5 Eiropas pilsētas, kas nesagādās vilšanos velosipēdistiem

Autobraucēji neieredz velosipēdistus, un otrādi – tā, šķiet, varētu raksturot ainu daudzu pasaules pilsētu ielās. Tomēr tajā pašā laikā nav noslēpums, ka aizvien biežāk sabiedrībā un medijos izskan jēdziens "velosipēdistiem draudzīga pilsēta", un ir skaidrs, ka šāds tituls nozīmē gan ērtu un, pats galvenais, drošu pārvietošanos divu riteņu transporta cienītājiem, gan attiecīgās pilsētas tūrisma tēla uzlabošanos.

Minhene, Vācija

Kopējais veloceliņu garums: 1 200 kilometri

Braucieni, kas tiek veikti ar velosipēdu: 17%

Vācijas transporta infrastruktūra lielākajai daļai cilvēku, domājams, asociējas ar ātrgaitas automaģistrālēm. Taču tajā pašā laikā Minhene nodēvēta par Vācijas riteņbraucēju galvaspilsētu, un, šķiet, tas ir visai pamatoti – 47 procenti pilsētas ielu paredzētas tikai velosatiksmei. Tāpat vairākās Bavārijas lielākās pilsētas galvenajās ielās noteiktais maksimālā ātruma ierobežojums ir vien 30 kilometri stundā, turklāt šeit bieži manāmi atpūtnieki, kuri nesteidzīgi degustē vietējās alus šķirnes kājminamos krodziņos uz riteņiem.

Kopenhāgena, Dānija

Kopējais veloceliņu garums: 457 kilometri

Braucieni, kas tiek veikti ar velosipēdu: 36%

Kā liecina statistikas dati, 2012. gadā Dānijas galvaspilsētā uz tās 550 000 iedzīvotāju bija 650 000 velosipēdu. Salīdzinājumam – tikai 125 000 automašīnu. Velobraukšanas kultūra Kopenhāgenā piedzīvojusi tādu uzplaukumu, ka 2012. gadā tika atklāts pirmais no 28 plānotajiem "velosipēdistu lielceļiem" (Cycle Super Highways), nodrošinot ērtu un drošu nokļūšanu no galvaspilsētas uz tuvējām municipalitātēm. Par riteņbraucējiem pilsētā, šķiet, padomāts ik uz soļa, un arī Kopenhāgenas metro vagoni aprīkoti ar velosipēdu turētājiem.

Amsterdama, Nīderlande

Kopējais veloceliņu garums: 399 kilometri

Braucieni, kas tiek veikti ar velosipēdu: 38%

Amsterdama bieži tiek dēvēta par paraugpilsētu velosipēdistiem draudzīgai infrastruktūrai. Pilsētas nelielā platība, līdzenais reljefs, šaurās ieliņas un itin striktie noteikumi attiecībā uz auto izmantošanu ir galvenie faktori, kādēļ pārvietošanās velosipēda seglos šeit patiesi ir izdevīga, vienkārša un ērta. Tiesa gan, līdzīgi citām "velosipēdistu lielpilsētām", Nīderlandes galvaspilsētā nereti var būt sarežģīti atrast novietni divritenim. Interesants fakts: no Amsterdamas kanāliem ik gadu tiek izvilkti no 12 000 līdz 15 000 savu mūžu nokalpojušu velosipēdu.

Groningena, Nīderlande

Kopējais veloceliņu garums: 200 kilometri

Braucieni, kas tiek veikti ar velosipēdu: aptuveni 50%

Lai gan kā velosipēdistiem draudzīgākā Nīderlandes pilsēta uzmanības centrā visbiežāk nokļūst Amsterdama, Groningena, šķiet, ir velobraukšanas kultūras pasaules "apslēptais dārgums". Rēķinot uz vienu iedzīvotāju, Groningenā, kas ir īstena studentu pilsēta, ir pusotrs velosipēds. Tas gan nav visai pārsteidzoši, ja ņem vērā, ka pilsētas centrā spēkā esošu noteikumu dēļ pārvietošanās ar auto ir itin apgrūtināta.

Malme, Zviedrija

Kopējais veloceliņu garums: 489 kilometri

Braucieni, kas tiek veikti ar velosipēdu: 50%

Malmi caurvij vairāk veloceliņu nekā jebkuru citu Zviedrijas pilsētu, tādēļ ir skaidrs, ka divriteņu transports šeit patiesi ir cieņā. Lai samazinātu satiksmes negadījumu skaitu, 28 punktos Malmē uzstādīta īpaša sensoru sistēma, kas brīdina autovadītājus, kad ielu krustojumam tuvojas riteņbraucēji. Un, ja velosipēdistu Malmē negaidīti pārsteidz tukša riepa, iespējams izmantot kādu no gaisa sūkņiem vai veloremonta komplektiem, kuri atrodami populārāko veloceliņu malās.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 30.03.2024 DENISS PASHKEVICH TRIO Valmieras TIC
29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” | Skatīt vairāk
20 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 31.03.2024 Liepājas restorānu nedēļa Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas | Skatīt vairāk
Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.24381399sec.