TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Aviācijas nozares attīstības prioritātes: drošība, inovācijas un zaļo mērķu sasniegšana

Apvienoto Nāciju Starptautiskās civilās aviācijas organizācijas (International Civil Aviation Organization – ICAO ) Asamblejas 41. sesijā Latvija atbalstīja globālās aviācijas nozares attīstības prioritātes, kas veicinās nozares ilgtspējīgu darbību un vides mērķu sasniegšanu. Tāpat, akcentējot klajus starptautiskās civilās aviācijas konvenciju pārkāpumus, kas grauj aviācijas drošību, 90 pasaules valstu, tai skaitā arī Latvijas balsojums nodrošināja Krievijas Federācijas atkārtotu neievēlēšanu ICAO Padomē.

“Šī brīža ģeopolitiskās situācijas kontekstā visām ICAO dalībvalstīm nelokāmi jāpieturas pie starptautisko tiesību ietvara, kas līdz šim sekmīgi nodrošinājis civilās aviācijas drošību un attīstību. Krievijas Federācijas neievēlēšana ICAO augstākās pārvaldes institūcijā apliecina, ka visām dalībvalstīm jāuzņemas atbildība, lai garantētu drošus lidojumus jebkurā pasaules malā. Arī turpmāk ICAO dienas kārtībā būs drošības jautājumu pilnveidošana un vienota redzējuma izstrāde par aviācijas nozares prioritātēm un ilgtspējīgu attīstību globālā līmenī, kas ir pamats nozares ilgtspējīgai attīstībai arī Latvijā. Tāpat Latvijai būtiska sadarbības paplašināšana aviācijas jomā, kas stiprina nozares konkurētspēju ārpus Eiropas reģiona un vienlaikus nodrošina iedzīvotājiem plašāku un cenu ziņā konkurētspējīgāku pakalpojumu klāstu,” komentē Latvijas delegācijas vadītāja, Satiksmes ministrijas valsts sekretāre Ilonda Stepanova.

Nozīmīgi atzīmēt, ka ICAO Padome savā iepriekš veiktajā faktu izmeklēšanā ir secinājusi, ka 2021. gada 23. maijā Baltkrievijas valdība veikusi nelikumīgu iejaukšanos civilajā aviācijā, kas apzināti apdraudēja Ryanair reisa FR 4978 drošību un visu pasažieru dzīvības. Asamblejā tika izteikts nosodījums darbībām, kas ir pretrunā ar ICAO statūtiem un starptautiskām konvencijām. Tāpat Asamblejā nosodīta Krievijas iejaukšanās Ukrainas gaisa telpā, aviācijas infrastruktūras iznīcināšana, kā arī tai nepiederošu gaisa kuģu dubultā reģistrācija, kas apdraud šo gaisa kuģu drošu ekspluatāciju un ir neapstrīdams “Konvencijas par starptautisko civilo aviāciju” pārkāpums.

Pārstāvot Latvijas intereses starptautiskās civilās aviācijas attīstības jautājumos, Satiksmes ministrijas delegācija piedalās ICAO Asamblejas 41. sesijā, kas no 2022. gada 27.s eptembra līdz 7. oktobrim notiek Monreālā, Kanādā. Tās ietvaros 177 dalībvalstis diskutē par nozares izaicinājumiem, lai vienotos par aviācijas nozares attīstību un stratēģiskajām prioritātēm nākamajiem trim gadiem, tostarp jaunu tehnoloģiju ieviešanu, aviācijas tehniskajiem standartiem un vienotu emisiju uzskaites sistēmu. Tāpat dalībvalstis ievēlēja ICAO Padomi, kas vadīs organizācijas darbu līdz 2025. gadam.

Starpvalstu aviācijas ekspertu darba grupās, kurās piedalījās Latvijas pārstāvji, pieņemti nozares attīstībai nozīmīgi lēmumi un ICAO rezolūcijas, tostarp panākta vienošanās par starptautisko juridisko ietvaru aviācijas radīto emisiju aprēķināšanai (CORSIA programma), kas stiprina Eiropas Savienības zaļās iniciatīvas. Tāpat izstrādāti priekšlikumi starptautisko kravu lidojumu saskaņošanas procedūru atvieglošanai un jaunievēlētai ICAO Padomei uzdots nodrošināt, lai iespējami vairāk dalībvalstu nacionālās aviācijas stratēģijas īstenotu saskaņā ar ANO ilgtspējīgas attīstības mērķiem.

Asamblejā noteiktas prioritātes nākamajiem trīs stratēģiskās plānošanas gadiem, kas veicinās nozares attīstību globālā mērogā, tostarp aeronavigācijas, gaisa kuģu lidojumu drošuma, drošības, t.sk., kiberdrošības un vides aizsardzības jomās. Tāpat tika izskatīti ekonomikas veicināšanas, juridiskie un Covid-19 saistītie jautājumi.

Asamblejas ietvaros notiek darbs Eiropas Civilās aviācijas konferences (ECAC)/ES 44 dalībvalstu koordinācijas grupā, nodrošinot savlaicīgu un vienotu nostāju par aviācijas politikas iniciatīvām, ko ICAO Padomē ir iesniegušas dalībvalstis.

Plašāka informācija par pasākumu un pieņemtajiem lēmumiem ICAO Asamblejas tīmekļvietnē.

Asamblejas ietvaros Latvijas delegācija tikās ar Dienvidkorejas delegāciju un aviosabiedrības Asian Airlines vadību, paužot abpusēju ieinteresētību atjaunot darbu, lai nodrošinātu pasažieru un aviācijas kravu lidojumus starp Dienvidkoreju un Latviju.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Maroka - Āfrikas eksotika  Estravel Latvia
Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot | Skatīt vairāk
no 559 EUR
Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī! Alūksnes TIC
Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras! | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 20.04.2024 Rīgas Motormuzejam 35 Motormuzejs
Par godu Rīgas Motormuzeja 35 gadu jubilejai aicinām uz ieskandināšanas svinībām 20. aprīlī. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.15455198sec.