TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Lūgs sākt kriminālprocesu par nelegālām auto sacensībām dabas liegumā

Dabas aizsardzības pārvalde (turpmāk – Pārvalde) plāno vērsties Valsts policijā, lūdzot sākt kriminālprocesu par nesaskaņotām bezceļu autosacensībām dabas liegumā “Ances purvi un meži”, kā rezultātā iznīcināti vērtīgi Eiropas Savienības nozīmes biotopi.


Aizvadītajā nedēļas nogalē Pārvaldes vides inspektori  dabas lieguma Ances purvi un meži  teritorijā konstatēja nesaskaņotas un neatļautas sacensības ar apvidus automašīnām, kuru laikā spēkrati brauca ārpus meža ceļiem - pa pelēko kāpu biotopu, kurā atrodas vairākas aizsargājamu dzīvnieku, tostarp smilšu krupja un smilšu čipstes atradnes kā arī aizsargājamo augu atradnes.


Pārvaldes vides inspektors, ierodoties notikuma vietā, pieprasīja pasākumu pārtraukt, noskaidroja organizatoru, fiksēja  automašīnu numurus un sacensību "leģendas" – jeb norādes, kur to dalībniekiem jābrauc. Vēlāk, apsekojot notikuma vietu eksperti konstatēja, ka automašīnas lielā platībā ir iznīcinājušas kāpu trauslo zemsedzi, bojājušas kokus un augu atradnes.  Vairākās vietās šķērsota Irbes upe, bojājot tās krastus.

 

Dabas lieguma “Ances purvi un meži” individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi aizliedz publisku pasākumu, tajā skaitā sporta un piedzīvojumu sacensību, rīkošanu teritorijā laika posmā no 1.marta līdz 1.augustam bez Dabas aizsardzības pārvaldes rakstiskas atļaujas, savukārt ātrumsacensības, treniņbraucienus un izmēģinājuma braucienus šajā teritorijā rīkot nedrīkst vispār.

 

“Katram pasākuma veidam ir savs laiks un vieta un tā organizatoram, rīkojot pasākumu īpaši aizsargājamā dabas teritorijā, ir jāiepazīstas, kas atļauts un aizliegts konkrētajā vietā un neskaidrību gadījumā Dabas aizsardzības pārvalde vienmēr ir gatava konsultēt un palīdzēt ar padomu. Ir jāsaprot, ka ikviena pasākuma organizators uzņemas atbildību par tā norisi un īpaši dalībniekiem, kuri labticīgi paļaujas uz rīkotāju. Turklāt apvidus auto sacensības vērtējamas kā augsta riska pasākums aizsargājamiem sugām un biotopiem, tādēļ to norises vieta un laiks jāizvērtē īpaši rūpīgi,” pauž Pārvaldes Kurzemes reģionālās administrācijas vadītāja Dace Sāmīte.

 

Dabas aizsardzības pārvalde, rūpējoties par Latvijas dabas vērtību saglabāšanu, ievēro principu “konsultē vispirms” un lielākoties nelielu un pirmo reizi pieļautu pārkāpumu gadījumā iedzīvotājus informē par aizliegumu dažādām darbībām. Taču ņemot vērā, ka šoreiz kaitējums ir nodarīts būtisks, turklāt sacensību rīkotājs ar dabai nedraudzīgu rīcību izcēlies jau vairākkārt, Pārvaldes Kurzemes reģionālā administrācija  gatavo dokumentus kriminālprocesa uzsākšanai pēc Krimināllikuma 114.panta "Īpaši aizsargājamo dabas teritoriju iznīcināšana un bojāšana".

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atklājam Turcijas sezonu! CelojumuBode.lv
Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām... | Skatīt vairāk
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām” Valmieras TIC
1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.15519691sec.