TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Neatstāj vaļā ofisa virtuālās durvis: taktika, kā pasargāt darba dokumentus savā viedtālrunī

Ir nozares, kurās viedtālrunis ir neaizstājams darba instruments, turklāt pat tik lielā mērā, ka zvanīšanas funkcija ir palikusi ēnā. Kā norāda Samsung apkopotie dati, katrs otrais Latvijas iedzīvotājs savā viedtālrunī glabā ar darbu saistītu saraksti, bet piektdaļa arī darba dokumentus. Tas ir ērti, taču ne vienmēr ir padomāts pat par vienkāršākajiem ar šādām situācijām saistītiem drošības riskiem.

Bieži vien mobilās ierīces jauda un iespējas ir līdzvērtīgas klasiskam darba datoram. Tomēr līdz ar tehnoloģiju progresu ir palielinājušies arī drošības riski, piemēram, pazaudēt konfidenciālu informāciju. Diemžēl tas var notikt pavisam negaidīti un skart teju ikvienu – piemēram, telefonu var pazaudēt vai to var nozagt. Sekas būs nepatīkamas ne tikai pašam ierīces īpašniekam, bet arī darba devējam. Taču no riskiem nav jābaidās, ja pret tiem attiecas ar pienācīgu atbildību.

Lai kļūdas neizmaksātu dārgi

Ikvienā uzņēmumā var būt dažādi iekšējie noteikumi, kas regulē datu un citas konfidenciālas informācijas uzglabāšanu, tomēr ir pāris universālas taktikas, ko ievērot var ikviens. Turklāt tās noderēs ne tikai profesionālās, bet arī privātās informācijas pasargāšanai, jo vairums amata pienākumu pildīšanai izmanto to pašu viedtālruni, ko ikdienas saziņai ar draugiem un tuviniekiem.

Pirmkārt, noteikti jāparūpējas par vienkāršāko no drošības līmeņiem – tālruņa ekrāna bloķēšanu. Kā liecina Samsung aptauja, pat teju piektdaļa Latvijas iedzīvotāju joprojām neizmanto nekāda veida tālruņa ekrāna bloķēšanu, kas nozīmē, ka ierīcē esošie dati ir kā uz delnas, ja tā nonāk svešās rokās.

Otrkārt, ja ir vēlme darba informāciju paslēpt vēl rūpīgāk, tad Samsung mobilo ierīču īpašnieki to var izdarīt ar “Secure folder” funkciju. Tas ir teju kā “telefons telefonā” – šī drošā mape ļauj atsevišķi izmantot darbam nepieciešamās lietotnes vai glabāt svarīgu informāciju, kurai var piekļūt tikai ar paroli, PIN kodu vai citu autentifikācijas metodi. Tur noglabātā informācija tiek šifrēta, un tās aizsardzību nodrošina mikročipa līmenī iestrādāta drošības platforma Knox.

Treškārt, datus ieteicams dublēt – vislabāk dublēšanu iestatīt kā automātisku funkciju, lai visi aktuālie dokumenti, kalendāra ieraksti, kontakti, sarakstes un cita informācija mākonī saglabājas regulāri. Tam noder Google Drive vai Samsung Cloud mākoņpakalpojumi.

Attīstoties tehnoloģijām, paralēli tiek attīstītas arī drošības funkcijas – tāpēc vienmēr vēlams veikt ierīču programmatūras atjauninājumus. Turklāt jāatceras, ka šī ir tikai neliela daļa no iespējām, tāpēc ir vērts pievērst uzmanību drošības risinājumu jaunumiem, lai pasargātu sevi un darba devēju no digitālās vides riskiem.

Un arī pašam darba devējam ir vērts apdomāt, vai darbinieki ir saņēmuši nepieciešamo informāciju un apmācības – jo ne vienmēr konfidenciālas informācijas nozaudēšana būs ļaunprātība, dažreiz tā var būt arī vienkārši nejaušība vai nezināšana.

*Aptauju pēc Samsung Electronics Baltics pasūtījuma veica socioloģisko pētījumu kompānija “Norstat” 2019. gada augustā, aptaujājot vairāk nekā 1000 Latvijas iedzīvotāju.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 31.03.2024 Liepājas restorānu nedēļa Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 03.04.2024 Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.27221298sec.