TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Latvijas Banka izlaidīs Brīvības cīņām veltītu kolekcijas monētu

2019. gada  7. novembrī, Latvijas Banka izlaidīs sudraba kolekcijas monētu "Brīvības cīņas (1918–1920)", kas veltīta Latvijas Neatkarības karam un visiem, kas palīdzēja izcīnīt neatkarību un turēt godā brīvību.

Uz Pirmā pasaules kara rezultātā sabrukušo impēriju drupām proklamētā Latvijas Republika tika izcīnīta, tās tautai vairāk nekā pusotru gadu ar ieročiem rokās aizstāvot jauniegūto brīvību pret ārējiem un iekšējiem ienaidniekiem. Tā bija militāra un politiska cīņa, kas apliecināja latviešu nācijas politisko briedumu, pašaizliedzību un tiesības dzīvot neatkarīgā, demokrātiskā un brīvā Latvijā.

Laiks no Latvijas Republikas proklamēšanas 1918. gada 18. novembrī līdz miera līguma parakstīšanai ar Padomju Krieviju 1920. gada 11. augustā bija viens no nozīmīgākajiem un sarežģītākajiem posmiem Latvijas vēsturē. Mūsdienās to dēvējam par Latvijas Neatkarības karu. Tas ir nosacīti jauns apzīmējums, kas kodolīgi atspoguļo konkrētā vēstures procesa būtību – latviešu tautas cīņu par savas nacionālās valsts pastāvēšanu un neatkarību.

Lai raksturotu 1918.–1920. gada militārās un politiskās norises, Latvijas sabiedrībā laikā starp Pirmo un Otro pasaules karu tika lietoti dažādi jēdzieni – gan "Atbrīvošanas karš", gan arī emocionālie piepildītie "Brīvības cīņas" un "Brīvības karš". Visi šie apzīmējumi joprojām tiek izmantoti un ir iesakņojušies tautas vēsturiskajā apziņā. Neraugoties uz dažādo lietojumu, tie visi simbolizē vienu – latviešu nācijas cīņu par savu brīvību, neatkarību un valstiskumu 1918.–1920. gadā.

Kolekcijas monētas "Brīvības cīņas (1918–1920)" grafiskā dizaina un plastiskā veidojuma autors ir mākslinieks Andris Vārpa. Monētas priekšpusē kubisma manierē stilizēti atveidots cīnītāju gājiens un karavīra atvadas no līgavas. Monētas aizmugurē redzams sarkanbaltsarkanais Latvijas karogs, tam abās pusēs – pārrauti ierakumu nožogojumi. Monēta veidota no sudraba, Latvijas karoga attēlošanai izmantojot divu krāsu uzdruku.

Jauno monētu no 7. novembra plkst. 8.30 varēs iegādāties Latvijas Bankas kolekcijas monētu un citu numismātikas produktu iegādes vietnē e-monetas.lv un Latvijas Bankas kasēs K. Valdemāra ielā 1B, Rīgā, un Teātra ielā 3, Liepājā. Latvijas Bankas ēka Rīgā tiks atvērta plkst. 7.00, un uzreiz rindas regulatorā saņemami numuriņi. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs un vietnē e-monetas.lv – 50.00 eiro, iegādes limits vienai personai – 2 monētas. Monētas maksimālā tirāža ir 4000 eks., bet pašlaik izgatavoti un tirdzniecībā 7. novembrī nonāks 3000 eks. Monēta izgatavota UAB Lietuvos monetų kalykla (Lietuva).

Kolekcijas monēta "Brīvības cīņas (1918–1920)" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā (tomēr maz ticams, ka šādas monētas reāli nonāks apgrozībā, jo pēc būtības tās ir mākslas darbi un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasītas).

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Tukuma pusē Tukuma TIC
Tukuma pusē no 13.aprīļa līdz 21.aprīlim varēs iepazīt 12 meistaru stāstus tuvplānā! | Skatīt vairāk
Latvija
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.51256394sec.