Jauna, unikāla iespēja lai diagnosticētu audzēju

Visa ķermeņa skenēšana pēdējā desmitgadē ir kļuvusi par stūrakmeni dažādu audzēju, to metastāžu diagnostikā, terapijas taktikas un efektivitātes izvērtēšanā. Īpašu vietu diagnostikā ieņem pozitronu emisijas tomogrāfija (PET). Pacientam tiek ievadīta speciāla kontrastviela FDG (fludeoxyglucotse F 18), kura uzkrājas audzējā vai ļaundabīgos limfmezglos.

Ar PET iekārtu tiek reģistrēta šī uzkrāšanās, un, lai precīzāk noteiktu veidojumu lokalizāciju, papildus šim izmeklējumam tiek veikta pilna ķermeņa datortomogrāfija (CT). Latvijā vēl nav neviena PET iekārta. Taču pasaulē un arī pie mums ir parādījusies daudzsološa alternatīva šim izmeklējumam. VC4 grupas uzņēmuma SIA Vizuālā diagnostika magnētiskās rezonanses (MR) kabinetā VC4 Diagnostikas centrā, pielietojot Siemens Magnetom Aera (1,5 T) ekspertklases iekārtu, var veikt visa ķermeņa difūzijas (no angļu val. diffusion-weighted jeb DW) MR izmeklējumus.

Visa ķermeņa DW- MR izmeklējuma priekšrocības:

•    Tā ļauj atspoguļot šūnu blīvumu dažādos audos un izvērtēt anatomiskas struktūras, to funkcionalitāti, kā arī noteikt audzēju kvantitatīvi.

•    Daudzsološs izmeklējums limfomas stadijas noteikšanai un ārstēšanas efektivitātes izvērtēšanai. Limfomas un citu audzēju bojājumiem ir atšķirīga histoloģiskā uzbūve, un šie rajoni redzami kā izmainītas zonas apstrādātos MR attēlos.

•    Izmeklējuma laikā nav nepieciešama kontrastviela un netiek izmantots radioaktīvais starojums.

 2015. gada publikācijā Sao Paulo Medical Journal, rezultāti parāda, ka sakritība, veicot izmeklējumu pacientam kā ar PET, tā ar DW-MR metodi, ir 90.5% gadījumos*. Savukārt, 2015. gada publikācijā Clinical Cancer Research žurnālā, kur salīdzina PET un DW-MR rezultātus limfomas pacientu terapijas efektivitātes izvērtēšanā, sakritība abām metodēm bija 99 no 102 izmeklējumos jeb 97,1% gadījumu**. Jutība jeb iespēja atklāt veidojumu PET bija 63-100%, DW-MR attiecīgi 59-100%. Tā kā pilna ķermeņa DW-MRI metodē netiek izmantots jonizējošais starojums un intravenoza kontrastviela, tā ir pacientam nekaitīga alternatīva limfomas stadijas izvērtēšanā. Arī mūsu- Latvijas līdzšinējā pieredze un rezultāti apstiprina izmeklējuma efektivitāti.

* Rodrigo Regacini et al. "Whole-body diffusion-weighted magnetic resonance imaging versus FDG-PET/CT for initial lymphoma staging: systematic review on diagnostic test accuracy studies". Sao Paulo Medical Journal. http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-31802015005000810&lng=en&nrm=iso.

** Marius E. Mayerhoefer et al. "Evaluation of Diffusion-Weighted Magnetic Resonance Imaging for Follow-up and Treatment Response Assessment of Lymphoma: Results of an 18F-FDG-PET/CT–Controlled Prospective Study in 64 Patients". Clinical Cancer Research.

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
Latvija 12 EUR
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.55886388sec.