TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Eiropas Nacionālo parku dienā durvis pēc rekonstrukcijas vērs Āraišu vējdzirnavas

Atzīmējot Eiropas Nacionālo parku dienu, kas šogad veltīta kultūras un dabas mantojuma mijiedarbei, sestdien, 19. maijā durvis pēc rekonstrukcijas vērs vēsturiskās Āraišu vējdzirnavas, dodot iespēju ikvienam iepazīt dzirnavu vēsturi un grauda ceļu no lauka līdz maizes klaipam.

“Āraišu vējdzirnavu atjaunošana ir spilgts apliecinājums, ka nacionālais parks nav tikai aizsargājamās dabas vērtības vien, tā nozīmi veido gan daba, gan vēsture, kultūra un tradīcijas ciešā mijiedarbībā,” pauž Dabas aizsardzības pārvaldes ģenerāldirektors Juris Jātnieks.

Rekonstrukcijas laikā dzirnavās atjaunotas jumta konstrukcijas un fasāde, veikti uzlabojumi iekštelpās, izveidots āra apgaismojums un pats galvenais - izgatavoti jauni vējdzirnavu spārni. Dzirnavas nav tikai dekoratīvs un vēsturisks objekts, tās ir arī pilnībā funkcionējošas – šeit iespējams samalt gan miltus, gan dažāda veida putraimus un citus graudaugu produktus.

Āraišu vējdzirnavu rekonstrukcija izmaksāja nepilnus 115 tūkstošus eiro un Dabas aizsardzības pārvaldes uzdevumā darbus veica  SIA “JaunRīga ECO”.
Lai dotu iespēju iepazīt dzirnavu vēsturi un darbību, Dabas aizsardzības pārvalde atjaunojusi pastāvīgi skatāmo izstādi. Tajā vējdzirnavu apmeklētāji var iepazīties ar Āraišu vējeņu uzbūvi, darbības principiem un vēsturi. Katrs interesents varēs noskaidrot atbilstību malējas arodam, izmēģinot miltu malšanu ar rokas dzirnavām, kādas senāk izmantoja katrā zemnieku sētā.

No plkst. 12:00 līdz 15:00 apmeklētāji varēs iepazīties ar Āraišu vējdzirnavu būtisko nozīmi 19. un 20.gadsimā sadzīvē Latvijā. Pārvaldes dabas izglītības speciālisti rādīs un stāstīs par Latvijā augošajiem graudaugiem, graudu veidiem un graudu produktiem sākot no rupjākā maluma (grūbām) līdz pat smalkākajam malumam (miltiem).  
Turpmāk vējdzirnavas apmeklētājiem būs atvērtas arī ikdienā, taču tradicionālos spārnu iegriešanas svētkus plānots atzīmēt šī gada jūlijā Jēkabos jeb jauno rudzu dienā.

Eiropas dabas un nacionālo parku diena, pateicoties  Eiropas dabas un nacionālo parku jeb Eiroparku federācijas iniciatīvai, tiek svinēta kopš 1999. gada ar mērķi pievērst uzmanību šo aizsargājamo dabas teritoriju pastāvēšanai un nozīmei. Šajā dienā ik gadu visā Eiropā tiek rīkoti dažādi pasākumi, lai iepazīstinātu sabiedrību ar vides aizsardzības nozīmi, dabas vērtībām un retumiem, kā arī kultūrvēsturi.

Iepazīties ar visiem parku dienai veltītajiem pasākumiem var federācijas mājaslapā: www.europarc.org/nature/european-day-of-parks/. Arī citur Latvijā par godu parku dienai norisināsies dažādas dabas un kultūrvēstures izziņas aktivitātes. Sīkāka informācija: www.daba.gov.lv.

Āraišu vējdzirnavas būvētas 19. gadsimta vidū Drabešu muižas vajadzībām un celtas kā “holandiešu tipa” vējdzirnavas ar grozāmu cepuri  - dzirnavu jumtu ar visiem spārniem ar īpašas iekārtas palīdzību var pagriezt pret vēju. Savu funkciju dzirnavas pildīja līdz I Pasaules karam, pēc kara dažus gadus tajās darbojās pat klavieru darbnīca, savukārt pēc tam ilgus gadus dzirnavas bija pilnībā izpostītas. Pagājušā gadsimta 80. gados dzirnavas nonāca Gaujas Nacionālā parka paspārnē un tika atjaunotas un līdz pat mūsdienām šeit regulāri apskatāmas izstādes un ekspozīcija par dzirnavu vēsturi un nozīmi, ir iespējams iemēģināt roku graudu malšanā un izzināt senās tradīcijas. 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.59360504sec.