TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Likteņdārzā tiks atklāts politiski represēto ģimeņu mātēm veltīts piemiņas ansamblis

Sadarbībā ar Latvijas Politiski represēto apvienību, š.g. 10. maijā, pulksten 12.00 Likteņdārzā, Koknesē, tiks atklāts piemiņas ansamblis, kas veltīts Sibīrijas bērnu mātēm. Atklāšanas pasākumā, kurā piedalīsies „Kokneses fonda” Padomes priekšsēdētāja Sandra Kalniete un Latvijas Politiski represēto apvienības priekšsēdētājs Ivars Kaļķis, aicinām piedalīties arī plašsaziņas līdzekļu pārstāvjus un ikvienu interesentu.


Raksturojot piemiņas ansambļa ideju, Latvijas Politiski represēto apvienības valdes locekle Dagnija Liepiņa saka: Piemineklis veltīts mātēm, kuras nesavtīgi ziedoja sevi, lai tālajā Sibīrijā sargātu un izglābtu savus bērnus. ,,Ar šīs piemiņas vietas izveidi mēs paužam savu mūžīgo pateicību mātēm, kuru gara spēks izsūtījumā bija nesalaužams."


Savukārt, ,,Kokneses fonda” Padomes priekšsēdētāja Sandra Kalniete uzsver:

"Es priecājos, ka Likteņdārzā ir piemiņas vieta Sibīrijas mātēm. Man tā ir ļoti personīga, jo arī mana mammīte un tēvs izdzīvoja, pateicoties manām vecmāmiņām Emīlijai un Mildai. Jūtos ļoti pagodināta, ka Politiski represēto apvienības vadība lūdza mani uzrakstīt  akmenī kaļamos pateicības vārdus mūsu mātēm. Tas bija ļoti grūts uzdevums. Kā pāris teikumos ietērpt milzīgo mīlestību un pašaizliedzību, ar kādu  mātes nosargāja savus bērnus izsūtījumā?  Ilgu laiku man nedevās rokā īstie vārdi, līdz kādu dienu notika brīnums - tie uzrakstījās it kā paši no sevis: „Māt, Tu man dāvāji dzīvību divreiz. Kad piedzimu un kad nenomiru badā. Sibīrijas bērns”. Man acīs saskrēja asaras. Jā, tie bija pateicības vārdi mūsu mātēm un vecmāmiņām."


Piemiņas ansamblis tika projektēts un izstrādāts ciešā sadarbībā ar Vides un būvzinātņu fakultātes dekāni un Ainavu arhitektūras un plānošanas katedras profesori un vadošo pētnieci Daigu Zigmundi un Ainavu arhitektūras un plānošanas katedras vadītāju, asociēto profesori un vadošo pētnieci Nataliju Ņitavsku. Pateicamies par nozīmīgo, nesavtīgo ieguldījumu Likteņdārza un Kokneses ainavas attīstībā jau vairāku gadu garumā.


Likteņdārzs ir unikāla, par Latvijas tautas ziedojumiem veidota piemiņas vieta un simbols Latvijas tautas izaugsmei. Līdzīgi kā Brīvības piemineklis, Likteņdārzs jau desmit gadus top Latvijas sirdī – Koknesē, uz salas Daugavā ar tūkstošiem Latvijā un ārvalstīs dzīvojošo tautiešu un uzņēmumu atbalstu. Te apvienojas izcila vides arhitektūra, ar Kokneses pussalas dabas un Daugavas plūduma krāšņumu, veidojot draugu aleju, ozolu sardzes ieskauto amfiteātri, daudzfunkcionālo sabiedrisko ēku, digitālo ekspozīciju “Liktens gāte”, Lielo kalnu un skatu terasi. Likteņdārzā tiek fiksēta tautas dzīvā atmiņa – katrs iestādītais koks, atvestais akmens ir ar konkrēta cilvēka, cilvēku grupas stāstu par Latvijas cilvēkiem un vēsturi.  Kopš 2005. gada, kad tika sākts Likteņdārza projekts, ar tūkstošiem Latvijā un ārvalstīs dzīvojošo tautiešu un uzņēmumu atbalstu Likteņdārza izveidē ir ieguldīti gandrīz 2,5 miljoni eiro. Ik gadu Likteņdārzu apmeklē 70 000 – 100 000 apmeklētāju, no kuriem aptuveni 30% viesu ir bērni un jaunieši,  un tas rosina un nostiprina latviskās kopības un nacionālās piederības sajūtu.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas Estravel Latvia
Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis // | Skatīt vairāk
no 121 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 03.04.2024 LIELDIENU IZPĀRDOŠANA Novatours
Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 05.04.2024 Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā TAKA
Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā. Pieteikšanās līdz 5.aprīlim. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 05.04.2024 Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā TAKA
‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.21392989sec.