TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Latvijas pilsētas iedvesmo kandidēt Eiropas kultūras galvaspilsētas titulam

23.septembrī  seminārā – domnīcā  ”Eiropas kultūras galvaspilsēta Latvijā 2027”  pašvaldību, nacionālo un reģionālo  kultūras institūciju pārstāvji, izglītības, pētniecības, valsts, nevalstiskā sektora darbinieki un citi  interesenti saņēma gan iedvesmojošus pamudinājumus, gan vērtīgus un praktiskus ieteikumus, lai  turpmāko deviņu mēnešu laikā sagatavotu augstvērtīgus pieteikumus sacensībā par Eiropas kultūras galvaspilsētas godu 2027.gadā.


Uzrunājot semināra dalībniekus, Eiropas Parlamenta deputāte un semināra iniciatore Dace Melbārde  klātesošos  aicināja sajusties kā uzvarētājiem un ieguvējiem: “Ir svarīgi uzdrīkstēties un sākt šo ceļu. Sagatavojot pieteikumu nav ko zaudēt, var tikai iegūt.” Atklāšanas runā Dace Melbārde uzsvēra  kultūras daudzveidīgās iedarbības spēku: “Atmodināt kultūras daudzveidi, iedarbības un iedvesmas spēku  ikvienā dzīves jomā un pilnā darbības spektrā ir mūsu, kultūras nozarē strādājošo,  mērķis, uzdevums un izaicinājums ik dienu. Kā daudzu starptautisku organizāciju – Eiropas Padomes, UNESCO, Eiropa Nostra un citu – dalībvalsts mēs esam sekmīgi pierādījuši Latvijas kultūras unikalitāti un starptautisko integritāti, kā arī prasmi  veidot plašus,  iedvesmojošus un starptautiski nozīmīgus pasākumus.”

Latvijas Republikas kultūras ministrs Nauris Puntulis norādīja, ka Eiropas kultūras galvaspilsēta ir viena no redzamākajām  Eiropas Savienības iniciatīvām, kuru Latvija godam  vienu reizi jau izmantojusi. Viņš pieteikuma veidotājus aicināja spodrināt nacionālo identitāti, atklājot pasaulei mūsu bagāto materiālo un nemateriālo kultūras mantojumu, aktualizēt kultūras nozīmi sabiedrībā un ekonomisko efektu, ko sniedz kultūras un citu nozaru mijiedarbe.

Eiropas Komisijas Izglītības, Jaunatnes, Sporta un Kultūras ģenerāldirektorāta pārstāvis Silvains Paskua sniedza izvērstu informāciju par kandidātu atlases kritērijiem. Vienlaikus viņš aicināja nekopēt citu Eiropas kultūras galvaspilsētu koncepcijas, neieslīgt formālismā, bet pārdomāti īstenot  savas pilsētas izvirzītās prioritātes: “Eiropas kultūras galvaspilsētas pieteikumam jākļūst par apliecinājumu, ka patiesi apzināties pilsētas iedzīvotāju vajadzības, iespējas un kapacitāti”.

Bijusī Eiropas kultūras galvaspilsētas žūrijas komisijas locekle Aiva Rozenberga Eiropas kultūras galvaspilsētas iniciatīvu raksturoja kā  slāpes pēc pārmaiņām un Latvijas pilsētām vēlēja nokļūt pasaules nākotnes veidotāju priekšgalā: “Ir jāatļaujas sapņot un drosmīgi ieskatīties nākotnē. Man ir bijis prieks redzēt,  ka startējot konkursā ieguvējas ir bijušas visas pilsētas neatkarīgi no to lieluma,  atšķirīgā satura piedāvājuma vai pieejas. Šis projekts  veido kopā darīšanas prieku, sava veida talku, kas visiem – iedzīvotājiem, uzņēmējiem, politiķiem un citiem  ļauj nonākt uz viena viļņa un izjust pleca sajūtu.  Kolektīvajai kopienas atmiņai ir milzīga nozīme. Vēstījums, komandas konsekvence un pamatīgums līdztekus radošajam procesam savulaik Rīgu padarīja  par veiksmes stāstu.”

Rīgas, Siguldas, Tartu un Narvas pārstāvji sniedza gan konceptuālus, gan praktiskus  ieteikumus  pieteikumu sagatavošanai. Daudzi no lektoriem uzsvēra pašreizējo Latvijas kandidātpilsētu priekšrocības  saņemt plašo informācijas un pieredzes bagāžu, ko sniedz gan  bijušo un esošo Eiropas kultūras galvaspilsētu sadarbības tīkls, gan iespēju piedalīties  izglītojošos pasākumos, ko plāno Dace Melbārde un domnīca “Culture Lab”. Pēc Daces Melbārdes un “Culture Lab” iniciatīvas šī gada nogalē ārvalstu un pašmāju eksperti semināru ciklā klātienē un tiešsaistē padziļināti aplūkos piecus būtiskus Eiropas Kultūras galvaspilsētas programmas sagatavošanas jautājumus.   Nākamais, 29. oktobrī plānotais seminārs būs veltīts kopradei un sabiedrības līdzdalības veicināšanai .

Trešdien aizvadītajā seminārā – domnīcā klātienē piedalījās 50 dalībnieki, bet  tiešsaistē https://ekg2027.stasti.lv/ pasākumam sekoja ap 200 dalībnieku no dažādām Eiropas valstīm, tostarp Portugāles. Portugāle ir otra Eiropas Savienības dalībvalsts, no kuras pilsētām starptautiska žūrija izraudzīsies vienu pilsētu, kurai piešķirt Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027 nosaukumu.

Pasākumu organizēja domnīca “Culture Lab” un finansiāli atbalstīja Eiropas Parlamenta Eiropas konservatīvo un reformistu grupa (ECR Group).


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 23.03.2024 Laivošanas sezona sākusies Madonas TIC
Ieplāno brīvdienu izbraucienu ar ģimeni vai draugiem un nobrauc kādu posmu pa upi pie Madonas! | Skatīt vairāk
Latvija
Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 20.03.2024 Sagaidi Lielo dienu Lejeniekos! Bauskas TIC
Esi aicināts Lejeniekos, lai sagaidītu brīdi, kad dienas garums pārsniedz nakts garumu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.47017813sec.