TŪRISMA BIZNESS | Bizness

83% Latvijas iedzīvotāju atbalsta PVN samazināšanu sabiedriskajai ēdināšanai

Priekšlikumu samazināt PVN likmi sabiedriskai ēdināšanai uz 5 vai 12% atbalsta 83% Latvijas iedzīvotāju, liecina Latvijas Restorānu biedrības (LRB), Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS šī gada martā veiktā aptauja. Tikai 10% drīzāk vai noteikti neatbalsta PVN likmes samazināšanu sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem, bet 7% ir grūti atbildēt uz šo jautājumu.

“Aptaujas rezultāti skaidri parāda, ka sabiedrības vairākums uzskata, ka ēdināšanas nozare ir pelnījusi samazinātā PVN ieviešanu. Cilvēki ceļo un redz, kādu PVN viņi un attiecīgi arī ēdināšanas uzņēmumi maksā citās valstīs. Un teju visās Eiropas valstīs tas ir krietni zemāks nekā Latvijā. Attiecīgi tas tiešā veidā atsaucas gan uz iekšējo, gan ārējo tūrismu. Jaunākie “Eurostat” dati parāda, ka Eiropas Savienībā kopumā tūrisma rādītāji pagājušajā gadā sasnieguši jau teju pirms pandēmijas skaitļus, tomēr ne Latvijā – šajā ziņā ierindojamies pēdējā vietā,” uzsver LRB prezidents Jānis Jenzis.

Vienlaikus 75% aptaujāto iedzīvotāju noteikti vai drīzāk atbalstītu tā saucamo "aplokšņu algu" apjoma samazināšanu sabiedriskās ēdināšanas nozarē. Jāatzīmē, ka, tie respondenti, kas atbildējuši, ka biežāk ēd ārpus mājas, vairāk atbalsta "aplokšņu" algu samazināšanu. SKDS aptaujā piedalījās 1005 respondenti vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

Pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš: “Uzskatu, ka Latvijas valsts pārvaldes aprindās diemžēl jau ļoti dziļi iesakņojies fundamentāli kļūdains viedoklis – jo augstāki nodokļi, jo lielāka sabiedrības labklājība un visi citi labumi. Tāpēc uzskatu, ka samazināts PVN ēdināšanas nozarē ir laba ideja, no kuras kopumā būs vairāk ieguvumu nekā šķietamo zaudējumu. To apstiprina arī fakts, ka daudzās citās Eiropas valstīs jau sen ir tāda kārtība. Pretējā gadījumā būtu jāizvirza tēze, ka viņi ir “dumji”, ja reiz pieturās pie tādas kārtības. Taču, ja viņi ir “dumji”, tad kāpēc tieši Latvija visādos ekonomiskās attīstības topos atrodas Eiropas valstu lejasgalā?!”

2023. gada marta Latvijas iedzīvotāju aptaujas rezultāti liecina, ka 6% iedzīvotāju ēd sabiedriskās ēdināšanas iestādēs katru vai gandrīz katru dienu, 11% to dara vismaz 2-3 reizes nedēļā un vēl 14% to dara aptuveni reizi nedēļā. Savukārt 37% iedzīvotāju sabiedriskās ēdināšanas iestādēs ēd dažas reizes mēnesī vai retāk un 33% - ļoti reti vai nekad. Aptaujas dati liecina arī, ka 20% iedzīvotāju ir kādreiz strādājuši algotu darbu sabiedriskās ēdināšanas sektorā.

LVRA prezidents Andris Kalniņš: “Diemžēl pēdējo gadu laikā sabiedriskās ēdināšanas nozare ir cietusi vissmagāk. Šī iemesla dēļ ēdināšanas uzņēmumiem ir izveidojušies nodokļu maksājumu parādi (gan atliktie, gan kārtējie) vairāk nekā 45 miljonu eiro apmērā, kas būtiski ietekmē to turpmāko attīstību un dzīvotspēju. Ja no valsts puses netiek sakārtota nodokļu politika, tad pastāv ļoti liela varbūtība, ka uzņēmēji būs spiesti veikt maksātnespēju un tādejādi tiks zaudētas darba vietas, kā arī valsts budžetam ies secen nodokļu maksājumi. Tāpat ir vērts pieminēt, ka Lietuvā tika ieviesta samazinātā PVN likme gan COVID-19 pandēmijas laikā, gan pagarināta vēl līdz šī gada beigām, kas padara Latvijas sabiedriskās ēdināšanas uzņēmējus absolūti nekonkurētspējīgus attiecībā pret mūsu kaimiņvalsts uzņēmējiem.”

Lai apvienotu spēkus viesmīlības nozares interešu pārstāvniecībā un sekmētu uzņēmējdarbības attīstību, tai skaitā efektīvi risinātu problēmas, kas saistītas ar nepamatoti augsto nodokļu slogu, valsts iestāžu birokrātiju, darba spēka trūkumu, negodīgo konkurenci, LRB un LVRA parakstījusi sadarbības memorandu.
LRB finanšu konsultantu “AG Capital” aprēķini liecina, ka PVN samazināšanas kopējais fiskālais efekts kopumā būtu pozitīvs un samazinātos arī ēnu ekonomika. Gan 12%, gan 5% samazinājums būtu optimāls ilgtermiņā, un abi radītu pozitīvu fiskālo efektu sākot ar likmes samazināšanas mirkli. Sākotnēji likmes varētu tikt samazinātas uz noteiktu termiņu, kamēr ēdināšanas nozare un valsts ekonomika atgūstas. Samazinātās PVN likmes piemērošana ļautu sabalansēt restorānu nozares ekonomisko situāciju, pieaugot algu izmaksām. Restorānu īpašnieki varētu vairāk laika un resursu veltīt restorānu attīstībai (nevis izdzīvošanai), kas sekmēs apgrozījuma pieaugumu un lielākus PVN ieņēmumus valsts budžetā.

Par LRB
2021. gadā Latvijā darbojās aptuveni 2676 ēdināšanas pakalpojumu sniedzēju, kas nodarbina aptuveni 23 tūkst. cilvēku un nodokļos katru gadu valstij samaksā vairāk nekā 100 miljonus eiro. Ēdināšana ir nozīmīga Latvijas tūrisma nozares sastāvdaļa. Lai aizsargātu Latvijas ēdināšanas nozares uzņēmumus un palielinātu to konkurētspēju, LRB ir uzsākusi ģenerālvienošanās parakstīšanu un sadarbojas ar VID, Finanšu un Ekonomikas ministrijām nozares sakārtošanai. LRB aicina pievienoties visus restorānu īpašniekus, kas vēlas līdzdarboties un dot savu ieguldījumu nozares attīstībā. Vairāk par biedrību www.lrb.lv

Par LVRA
Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija (LVRA) ir profesionāla darba devēju organizācija, kas apvieno naktsmītnes un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumus profesionālai sadarbībai, ar mērķi, uzlabot klientu apkalpošanas kvalitāti, sakārtot Latvijas viesnīcu tirgu un pārstāvēt Latvijas viesnīcu un restorānu biznesu pasaulē. LVRA ir asociācijas „Viesnīcas, restorāni un kafejnīcas Eiropā” (HOTREC) biedrs. Vairāk par LVRA www.hotels-restaurants.lv


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45675302sec.