Intervija: Olimpiete Agnese Pastare stāsta par savu ceļošanas pieredzi

Soļotāja Agnese Pastare piedalījusies Londonas Olimpiskajās spēlēs, trenējas Ogres manēžā, brauc uz treniņnometnēm augstkalnu reģionos un ir sajūsmā par Kirgīziju, valsti, kur bijusi jau divas reizes. Vairāk par pavadīto laiku Kirgīzijā un ceļošanas nozīmi savā dzīvē stāsta pati olimpiete Agnese Pastare.
Esi divas reizes bijusi treniņnometnē Kirgīzijā. Kas noteikti ir jāapskata, esot Kirgīzijā?
Agnese Pastare: Esmu bijusi tikai vienā Kirgīzijas daļā - pie Isikula ezera, kā arī Biškekā. Kirgīzijā ir dažādi apgabali - pie Isikula ezera ir citādāk kā dienvidu un rietumu daļās. Noteikti ieteiktu visiem apskatīt ezera apkārtni, tur ir loti skaisti, augsti kalni, "nesabojāti" cilvēki, kuri vēl joprojām dzīvo pēc senām tradīcijām. Vēl vērts Biškekā apskatīt "Dordoja" tirgu, kas ir lielākais, ko nācies redzēt.
Noteikti nācās pagaršot dažādus kirgīziešu ēdienus. Kurus ēdienus ieteiktu nogaršot?
Agnese Pastare: Tā kā neesmu bijusi citās valstīs šajā reģionā, visi ēdieni likās īpaši. Ieteiktu izmēģināt dažādus ēdienus, kas plaši pieejami katrā kafejnīcā.
Pastāsti par Kirgīzijas iedzīvotājiem!
Agnese Pastare: Kirgīzijā var redzēt, kā sajaucas vairākas atšķirīgas kultūras. Lielākā daļa pamatiedzīvotāju ir musulmaņi, bet padomju gados iebraukuši daudz pareizticīgie no Krievijas. Kalnos novēroju, ka lauku cilvēki ir ļoti nesamāksloti, tuvi dabai un turas pie tradīcijām. Pilsētā daudzi seko rietumnieku modes tendencēm un būtībā nav lielas atšķirības starp Eiropas pilsētām. Lai arī pirms pirmās došanās uz Kirgīziju mani daudzi brīdināja, ka jāuzmanās, jo tur esot pavisam cita kultūra. Tomēr nemanīju neko nepatīkamu, cilvēki ļoti laipni, pretimnākoši un ļoti ieinteresēti uzzināt kaut ko par citām vietām, citām kultūrām. Protams, ir arī cilvēki, kuri cenšas izmantot citu nezināšanu.
Kādas ir pārtikas, apģērba un degvielas cenas Kirgīzijā?
Agnese Pastare: Cenas Kirgīzijā ir zemākas nekā pie mums. Viens litrs degvielas maksā ap 0,4 Ls. Ļoti lēta ir elektrība un pakalpojumi. Pārtikas cenas arī zemākas nekā Latvijā. Lēti var iegādāties mazajos veikaliņos vietējo saražoto produkciju, kā pienu, augļus, ievārījumu. Pārtikas produkti bieži vien ir daudz dabīgāki kā pie mums, jo nav tik masveidīga produkcija, bet veikalu plauktos ir arī mums pierastie vispasaules zīmoli kā Coca – Cola. Abas reizes, kad biju Kirgīzijā, izmantojām iespēju lēti iepirkties lielajā tirgū - Dordojā, kur vietējie pārdod lētas preces no Ķīnas un citām vietām. Apavus un apģērbus var iegādāties par dažiem latiem. Pilsētas veikalos cenas apģērbiem īpaši neatšķiras no cenām mūsu veikalos. Ziemas sezonā Kirgīzijā ir lētas dzīvošanas iespējas gan īrējot dzīvokli, gan apmetoties kādā sanatorijā vai viesnīcā. Ir piedāvājumi pat no 1500 somiem dienā, ieskaitot ēdināšanu, tas ir nedaudz vairāk kā 15 Ls.
Vai brauktu trešo reizi uz Kirgīziju?
Agnese Pastare: Noteikti braukšu vēl, iespējams, jau šajā vasarā! Tur ir ļoti labi treniņu apstākļi - augstkalne (1700 metru virs jūras līmeņa), diezgan līdzens ceļš ap ezeru, kur soļot. Salīdzinot ar augstkalnu treniņu vietām Eiropā, Kirgīzijā trenēties ir lēti. Ļoti patīk daba pie ezera starp kalniem. Isikuls, starp citu, ir otrs lielākais augstkalnu ezers aiz Titikakas ezera Dienvidamerikā. Skaistums neaprakstāms.
Cik valstīs esi bijusi? Ko tu iegūsti ceļojot? Kuras valstis visvairāk palikušas atmiņā?
Agnese Pastare: Ja pareizi saskaitīju, tad esmu bijusi 19 valstīs. Ceļojusi esmu, pārsvarā piedaloties sacensībās. Ļoti interesanti apceļot valstis, uzzināt par citām tautām, bet man vairāk tomēr sanāk iepazīties ar sportistiem, sacensību tradīcijām. Visvairāk noteikti atmiņā paliek tās valstis, kas atšķiras no mūsu ierastās vides - Dienvidkoreja, Kirgīzija, kur ir pilnīgi atšķirīgs dzīvesstils, kā arī Eiropas dienvidu valstis, Itālija, Portugāle. Katru reizi, esot ārzemēs, uzzinu daudz ko jaunu arī par mums - Latviju un latviešiem, jo katrā vietā par mums ir cits, ļoti interesants viedoklis.
Kas tev kā sportistei ir svarīgi, lai būtu nodrošināts katrā valstī, kur trenējies vai piedalies sacensībās?
Agnese Pastare: Kā sportistei man ir svarīgi, lai būtu pieejami normāli ceļi, svarīga arī vietējo braukšanas kultūra, jo pārsvarā trenējos pa šosejas malu, tāpēc nav svarīgi, lai tuvumā būtu stadions vai citas sporta būves. Varu trenēties jebkur, kur ir normāli dzīvošanas apstākļi.
Novēlējums ceļotājiem un tiem, kuri saka, ka ceļošana ir tikai naudas šķērdēšana!
Agnese Pastare: Visiem ceļotājiem ieteiktu apmeklēt arvien jaunas vietas gan Latvijā, gan neparastākās vietās - kāpēc gan ne Kirgīzijā! Tiem, kuri ir skeptiķi šajā jautājumā, varu ieteikt pamēģināt sākt ar kādu nelielu ceļojumu un noteikti jutīsiet, ka tā nav velti iztērēta nauda, bet tieši pretēji - ieguvumi ir daudz lielāki!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.04.2024 - 20.03.2024 Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora Valmieras TIC
19. aprīlī, 19:00 "Akustika" ielūdz uz unikālu un sirsnīgu tikšanos mūzikā ar Astro’n’out solisti Māru Upmani – Holšteini un viņas vīru, | Skatīt vairāk
20 EUR
Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.51744819sec.