TŪRISMA BIZNESS | Bizness

LRB: Jāizstrādā viesmīlības nozares darbības plāns rudens/ziemas sezonai

Latvijas Restorānu biedrība (LRB) aicina Veselības ministriju un Ekonomikas ministriju savlaicīgi sagatavot viesmīlības nozares darbības plānu rudens un ziemas sezonai. Plānā jāparedz skaidri nozares darbības nosacījumi un efektīvi atbalsta mehānismi dažādas epidemioloģiskās situācijas un vakcinācijas aptveres apstākļos. LRB uzskata, ka visu interesēs ir radīt tādu nozares atbalsta sistēmu, kas sekmē uzņēmējdarbību, nevis veicina dīkstāvi, un viens no šādiem instrumentiem ir pazeminātā PVN piemērošana, ko uzņēmēju atbalstam jau ieviesušas 20 Eiropas Savienības valstis.

“Nozare uzskata, ka atbildīgajām ministrijām, ņemot vērā jaunākos zinātniskos pētījumus un epidemioloģisko situāciju Latvijā un Eiropā, kā arī Pasaules Veselības organizācijas ekspertu un epidemiologu ieteikumus, ir nekavējoties jāizstrādā skaidri saprotams nozares darbības plāns vismaz tuvākajiem sešiem mēnešiem. Iepriekšējā periodā ilgi diskutētais, kopīgi izstrādātais un valdības apstiprinātais “luksofora” princips diemžēl nekad tā arī netika iedzīvināts, pēkšņi aizstājot to ar grūti realizējamo “koridoru” pieeju. Tāpēc uzņēmēju vidū pastāv nopietnas bažas, ka arī šoruden, strauji mainoties epidemioloģiskajai situācijai, viesmīlības nozares darbības regulējumā atkal varētu iestāties haoss un masveida bankrotu vilnis,” uzsver LRB prezidents Jānis Jenzis.

LRB ir sagatavojusi un nosūtījusi vēstuli veselības ministram Danielam Pavļutam un ekonomikas ministram Jānim Vitenbergam, kurā pauž gatavību iesaistīties plāna tapšanā, lai savlaicīgi sagatavotos gaidāmajai rudens un ziemas sezonai, un neradītu uzņēmējiem stresu, bet pārliecību, ka par visu ir padomāts.

Vēstulē LRB uzsver, ka ir jārada mehānisms, kas ātri un precīzi darbojas abos virzienos – nosaka ierobežojumus un nodrošina atbalstu pasliktinoties epidemioloģiskajai situācijai, un arī pretēji – atceļ visa veida ierobežojumus un ļauj pilnvērtīgi strādāt, ja būtiski mazinās saslimstība ar Covid-19 vīrusu. Tāpat LRB norāda, ka ir nepieciešams pārskatīt un kopīgi diskutēt par nozares atbalsta veidiem, jo īstermiņa risinājumi, piemēram, dīkstāves pabalsti, nav ilgtspējīgi.
“Mūsuprāt, gan nozares, gan valsts interesēs ir radīt tādu nozares atbalsta sistēmu, kas sekmē uzņēmējdarbību, nevis veicina bezdarbību. Viens no šādiem instrumentiem ir pazeminātā PVN piemērošana viesmīlības nozarei. Tādejādi valsts sniedz atbalstu tiem uzņēmējiem, kuri reāli strādā un godīgi maksā nodokļus. Mūsuprāt, pazeminātais PVN dotu vismaz trīskāršu pozitīvu efektu – veicinātu reālu uzņēmējdarbību, samazinātu ēnu ekonomikas īpatsvaru, kā arī nodrošinātu nodokļu ieņēmumus valsts budžetā,” norāda J. Jenzis.

Saskaņā ar LDDK apkopotajiem datiem - viesmīlības nozare arī Covid-19 pandēmijas laikā nodokļos ir samaksājusi vairāk naudas, nekā saņēmusi dažādās atbalsta programmās - attiecīgi tie ir 120 pret 100 milj. eiro 2020. gadā.

Par LRB un viesmīlības nozari

Saskaņā VID datiem Latvijā darbojas vairāk nekā 2500 ēdināšanas pakalpojumu sniedzēju, kas nodarbina aptuveni 30 tūkst. cilvēku, 5,6% no privātajā sektorā strādājošiem un 3,4% no visiem darbiniekiem Latvijā. Viesmīlības uzņēmumi ir nozīmīga tūrisma nozares, kas pirms Covid-19 pandēmijas veidoja 5% no Latvijas IKP, sastāvdaļa. Vairāk par biedrību www.lrb.lv


SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.03.2024 - 29.03.2024 Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
no 145 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"  Tukuma TIC
Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne". | Skatīt vairāk
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.04254484sec.