TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Pabeigti Cēsu Svētā Jāņa baznīcas restaurācijas darbi

Ar arhibīskapa Jāņa Vanaga vadīto pateicības svētku dievkalpojumu sestdien, 29. augustā pulksten 11.00 tiks svinēta par Cēsu sirdi dēvētās Svētā Jāņa baznīcas restaurācijas projekta darbu pabeigšana.

Cēsu Sv. Jāņa baznīcas restaurācijas projekts tika uzsākts 2018. gada jūnijā. Projekta ietvaros veikti apjomīgi darbi: nomainīts jumta segums, atjaunota fasāde un logu konstrukcijas, sakoptas esošās vitrāžas un izgatavotas sešas jaunas vitrāžas, restaurēts torņa smailes krusts un lode, kā arī vēsturiskais saules pulkstenis, un labiekārtots skvērs līdzās baznīcai. Vienlaikus ar ēkas atjaunošanas darbiem projekta ietvaros tornī no jauna izveidots vēsturiskais zvana ceļš, savukārt baznīcas pastāvīgo ekspozīciju “Sv. Jāņa baznīca – vēstures lieciniece” iespējams ieraudzīt jaunā un aizraujošā veidā ar multimediju gida palīdzību.

“Šobrīd ikviens cēsnieks un pilsētas viesis var priecāties par balto, atjaunoto un vakaros izgaismoto baznīcu, bet piektdienās un sestdienās pēc tumsas iestāšanās Rožu laukums ir piepildīts ar ļaudīm, kuri izbauda līdz šim Latvijā nepieredzētu baznīcas izgaismošanas muzikālo performanci,” teic projekta koordinatore Indra Piliksere.

Kopš pilsētas svētkiem, kad tas tika demonstrēts kā svētku pasākumu kulminācijas mirklis, baznīcas torņa gaismu šovs ir populārs ne vien cēsnieku, bet arī pilsētas viesu vidū. Performance skatāma piektdienas un sestdienas vakaros līdz ar tumsas iestāšanos. Katrā apaļā stundā līdz plkst.23.00 baznīcas sienas iemirdzas īpašā noskaņu stāstā - gaismas spēļu un mūzikas mijiedarbības izrādē. Paredzēts, ka performance mainīsies atbilstoši sezonām un dažādiem valsts un gadskārtu svētkiem.

Restaurācija notikusi deviņu partneru kopīgā projekta "Kultūra, vēsture, arhitektūra Gaujas un laika lokos" ietvaros. Tas ir viens no kopumā 17 kultūras un dabas mantojuma saglabāšanai un attīstībai veltītiem projektiem, kuri pēc Kultūras ministrijas organizētas projektu ideju priekšatlases guva iespēju pieteikties Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējumam.

Cēsu Svētā Jāņa baznīcas restaurācijas projekta līdzfinansējumu nodrošina Cēsu novada pašvaldība un Cēsu Sv. Jāņa lauku evaņģēliski luteriskā draudze. Baznīcas restaurācijas kopējās izmaksas ir 1 726 850,59 eiro, no tiem Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējums ir 1 378 285,80 eiro.

Projekts tiek īstenots Kultūras ministrijas pārziņā esošā ERAF līdzfinansētā 5.5.1. specifiskā atbalsta mērķa „Saglabāt, aizsargāt un attīstīt nozīmīgu kultūras un dabas mantojumu, kā arī attīstīt ar to saistītos pakalpojumus” ietvaros.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.41270494sec.