TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Atklāj plaisu darba tirgū: 73% darbinieku nevēlas strādāt birojā

82% uzņēmumu vadītāju atzīst, ka viņiem rada bažas, kā panākt darbinieku atgriešanos birojos klātienē. Iezīmējas arī darba devēju satraukums par darba produktivitāti: 85% vadītāju norāda, ka pāreja uz hibrīddarbu viņiem nerada pārliecību par darba ražīgumu. Tikmēr darba ņēmēji prasa lielāku autonomiju un attālināta darba iespējas. Jaunākie Microsoft Work Trend Index dati demonstrē arvien lielāku plaisu starp darba devējiem un darbiniekiem.

Microsoft publiskojis savu jaunāko Work Trend Index pārskatu, kurā šī brīža tendences darba tirgū parādās jaunā gaismā. Piemēram, pastāv pārspīlēta tiekšanās pēc darba ražīguma kā biroja pastāvēšanas jēgas, lai gan 73% darbinieku apgalvo -  lai dotos uz biroju, viņiem ir vajadzīgs svarīgāks iemesls nekā uzņēmuma vēlme, lai viņi tur būtu. Tāpat darba devēji klātienes darbu nereti uzskata par prasmju izkopšanas instrumentu, lai gan 55% darbinieku ir pārliecināti, ka labākais veids, kā viņiem attīstīt savas prasmes, ir mainīt darbavietu.

Dati skaidri parāda, ka hibrīddarbs ir radījis arvien lielāku plaisu starp darbiniekiem un vadītājiem. Darbiniekiem un vadītājiem ir atšķirīgs viedoklis par to, kas ir produktivitāte, kā saglabāt autonomiju, vienlaikus nodrošinot atbildību, kādas ir elastības priekšrocības un biroja loma. Lai pārvarētu šo plaisu, ir nepieciešama jauna pieeja, kas balstīta uz to, ka darbs vairs nav tikai darba vieta, bet pieredze, kam jāpārvar darba laika un vietas ierobežojumi, lai darbinieki varētu būtu iesaistīti un savstarpējā kontaktā, neatkarīgi no tā, kur viņi tobrīd strādā.

"Apmierināti darbinieki ir tas, kas mūsdienu dinamiskajā ekonomiskajā vidē organizācijām nodrošinās priekšrocības pār konkurentiem," norāda Microsoft struktūrvienības vadītāja Baltijas valstīs Vaida Sapole. "Arī darbinieku pieredzes platformas Microsoft Viva jaunākie atjauninājumi pielāgoti tam, lai vadītājiem palīdzētu izbeigt pārspīlētu tiekšanos pēc darba ražīguma, atjaunotu sociālo kapitālu, ļautu viņiem atkārtoti iedvesmot savus darbiniekus un padarīt kolektīvu enerģiskāku."  

Trīs steidzami uzdevumi darba devējiem

Microsoft pētījuma ietvaros aptaujāja 20 000 cilvēku 11 valstīs, analizēja triljoniem anonīmu un apkopotu Microsoft 365 produktivitātes signālu, kā arī LinkedIn darbaspēka kustības tendences un Glint People Science atklājumus. Šie dati norāda uz trim steidzamiem uzdevumiem, kas vadītājiem būtu jāīsteno: (1) izbeigt nepamatotu tiekšanos pēc darba ražīguma; (2) pieņemt faktu, ka cilvēki uz biroju nāk pārsvarā savu kolēģu dēļ; (3) atkārtoti iedvesmot darbiniekus viņu profesionālajai lomai, sniedzot viņiem iespējas mācīties un pilnveidoties.

Kad tiekšanās pēc darba ražīguma nav pamatota

o    Cilvēki jau šobrīd strādā vairāk nekā jebkad agrāk: šopavasar Microsoft atklāja, ka kopš pandēmijas sākuma visā pasaulē Microsoft Teams lietotāja sanāksmju skaits nedēļā ir palielinājies vidēji par 153%. Turklāt cilvēki ikdienā saņem ārkārtīgi daudz uzaicinājumu piedalīties dažādās sanāksmēs – tādējādi pēdējos divos gados ir strauji pieaudzis atteikumu un provizorisku piekrišanu skaits (pieaugums attiecīgi par 84% un 216%).

o    87% darbinieku uzskata, ka viņi ir produktīvi darbā, savukārt 85% vadītāju saka, ka pāreja uz hibrīddarbu nerada pārliecību, ka cilvēku darba ražīgums būtu augsts. Darba devēju šaubas par hibrīddarba ražīgumu radījušas pārspīlētu tiekšanos pēc darba ražīguma, jo vadītāji nav pārliecināti par to, vai cilvēki produktīvi strādā un dara to, kas viņiem ir jādara.

Pieņemt to, ka cilvēki uz biroju nāk, lai satiktu kolēģus

o    82% biznesa lēmumu pieņēmēju apgalvo, ka bažas rada tas, vai darbinieki vēlēsies atgriezties birojā,  savukārt 73% darbinieku saka, ka, lai dotos uz biroju, viņiem ir vajadzīgs svarīgāks iemesls nekā uzņēmuma vēlme, lai viņi tur būtu.

o    Kāpēc cilvēki labprāt dosies uz biroju? Lai satiktos un atjaunotu saikni ar kolēģiem - 84% darbinieku atzīst, ka viņus motivē iespēja šādi socializēties ar kolēģiem, savukārt 85% motivē iespēja tādējādi atjaunot komandas saikni.

Atkārtoti rekrūtēt darbiniekus, sniedzot viņiem iespējas mācīties un pilnveidoties

o    Pētījuma dati rāda: ja darbiniekiem nebūs iespējas mācīties, viņi aizies. 55% darbinieku saka, ka labākais veids, kā attīstīt savas prasmes, ir mainīt darbavietu. 76% darbinieku norāda, ka viņi paliktu savā uzņēmumā ilgāk, ja viņiem būtu lielākas iespējas mācīties un pilnveidoties.

Pētījuma secinājumi iedvesmojuši radīt jaunākos darbinieku pieredzes platformas Microsoft Viva atjauninājumus, kas izstrādāti, lai palīdzētu novērst dažas no izplatītākajām problēmām. Būtiskākie atjauninājumi skars lietotni Viva Pulse, kas mēra darbinieku atgriezenisko saikni, kā arī Viva Amplify, Answers in Viva un People in Viva, kas digitālajā vidē darbiniekiem nodrošina saiknes un piederības sajūtu.

Pārmaiņas, kas pēdējos gados skārušas profesionālo vidi, nav īslaicīgas. Elastīgums ir priekšrocība, nevis iedoma. Digitāli savienotu, taču sadalītu darbaspēku grūti vadīt, izmantojot 2019. gada vadības praksi. Līderi, kuri raugās uz jaunākajiem darba tirgus tendenču datiem un koncentrējas uz skaidrību, sociālo kapitālu un karjeras izaugsmi, var likt lietā gan solītās hibrīddarba priekšrocības, gan pilnībā izmantot savu lielāko vērtību: cilvēku potenciālu. Tagad vairāk nekā jebkad agrāk pozitīvi biznesa rezultāti ir atkarīgi no pozitīviem cilvēku darba rezultātiem.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 02.04.2024 Jautrās Lieldienas Katiņkalnā  Alūksnes TIC
1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām” Valmieras TIC
1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā! | Skatīt vairāk
JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀  Latvia Tours
Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze. | Skatīt vairāk
no 539.00 EUR
Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas Estravel Latvia
Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis // | Skatīt vairāk
no 121 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.39627194sec.