Ko atcerēties, dodoties piknikā brīvā dabā

Lieldienu un maija garās brīvdienas kombinācijā ar arvien siltākām dienām ir lielisks iemesls, lai atklātu piknika sezonu. Pārtikas kvalitātes un kontroles eksperte, "Statoil Fuel & Retail Latvia" kvalitātes vadītāja Laima Volkova atgādina, kas jāievēro, gatavojot un baudot drošu maltīti svaigā gaisā.

  1. Pērc pārtiku tikai drošās tirdzniecības vietās, vienmēr pārliecinies par atbilstošu derīguma termiņu un novērtē produktu vizuāli.
  2. Neizmanto pārtikas produktu, ja ir mazākās aizdomas, ka tas nav svaigs, ir bojāts vai stāvējis siltumā nezināmu laiku. Nemini, vai tas ir ēdams: ja neesi 100% drošs – izmet.
  3. Apsver aukstumsomas iegādi.
  4. Kārtojot somu, izvairies likt kopā jēlu gaļu un marinējumus ar gatavu pārtiku, vai arī tos liec pašā apakšā, lai sula netecētu uz pārējiem ēdieniem.
  5. Gatavojot maltīti brīvā dabā, atceries par tīrību. Jāmazgā ne tikai rokas, bet arī darba virsmas un instrumenti. Ja nav pieejams ūdens un ziepes, izmanto roku dezinficēšanas līdzekli vai salvetes, kas nopērkamas aptiekās, saimniecības preču veikalos un citur.
  6. Īpašu uzmanību pievērs jēlās gaļas pagatavošanai – tā nedrīkst saskarties ar gatavajiem ēdieniem, jo jēlu produktu sula vai pats produkts var saturēt īpaši bīstamus mikroorganismus. Tāpēc jēlas gaļas sagriešanai izmanto atsevišķus virtuves piederumus un dēlīti.
  7. Grilē un cep rūpīgi – lai pilnībā iznīcinātu bīstamās baktērijas, gaļas temperatūrai jāsasniedz vismaz +72 °C.

"Statoil Fuel & Retail Latvia" vides, veselības un drošības nodaļas vadītājs Edgars Medisons apkopojis svarīgākās atziņas, ko der atcerēties pašiem un atgādināt saviem ģimenes locekļiem un citiem cilvēkiem, lai atpūtas laikā izvairītos negadījumiem, piemēram, apdedzināšanās, gatavojot uz grila.

  1. Gatavojot un grilējot uzmanies no karstiem šķidrumiem un priekšmetiem, liesmas un tvaika. Ja sanācis apdedzināties, atvēsini apdeguma skarto vietu ar vēsu tekošu ūdeni vismaz 10 minūtes. Uzmanīgi noņem apģērbu vai rotaslietas no apdeguma pirms apdeguma vieta sāk pietūkt. Neņem vai neplēs nost neko, kas ir pielipis apdeguma. Pēc tam pārsedz apdegumu ar tīru pārsēju. Neapstrādā apdeguma vietu ar taukvielām (sviestu, eļļu u. tml.), ziedēm vai losjoniem!
  2. Ēdienu rūpīgi sakošļā un nerunā ar pilnu muti. Izvairies no fizisku aktivitāšu veikšanas laikā, kad ēd. Bērniem jābūt īpaši uzmanīgiem ar produktiem, kas var veicināt aizrīšanos (piemēram, popkorns, rieksti, ledenes, košļājamās gumijas, vīnogas u.c.). Ja tomēr pieaugušais vai bērns (ne zīdainis) ir aizrijies, tad viņam jāļauj izklepoties. Ja nekas netiek atklepots, jāveic paņēmiens – uzsitiens starp lāpstiņām.
  3. Pirms saldu ēdienu un dzērienu lietošanas, pārliecinies, vai tajos nav lapsenes. Šiem kukaiņiem patīk saldumi, tāpēc tie mēdz ielīst, piemēram, dzēriena pudelē. Īpaši uzmanīgiem jābūt, dzerot no tumšām pudelēm vai bundžiņām. Ja lapsene tomēr iekodusi rīklē, tad nekavējoties jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība.
  4. Ja parādās pārtikas izraisītas saindēšanās simptomi, piemēram, sāpēs vēderā, caureja, vemšana, paaugstināta ķermeņa temperatūra, drudzis, tad bieži un maziem malciņiem jādzer ūdens un jāievēro personīgā higiēna (bieži jāmazgā rokas). Maziem bērniem, grūtniecēm un cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu nekavējoties jāvēršas pie ārsta, turklāt konsultēties ar ārstu par medikamentu lietošanu šajā situācijā ieteicams ikvienam.
  5. Izbraucot ārpus mājām, jāpārdomā, kā izskaidrot savu atrašanās vietu gadījumā, ja būs nepieciešama mediķu vai glābēju palīdzība.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 29.03.2024 Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē Tukuma TIC
Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29 | Skatīt vairāk
Latvija
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Liepupes muiža
,


Rixwell Segevold Hotel
,


1Travel
,


Valmieras TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.47418785sec.