laivu tapšanas procesā:


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
20.aprīlī 12 - 17 ikviens aicināts uz aktīvās tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu Dzīvesziņas un arodu sētā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.58384609sec.