TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Rundāles pils jumta nomaiņā veicamie darbi tiks sākti jau šogad

2018. gada 18. februārī medijos izskanēja informācija par problēmām, kas saistītas ar Rundāles pils jumtu, un nepieciešamību veikt jumta nomaiņu. LNT žurnālisti izveidoja informatīvu sižetu, pievēršot sabiedrības uzmanību situācijai, kas pastāvējusi jau ilgāku laiku.

Muzeja direktors Imants Lancmanis skaidro: “Televīzijā pārraidītais sižets izsaucis plašu ažiotāžu sabiedrībā, taču problēma ir bijusi vairāku gadu garumā. Šis nav ārkārtas gadījums, kad būtu jāmeklē līdzekļi neparedzētiem gadījumiem. Pils jumta nomaiņa tiks veikta plānveidīgi, darbus sadalot vairākās kārtās - pirmos no tiem uzsākot jau šogad.”

2017. gada nogalē pabeigta pils jumta pārbūves projekta (izstrādātājs SIA “CMB”) izstrāde, kas paredz būvdarbus četrās kārtās. Izvērtējot nepieciešamo finanšu apjomu un iespējas to apgūt (ņemot vērā laiku, kas vajadzīgs iepirkumu procedūrai, darbu veikšanas sezonalitāti u. tml.) ir sagatavots darbu grafiks. Tajā plānots, ka 2018. gadā tiks organizēta iepirkuma procedūra (atklāts konkurss) par darbu izpildi un, atkarībā no pieejamā finansējuma, pils jumta pārbūve tiks realizēta turpmākajos gados vienā vai divās kārtās (attiecīgi, četru vai divu gadu periodā). Rundāles pils muzejs cer uz Kultūras ministrijas atbalstu 2019. gadā, kad būs nepieciešamas finanses pils jumta nomaiņai.

Rundāles pils kolektīvs operatīvi spējis organizēt laika zoba radīto problēmu novēršanu. 2012. gadā tika konstatēts, ka caur jumtu virs Baltās zāles telpā ieplūst ūdens. Toreiz cieta ģipša veidojumi un apmetums. Problēma tika novērsta pagaidu līmenī, zālē veica kosmētiskus uzlabojumus, lai novērstu vizuālus defektus.

2013. un 2016. gadā sistemātiski notika dažādas jumta konstrukcijas un seguma izpētes, arī jumta nomaiņas projekta izstrādes laikā 2017. gadā izdarīts jumta tehniskais apsekojums. Pēc šīm pārbaudēm konstatēts, ka jumta segums ir nolietojies un, veicot iepriekšējo pārbūvi un seguma nomaiņu 20. gadsimta 60. – 70. gados, ir izmainīta jumta konstrukcija – saīsinātas piespāres. Veicot jumta pārbūvi, tās būtu jāatjauno.

Vēlāk tika konstatēts, ka Baltās zāles griestos un sienās parādās plaisas, kas varētu būt saistītas ar jumta konstrukcijas deformāciju. Veiksmīgi sadarbojoties ar Būvniecības valsts kontroles biroju, visa 2016. gada garumā tika veikts monitorings, lai fiksētu iespējamās konstrukciju kustības, taču tādas netika novērotas.

Jau ziņots, ka, atsaucoties uz Rundāles pils muzeja lūgumu, 2017. gadā Kultūras ministrija piešķīra finansējumu vairāku avārijas situāciju novēršanai, ieskaitot staļļu ēkas jumta seguma nomaiņu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Latvija
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48665714sec.