Sākas oficiālā peldsezona

Vakar, 15. maijā sākās oficiālā peldsezona, un Veselības inspekcija jau ir veikusi pirmās peldvietu ūdens kvalitātes pārbaudes oficiālajās peldvietās. Pirmajās peldūdens kvalitātes pārbaudēs mikrobioloģiskais piesārņojums ūdens paraugos nav konstatēts – visās  oficiālajās peldvietās  peldūdens kvalitāte atbilst prasībām un peldēties ir atļauts. 

Šogad oficiālo peldvietu sarakstu ir paredzēts papildināt ar divām jaunām peldvietām: 

1) Višķu tehnikuma ciema peldvieta Luknas ezerā, Daugavpils novadā, Višķu pagastā;

2) Jūras peldvieta ''Pie Papes bākas”, Rucavas novadā, Rucavas pagastā.

Ūdens kvalitāti jūras un iekšzemes peldvietās speciālisti pārbaudīs visas peldsezonas laikā – no 15. maija līdz 15. septembrim, ņemot ūdens paraugus peldvietās katru mēnesi. Tāpat tiks pārbaudīts, vai peldvietās tiek ievērotas peldvietu uzturēšanas un higiēnas  prasības.

Inspekcijas speciālisti peldvietu ūdens kvalitāti pārbauda gan laboratoriski, gan vizuāli parauga ņemšanas laikā. Laboratorijā tiek noteikti mikrobioloģiskie rādītāji– fekālā piesārņojuma indikatori zarnu nūjiņas (E.coli) un zarnu enterokoki. Novērtējot vizuāli, īpašu uzmanību Inspekcijas vides speciālisti pievērš netipiskai ūdens krāsai, virsmas aktīvām vielām (noturīgas putas); peldošiem un citiem atkritumiem ūdenī; naftas produktiem; zilaļģu vai zaļaļģu masveida savairošanās procesam (ūdens ''ziedēšanai”). 

Ja peldvietu ūdens paraugu analīžu rezultāti liecinās, ka ūdens neatbilst prasībām, Inspekcija noteiks peldēšanās ierobežojumus – ieteikumu nepeldēties vai aizliegumu peldēties.  Ieteikums nepeldēties galvenokārt attiecas uz jutīgām iedzīvotāju grupām - maziem bērniem, vecākiem cilvēkiem un ar hroniskām slimībām slimojošiem cilvēkiem,  kuru imūnā sistēma ir novājināta. Par izmeklējumu rezultātiem tiks informēts peldvietas apsaimniekotājs, kā arī sabiedrība ar plašsaziņas līdzekļu un Inspekcijas interneta mājaslapas starpniecību. 

Arī šajā peldsezonā peldvietās jāizvieto informatīvās zīmes par ilglaicīgās peldvietu ūdens kvalitātes novērtējumu, ņemot vērā pēdējos četrus gadus. 2014.gadā visām peldvietām, kurām monitorings veikts vismaz 4 pēdējās peldsezonas, bija izcila vai laba ilglaicīgā ūdens kvalitāte. Salīdzinot ar 2013.gadu, peldvietu ūdens kvalitāte uzlabojusies gan jūras piekrastes, gan iekšzemes ūdens peldvietās. 

Peldvietas apsaimniekotājam blakus informatīvām zīmēm, uz kurām attēlots peldvietas ūdens ilglaicīgās kvalitātes novērtējums, peldēšanās ierobežojumu gadījumos būs jāizvieto informatīvā zīme -  ''Ieteikums nepeldēties''vai ''Peldēties aizliegts". 

Lai noskaidrotu iedzīvotāju peldvietu izvēles galvenos kritērijus un viedokli par peldvietās izvietotās informācijas lietderību un uztveramību, 2014.gada peldsezonas laikā iedzīvotāji tika aicināti aizpildīt aptaujas anketu Veselības inspekcijas mājaslapā. Ar aptaujas rezultātiem ir iespējams iepazīties "Pārskatā par peldvietu ūdens kvalitāti un uzraudzību 2014 gadā", kas ir pieejams Inspekcijas mājaslapā sadaļā "Vides veselība''- "Peldūdens''- "Peldūdens monitorings un informācija par peldvietu ūdens kvalitāti". 

Pilnais oficiālo peldvietu saraksts atrodams Inspekcijas mājas lapā www.vi.gov.lv sadaļā ''Vides veselība''– ''Peldūdens''– ''Peldūdens monitorings un informācija par peldvietu ūdens kvalitāti". 


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā Tukuma TIC
Tradicionālo svētku svinības jau atkal Tukuma pilsētā! Lieldienu izdarības, radošās darbnīcas, spēles, rotaļas, trušu māja un kazlēni, muzikālā | Skatīt vairāk
Latvija
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.51045394sec.