TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Apbalvo konkursa «Mans biznesa plāns Latvijas pilij vai muižai» laureātus

Šī gada 19.oktobrī tika apbalvoti skolēnu konkursa “Mans biznesa plāns Latvijas pilij vai muižai” laureāti. Pirmo vietu 7.-8. klašu grupā ieguva Ventspils Pārventas pamatskolas audzēkņi par iesniegto biznesa plānu Dundagas pilij, savukārt 10.-11. klašu grupā augstāko novērtējumu saņēma Salaspils vidusskolas skolēni par izstrādāto projektu Varakļānu pilij.


Ar mērķi jauniešos veicināt padziļinātu interesi par kultūras mantojuma objektiem, kā arī, lai viņus iesaistītu sava novada uzņēmējdarbības veicināšanā un tūrisma attīstības plānošanā, Latvijas Privāto vēsturisko ēku asociācija un Latvijas Piļu un muižu asociācija sadarbībā ar Eiropas Vēsturisko ēku asociāciju šī gada pavasarī izsludināja konkursu jauniešiem divās vecuma grupās. Konkursa uzdevums bija uzrakstīt biznesa plānu pilij vai muižai. Iesniegtos projektus vērtēja speciāli konkursam izveidota žūrija.


Kultūras ministre Dace Melbārde savā uzrunā jauniešiem uzsvēra atbildību sargāt kultūrvēsturisko mantojumu: “Kultūras mantojums ir vērtības, kuras radījušas paaudzes pirms mums. To pastāvēšanas laiks ir mērāms gadu simtos un tūkstošos, un tas savā ziņā veido saikni starp tagadni, pagātni un nākotni. Kultūras mantojums ir arī iedvesmas avots radīt jaunas vērtības, jo katrai paaudzei ir pienākums atstāt paliekošas pēdas, kas pēc 100 gadiem un vairāk stāstīs par to, kā mēs dzīvojam. Vienlaikus tas  arī stāstīs, kā attiecamies pret kultūras mantojumu un tā autentiskumu, kas ir mūsu atbildībā. Novēlu, lai katram no Jums pietiek zināšanas un resursi saudzīgi attiekties pret to, kas mums ir dots no iepriekšējām paaudzēm. Lai pietiek radošuma un izdomas radīt jaunas vērtības, iedvesmojoties no tā, ko mūsu senči mums ir atstājuši!”


Par konkursa ideju stāsta Latvijas Privāto vēsturisko ēku asociācijas direktore Egita Karlsone: “Rīkojot konkursu jauniešiem, mums bija svarīgi parādīt, ka Latvijas pilis un muižas ir ne tikai kultūrvēsturisks mantojums, bet arī svarīgs konkrētās apkārtnes tūrisma un kultūras centrs, kas dod savu pienesumu novada ekonomikai. Šie jaunieši būs starp tiem, kuriem nodosim Latvijas kultūras mantojuma tradīcijas, tāpēc viņos ir svarīgi stiprināt izpratni gan par vēsturisko ēku kultūras vērtībām, gan arī atbildību, ko prasa šādu ēku uzturēšana un saglabāšana.”


Artis Pabriks, Eiropas Parlamenta deputāts un fotoprojekta “Latvijas kultūrceltņu mantojums laikmeta griežos” idejas autors: “Latvijas pilis un muižas ir viena no Latvijas bagātībām, kura nekad nenovecos, tikai paliks vērtīgāka. Esmu gandarīts, ka jauniešiem ir interese izzināt kultūrvēsturisko mantojumu, kas atrodas tepat blakus, un ceru, ka šis konkurss mudinās aizdomāties par iespējām, ko mums dod vēsturiskās ēkas, ja tās tiek pareizi popularizētas un integrētas dažādos ar tūrismu saistītos pasākumos. Mēs katrs varam būt Latvijas vēsturisko ēku vēstnieks, daloties ar atradumiem un ieteikumiem, kā arī redzot, ko varu personīgi dot, lai tās neaizietu zudībā.”


Konkursa laureāti 7.-8. klašu grupā no Ventspils Pārventas pamatskolas, kas šobrīd mācās 8. klasē, konkursa ietvaros bija sagatavojuši biznesa plānu Dundagas pilij. Tas tika balstīts uz trīs idejām: viduslaiku apģērbu nomu, ejot ekskursijā pa pili; 13. gs. ēdienu nobaudīšana (piemēram, zirņu biezputra ar ceptu speķi); latviešu filmu rādīšana pilī. Ideja tika pamatota ar mārketinga plānu, tajā skaitā finanšu aprēķiniem.


Savukārt konkursa uzvarētāji 10.-11. klašu grupā no Salaspils vidusskolas, kas šajā mācību gadā mācās 12. klasē, savā biznesa plānā Varakļānu pilij bija iekļāvuši izklaidējošu un izzinošu programmu “Ziemas brīnumu meklējot.” Programmas dalībniekiem tiktu sniegta iespēja pašiem cept piparkūkas, liet laimītes, veidot eglīšu dekorus un dekorēt vainagus, kā arī pils apkārtnē baudīt ziemas priekus. Ziemassvētku vecītis apmeklētājiem pasniegtu dāvanas un cienātu ar siltu tēju.


Konkursa laureāti par dalību konkursā saņēma iespēju rīkot klases vakaru Rūmenes muižā. Konkursa sadarbības partneru vidū bija arī www.naudasskola.lv un Junior Achievement Latvia.


Par konkursu

Latvijas muižas un pilis pirmo reizi pievienojās Eiropas Vēsturisko Ēku Asociācijas iniciatīvai un pavasarī rīkoja Atvērto durvju dienas, kuru laikā ikvienam bija iespēja vēsturiskās ēkas apskatīt no cita skatu punkta. Arī izzinot to, kas parasti apmeklētājiem paliek neatklāts. Pasākuma ietvaros īpaša uzmanība tika pievērsta skolas vecuma jauniešiem, izsludinot konkursu “Mans biznesa plāns Latvijas pilij vai muižai”.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 01.04.2024 Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 03.04.2024 Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu | Skatīt vairāk
no 495 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.3818121sec.