TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Dabā balstīti risinājumi Zemgales ainavas un zaļās infrastruktūras attīstības plānošanā

Turpinot INTERREG V-A Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020.gadam atbalstītā projekta LLI-291 “Zaļās infrastruktūras pilnveidošana zemieņu upju ainavā” (ENGRAVE) ieviešanu, partneri no Zemgales Bauskas un Rundāles novadā organizēja divu dienu semināru “Ainavu plānošana – ekoloģisko, sociālo, kultūras un ekonomisko aspektu integrēšana”. Seminārā piedalījās projekta vadošā partnera – Zemgales Plānošanas reģiona, partneru – Baltijas Vides foruma, Jelgavas, Bauskas un Rundāles novada pašvaldības, Biržu rajona pašvaldības, Biržu un Žagares Reģionālā parka direkcijas pārstāvji, kā arī citi interesenti.

    Pasākuma mērķis bija rast iespēju dalīties praktiskā darba pieredzē un iegūt jaunas zināšanas dažādu ainavas un zaļās infrastruktūras attīstības aspektu integrēšanā vietēja līmeņa plānošanas dokumentu izstrādē un ieviešanā. Ja jau agrāk Biržos un Žagarē notikušajos semināros galvenokārt runāja par ainavisko vērtību saglabāšanas un uzlabošanas jautājumiem pilsētu urbānās vides un vēsturisko parku ainavā, tad Bauskas un Rundāles seminārā dalībnieki vairāk pievērsās kultūrvēsturiskā mantojuma, ainavas estētisko vērtību un mazo upju ekosistēmu saglabāšanas jautājumiem. Bauskā, piemēram, semināra dalībnieki varēja vērot Mūsas upes, kas pēdējā laikā līdzīgi kā citas mazās upes strauji aizaug ar dažādiem ūdensaugiem, gultnes un krastu tīrīšanu ar pļāvēja – amfībijas palīdzību, kas iegādāts ar projekta atbalstu. Tāpat bija iespēja apmeklēt Bauskas pili un tās harmonisku iekļaušanos apkārtējā ainavā, kas ir daļa no Bauskas dabas parka – NATURA 2000 teritorijas.

 Savukārt Rundāles pils muzeja direktore Laura Lūse sniedza plašu ieskatu pils ansambļa teritorijas attīstībā, kuras dominante ir baroka stila franču dārzs, kas pilnībā saglabājis arhitekta Frančesko Rastrelli 18. gadsimtā izstrādāto plānojumu, ietverot arī apjomīgu rožu kolekciju. Der piebilst, ka kopumā Rundāles pils Rožu dārzā patlaban aug aptuveni 2230 rožu šķirņu. Kā pēdējā laika jaunumu direktore minēja pērnajā gadā sāktos vēsturisko augļu dārzu atjaunošanas darbus pils Rietumu pusē, tos papildinot ar mūsdienu ābeļu šķirnēm. Līdztekus tam muzeja ļaudis ir apņēmības pilni panākt pils ansambļa iekļaušanu UNESCO mantojuma sarakstā.

Semināra noslēguma daļā, dalībniekiem bija iespēja apmeklēt Mežotnes arheoloģisko kompleksu, kur Lielupes abos krastos atrodas piecas senvietas – Mežotnes centra senkapi, pilskalns ar nocietinājuma vaļņiem un ostas vietu, Vīna kalns, vēl vieni senkapi un Līgotņu apmetne. Kompleksā ir sakārtota tūristiem nepieciešamā infrastruktūra, ar projekta ENGRAVE atbalstu izveidota labiekārtota gājēju taka uz Vīna kalnu, ik gadu notiek Pilskalna svētki, kad apmeklētājiem ir iespēja iesaistīties vairāku seno amata prasmju apguvē, aplūkot ieroču kolekciju, baudīt uz ugunskura gatavotu maltīti. Turklāt Mūsas un Mēmeles satece un Bauskas pils, Rundāles pils komplekss un Mežotnes pilskalna ainava kopš pērnā gada ir iekļautas arī Latvijas digitālajā Ainavu dārgumu krātuvē.

Projekta ENGRAVE kopējais finansējums ir 583 300,34 eiro, tostarp ERAF finansējums – 495 805,26 eiro.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
Latvija no 18 EUR
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 24.03.2024 Laivošanas sezonas atklāšana! Bauskas TIC
Dodies aizraujošā laivu sezonas atklāšanas braucienā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 20.03.2024 Sagaidi Lielo dienu Lejeniekos! Bauskas TIC
Esi aicināts Lejeniekos, lai sagaidītu brīdi, kad dienas garums pārsniedz nakts garumu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.62219691sec.