TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Atdzimst unikāli kultūras pieminekļi Daugavas krastos, arī Ogrē

19. septembrī Ogres novada pašvaldībā tikās Eiropas Reģionālā attīstības fonda projekta "Kultūras mantojuma saglabāšana un attīstība Daugavas ceļā" īstenotāji – Jēkabpils, Kokneses un Ogres novada pašvaldības pārstāvji.


Sanāksmē piedalījās Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks Gints Sīviņš, izpilddirektors Pēteris Špakovskis, būvvaldes vadītājas vietniece, arhitekte Agnese Pivore Bokta, Infrastruktūras veicināšanas nodaļas vadītāja Aija Romanovska, galvenais speciālists pielāgošanas klimata pārmaiņu jautājumos Edgars Pārpucis, nekustamo īpašumu speciālists Pēteris Āboliņš; Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietniece Līga Kļaviņa, Attīstības un investīciju nodaļas vadītāja vietniece Inese Vītola; Kokneses novada domes priekšsēdētājs Dainis Vingris, Kokneses novada domes Attīstības nodaļas vadītāja Anda Mikāla.


Projekta īstenošanas noteikumi paredz, ka projekta īstenotāji tiekas vismaz reizi mēnesī, lai pārrunātu projekta virzību. Iepriekš tikšanās ir notikušas Jēkabpilī un Koknesē, šoreiz – Ogrē.


Uzrunājot projektā iesaistītos sadarbības partnerus, G.Sīviņš uzsvēra, ka pašvaldības savā starpā nav konkurenti, bet gan sadarbības partneri, kuri kopīgi var īstenot ne tikai dažādus projektus, bet arī dalīties pieredzē un viens no otra mācīties.


Raksturojot Ogres novada pašvaldības darba specifiku, priekšsēdētāja vietnieks norādīja, ka Ogres novads ir liels novads, tāpēc risināmo jautājumu loks ir plašs – piemēram, ja pilsētā trūkst skolu, ir rinda uz vietu bērnudārzā, lielākajos uzņēmumos trūkst darbinieku, tad novada pagastos bērnu skaits samazinās, ir ierobežots darba vietu skaits. Pašvaldība aktīvi strādā, lai risinātu visus šos jautājumus.


D.Vingris norādīja, ka Ogres novada tālāko pagastu iedzīvotāji ir saistīti ar Kokneses novadu – bērni apmeklē izglītības iestādes, arī peldbaseinu un izmanto citus pakalpojumus. Kokneses novada domes priekšsēdētājs pauda prieku, ka novadā attīstās infrastruktūra, aktīvi tiek īstenoti dažādi projekti, kas ļauj attīstīties ne tikai tūrismam, bet arī uzņēmējdarbībai.


Projekta "Kultūras mantojuma saglabāšana un attīstība Daugavas ceļā" ietvaros Koknesē jau notiek būvdarbi – Kokneses viduslaiku pilsdrupās paredzēts nostiprināt vienu sienu, kas pašlaik laikapstākļu un laika zoba radītās erozijas ietekmē ir avārijas stāvoklī un nav drošas apmeklētājiem, kā arī ieviest jaunu pakalpojumu – moku kambari, kas būs aprīkots gan ar viduslaiku tērpiem, gan moku rīkiem. A.Mikāla informēja, ka labu laika apstākļu gadījumā projektā paredzētie būvdarbi šogad tiks pabeigti.


Projekta ietvaros Jēkabpilī plānots sakārtot vienu Krustpils pils korpusu, atbilstoši vēsturiskajām liecībām atjaunot pils dārzu un strūklaku. I.Vītola informēja, ka būvdarbi ir uzsākti jūnijā, šobrīd tiek veikti āra darbi – notiek žoga atjaunošana, skārda jumta nomaiņa, tuvākajā laikā tiks uzsākta lietus ūdens kanalizācijas izbūve.


Projekta vadītājs Ogres novadā E.Pārpucis informēja, ka projekta ietvaros Ogrē plānots īstenot dažādas aktivitātes bijušajā sanatorijā "Ogre" Gaismas prospektā 2/6, ko novada pašvaldība ir pārņēmusi savā īpašumā.


Projekta ietvaros plānots rekonstruēt valsts nozīmes mākslas pieminekli, A. Cīruļa sienu gleznojumus, atjaunot ēkas jumtu, organizēt dažādas radošās darbnīcas, sagatavot telpas Ogres un Ikšķiles kopīgajai aģentūrai "Tūrisma, sporta un atpūtas kompleksa "Zilie kalni" attīstības aģentūra". 2018. gadā projekta īstenošanai Ogres novada pašvaldības budžetā ieplānoti  292 700 EUR, no tiem 246 500 EUR ir ERAF līdzfinansējums un 46 200 EUR – pašvaldības budžeta līdzekļi. Ir sagatavota būvniecības ieceres dokumentācija, izsludināts būvniecības iepirkums, kas noslēgsies 3. oktobrī.


Pēc tikšanās Ogres novada pašvaldībā projekta īstenotāji devās uz bijušo sanatoriju "Ogre", kur apskatīja telpas un sīkāk iepazinās ar projektu, ko plānots īstenot Ogrē.


Jau informējām, ka Ogres novada pašvaldība kopā ar Jēkabpils pilsētas un Kokneses novada pašvaldību piedalās Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansēta projekta "Kultūras mantojuma saglabāšana un attīstība Daugavas ceļā" īstenošanā.


Projekta ietvaros jaunu saturu un atjaunotas aprises iegūs trīs spilgti kultūras pieminekļi Daugavas krastos – Krustpils pils, Kokneses pilsdrupas un bijusī sanatorija "Ogre". Šī gada 6. aprīlī  Jēkabpils pilsētas pašvaldība kā šī projekta pieteikuma iesniedzējs  parakstīja vienošanos ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru par minētā projekta īstenošanu. Sadarbības partneri projektā ir Kokneses novada pašvaldība  un Ogres novada pašvaldība.


Projekts "Kultūras mantojuma saglabāšana un attīstība Daugavas ceļā" ir viens no kopumā 10 kultūras un dabas mantojuma saglabāšanai un attīstībai veltītiem projektiem, kuri pēc Kultūras ministrijas organizētas projektu ideju priekšatlases ir saņēmuši iespēju pieteikties ERAF līdzfinansējam.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 05.04.2024 Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā TAKA
Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā. Pieteikšanās līdz 5.aprīlim. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.29291296sec.