TŪRISMA BIZNESS | TN.LV

Līga Mirlina: Vārda brīvība nav visatļautība!

Pagājušajā nedēļā Rīgas rajona tiesa krimināllietā par internetā paustu naidīgu komentāru pret islāmticīgajiem publicēšanu apsūdzētajam piesprieda 140 stundu piespiedu darba. Apsūdzētā persona komentāru publicēja pagājušā gada septembrī kādā interneta vietnē, izmantojot segvārdu. Tas bija viens retajiem gadījumiem, kad par internetā publicētu naidu un neiecietību saturošu komentāru piemērots reāls sods.

Vai reāli piemērotais sods kalpos par preventīvu līdzekli arī citiem interneta lietotājiem, vai arī naida runa komentāros nākotnē būs aizvien biežāk sastopamāka? Atbildes uz šiem jautājumiem savā viedoklī sniedz Biznesa augstskolas Turība docētāja Līga Mirlina.

Skaidri jānošķir viedoklis no naida runas

Vārda brīvība neapšaubāmi ir ļoti nozīmīga demokrātijas sastāvdaļa, kas ir jāaizsargā, taču likums, kas to aizsargā, vienlaicīgi paredz arī vārda brīvības ierobežojumus, kas tiek piemēroti, izvērtējot viedokļa publicēšanas iespējamās sekas, ietekmi uz sabiedrību u.tml. Ir skaidri jānošķir, kur beidzas viedoklis, un sākas naida runa, kas aizskar citu indivīdu cieņu un godu, kā arī apdraud sabiedrisko kārtību, ietekmējot dažādu sabiedrības grupu mierīgu līdzāspastāvēšanu.

Vārda brīvība reizē arī uzliek atbildību

Jāņem vērā, ka vārda brīvība reizē arī uzliek atbildību – tā ir katra indivīda atbildība par saviem uzskatiem un to paušanu publiskajā telpā. Ikvienam no mums ir jāapzinās, kāds ir mūsu uzskatu saturs, kur mēs tos paužam, kā tos var uzvert citi sabiedrības locekļi, un, kādas sekas tas var radīt citam indivīdam vai sabiedrībai kopumā.

Anonimitāte sniedz visatļautības sajūtu

Komentāri, kas tiek publicēti dažādās interneta vietnē, liecina, ka cilvēki visbiežāk neizvērtē sava viedokļa publiskošanas sekas. Anonimitāte sniedz visatļautības sajūtu, turklāt reizēm cilvēkiem šķiet, ka kopējā vietnē, kur savu viedokli pauž liels skaits lietotāju, individuālā atbildība samazinās. Tāpēc vēlreiz vēlos uzsvērt, cik būtiska ir paustā viedokļa izvērtēšana – ne velti pastāv virkne likumu, kas no vienas puses paredz gan indivīda tiesības, gan uzliek indivīdam pienākumus pret sabiedrību un valsti, tātad no otras puses - paredz ierobežojumus, piemēram, Satversme, dažādas starptautiskās konvencijas u.tml.

Kā mazināt naida runu internetā – diskusijas par šo jautājumu aktualizējas atkal un atkal. Viens no instrumentiem ir komentāru atļaušana tikai reģistrētiem lietotājiem, vai tādiem, kuri autorizējas portālā, izmantojot savus sociālo tīklu profilus, taču arī sociālajos tīklos, kur tomēr ir minēts lietotāja vārds un uzvārds (nereti arī darba vai studiju vieta), tiek publicēti negatīva, aizskaroša satura komentāri, kas atkal apliecina, ka daļa sabiedrības nepietiekami izvērtē sava vārda spēku un ietekmi. Ir jābūt atbildīgākiem, jo, publicējot viedokli, piemēram, Facebook.com mēs to neparadām tikai saviem draugiem, bet gan daudz plašākai publikai.

Jāturpina sabiedrības izglītošana

Vēl viens no instrumentiem, kas vērstu situāciju par labu, ir sabiedrības izglītošana – izmantojot plašsaziņas līdzekļus, kā arī jau skolās atkal un atkal jāskaidro, kādas var būt aizskaroša viedokļa paušanas sekas, kas ir pieņemami publiskajā telpās, kas – nav, kāda komunikācijas veicina sabiedrības diskusijas, kāda – tikai agresiju.

Gribētos cerēt, ka nākotnē mūsu sabiedrība paliks tolerantāka un iecietīgāka! Iespēja izteikties, protams, ir svarīga, taču medaļai ir arī otra puse – kā mēs ar saviem izteikumiem ietekmējam citu cilvēku tiesības. Gados jaunie cilvēki ir tolerantāk noskaņoti, un tas ļauj domāt, ka nākotnē Latvijas sabiedrība kļūs tikai iecietīgāka un atvērtāka.

Reāls sods būs piemērs citiem

Manuprāt, reāli piemērotie sodi kalpos par piemēru citiem – tas liks pārdomāt savu viedokļa izteikšanas formas un iespējamās sekas. Jāņem vērā, ka arī atbildīgās institūcijas un portālu redakcijas Latvijā uzrauga komentāru saturu, galēji naidīgos un aizskarošos komentārus dzēšot. Manuprāt, šādu gadījumu, kad tiek piemērots sods, jo tiek konstatēta naida runa, ir maz, un tas liecina, ka mūsu sabiedrība nav galēji negatīvi vai agresīvi noskaņota.

Brīvība nav visatļautība

Mums bieži vien aizmirstas, ka vārda brīvība uzliek arī atbildību – Satversmē pastāv ne tikai 100. pants (Cenzūra ir aizliegta!), bet arī 89. pants, kas pauž, ka valsts atzīst un aizsargā cilvēka pamattiesības, un 116. pants, kurā ir minēts - personas tiesības, kas noteiktas Satversmes deviņdesmit sestajā, deviņdesmit septītajā, deviņdesmit astotajā, simtajā, simt otrajā, simt trešajā, simt sestajā un simt astotajā pantā, var ierobežot likumā paredzētajos gadījumos, lai aizsargātu citu cilvēku tiesības, demokrātisko valsts iekārtu, sabiedrības drošību, labklājību un tikumību. Brīvība nav visatļautība, un to der atcerēties!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē! Cēsu TIC
Aicinām pieteikties atraktīvajam Lielās piektdienas pārgājienam caur Līgatnes mežiem! Gaidāmi pārsteigumi un atrakcijas! | Skatīt vairāk
3 EUR
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.32491589sec.