TŪRISMA BIZNESS | TN.LV

Sabīne Ansonska: Vēlamies lauzt asociāciju par Ķekavu kā mazu Pierīgas rajonu

Sabīne Ansonska ir Ķekavas novada pašvaldības Tūrisma koordinācijas centra Klientu apkalpošanas struktūrvienības vadītāja un Biznesa augstskolā Turība apgūst Tūrisma un viesmīlības nozares uzņēmumu vadības programmu. Sabīnes uzskata, ka labs tūrisma speciālists ir ar plašām teorētiskajām zināšanām un pieredzi, kā arī ļoti ieinteresēts tajā, ko dara. Kā tūrisma speciāliste Sabīne vēlas lauzt sabiedrībā plaši izplatīto asociāciju par Ķekavu kā mazu pierīgas rajonu, norādot, ka Ķekavas novads lepojas gan ar skaistām baznīcām, gan aizraujošām aktivitātēm.

Darbs motivē iegūt izglītību
Biznesa augstskolu Turība izvēlējos pēc draugu ieteikumiem, bet programmu izvēlējos pati - atnācu, skatījos, ko augstskola piedāvā un izvēlējos Tūrisma un viesmīlības nozares uzņēmumu vadības programmu. Turklāt strādāju tūrisma jomā, tāpēc šķita loģiski studēt tūrismu.
Darba gaitas sāku Ķekavas tūrisma informācijas centrā, kad tas vēl atradās Kultūras aģentūras paspārnē. Tūrisma informācijas centram bija divas struktūrvienības – Kultūras informācijas centrs un Tūrisma informācijas centrs. Pēc trīs nostrādātiem gadiem kļuvu par Kultūras informācijas centra vadītāju. Taču pēc Kultūras aģentūras darbības beigām Tūrisma informācijas centrs darbu turpināja kā Tūrisma koordinācijas centrs, kurā es iesākto darbu turpināju. Tā ir valsts iestāde, tāpēc obligāta prasība ir atbilstoša izglītība. Izvēlēties studēt tūrismu pamudināja darba vieta, bet arī man pašai tūrisma programma šķita interesanta.
No tā, ko studiju laikā apgūstu, noderīgi ir daudzi sīkumi. Darba vidē varbūt es to pat nepiefiksēju, ka tieši tādu vai citu iemaņu esmu apguvusi studijās. Viens no lielākajiem ieguvumiem ir prezentēšanas spējas, kas Turībā nepārtraukti ir vajadzīgas. Ieguvumi ir tās daudzās lietas, ko es bez mācīšanās darba vidē vien nevarētu apgūt. Kad praksē šīs zināšanas ir jāpielieto, es atceros, ka tas studijās ir mācīts un apgūts. Rezumējot es teiktu, ka ieguvumus no studijām veido sīkumu kopums.

Ķekavas tūrisma informācijas centrs – pasākumu rīkošana un līdzdalība citu pasākumu organizēšanā
Kā jau visi tūrisma informācijas centri, arī mēs piedāvājam dažādus bukletus, kartes, informējam par jaunumiem, bet blakus tam mēs nodrošinām arī biļešu tirdzniecību „Biļešu paradīzes” un „Biļešu servisa” sistēmā. Tāpat mēs regulāri rīkojam pasākumus, organizējam tirdziņus, velo braucienus, laivu braucienus – tās ir specifiskākas lietas, ko visi tūrisma informācijas centri nemaz nedara. Esam organizējuši arī erudīcijas vakarus, kuros mēs centāmies vietējos iedzīvotājus pulcēt kopā un iepazīstināt ar jaunumiem. Pasākumu rīkošana un līdzdalība pasākumu organizēšanā ir veids, kādā mēs varam piesaistīt vairāk tūristus Ķekavas novadam.

Ir rutīnas darbi, bet ir arī posmi, kad, piemēram, esmu līdzatbildīga par jaunu tūrisma karšu izgatavošanu – tad ir jāapkopo informācija, jāorganizē tulkošanas darbi, jāsadarbojas ar maketētāju un daudziem citiem cilvēkiem. Mans uzdevums ir arī uzturēt sadarbību ar uzņēmējiem – šajā sakarā ir jāiegūst dažādi statistikas dati, jāsaprot, kāda ir uzņēmēju sajūta mūsu novadā, jānoskaidro, ko viņi vēlas no mūsu puses un ko mēs sagaidām no viņiem. Sociālajos tīklos regulāri ir jāatjauno informācija. Šie visi ir rutīnas darbi, bet, kad ir lielāki pasākumi, darbs ir ļoti interesants. Man ļoti patīk, ka manā darba vietā nav atsēdēšana - nav tā, ka sēdi un gaidi, kad ienāks kāds cilvēks, iedosi viņam bukletu vai karti, šeit visu laiku ir ko darīt. Mūsu vadītājs Juris Žilko ir tāds cilvēks, kurš nekad nenobremzē mūsu idejas, viņš pateiks savu galavārdu vai viedokli, un, ja viņam ideja būs saistoša, mēs to droši varēsim realizēt.

Labs tūrisma speciālists – ar zināšanām, pieredzi un motivāciju

Labam tūrisma speciālistam, pirmkārt, jābūt labām teorētiskajām zināšanām - tas ir ļoti svarīgi. Otra lieta ir pieredze, un tas ir visās jomās. Lai students varētu strādāt, viņam prasa pieredzi, bet pieredzi nevar iegūt, ja neesi strādājis, un vēl klāt tam vajag izglītību. Rodas apburtais loks.
Esmu novērojusi, ka studenti, kuri sāk meklēt darbu, nevēlas strādāt par mazu algu. Daudzi nesaprot, ka ir jāsāk ar mazumu, lai līdz kaut kam izaugtu. Mēs savā darba vietā labprāt ņemam praktikantus. Ir bijis tā, ka, sevi pierādot, mēs praktikantu paņemam darbā. Galvenais ir vēlēties strādāt un nenobīties no tā, ka varbūt gadu būs jāstrādā par nelielu atalgojumu, jo, ja sevi pierādīsi, visas pārējās lietas notiks.
Vēl labam tūrisma speciālistam ir svarīgi apmeklēt seminārus, zināt jaunumus, būt pašam ieinteresētam tajā, ko dari. Ja patīk savs darbs un ja mīli to, ko dari, tad nav grūti būt labam speciālistam.

Ķekava - ne tikai mazs Pierīgas rajons
Mēs atrodamie savā ziņā nepateicīgā vietā, jo Rīga ir tuvu, tāpēc mums visu laiku ir jādomā, kā izcelties un kā cilvēkus piesaistīt. Tas, kas Ķekavā būtu svarīgi un ko mēs līdz galam vēl neesam īstenojuši, ir atrast to vienu lielo lietu, ar ko cilvēkus piesaistīt. Mums ir skaistas baznīcas, ko cilvēki apmeklē, mums ir Daugmales pilskalns, kur cilvēki labprāt brauc, mums ir Nāves sala. Tomēr, ja pajautā, ar ko asociējas Ķekava, lielākā daļa atbild – ar putnu fabriku. Tas, protams, nav slikti, varbūt Tūrisma koordinācijas centram kopā ar Ķekavas putnu fabriku jāplāno kāds kopīgs projekts, lai piesaistītu pēc iespējas vairāk cilvēku.
Lielākā daļa Ķekavas tūristu ir garāmbraucošie. Vasarā bieži iegriežas ārzemju riteņbraucēji. Vietējie iedzīvotāji uz Tūrisma koordinācijas centru nāk iegādāties biļetes, un mēs vienlaicīgi varam piedāvāt arī savus produktus un izstāstīt jaunumus. Novadā regulāri tiek rīkoti tirdziņi, festivāls „Klang”, kas ik gadu pulcē vairāk nekā 2000 apmeklētāju. Jāuzteic Ķekavas novadpētniecības muzejs - vienīgais, kas popularizē karikatūru kā mākslas žanru. Regulāri tiek rīkoti laivu braucieni, sadarbojoties ar ‘’Jeņču laivas’’. Ik pa laikam izdomājam kampaņveidīgus pasākumus.  
Apvienojoties ar blakus esošajiem novadiem, Ķekavas novads ir izveidojis Daugavas lejteci. Tas ir labs piemērs tam, ka mazie reģioni var apvienoties, lai izdarītu vairāk un labāk. Apvienošanās ir tas, ar ko reģioni var konkurēt ar Rīgu. Ķekavā ir arī ļoti aktīvi un sadarboties gatavi iedzīvotāji un uzņēmēji. Arī izstādē „Balttour” mēs kopā ar kaimiņu pašvaldībām veidojam kopīgu stendu, līdz ar to piedāvājums ir plašāks un tas piesaista vairāk cilvēku.
Mūsu mērķis ir ‘’atdzīvināt’’ Ķekavas vārdu. Un tas ir iespējams! Viss virzās uz to, ka cilvēkiem Ķekavā ir arvien interesantāk. Ja būs cilvēku atsaucība, mēs aktīvi turpināsim rīkoties. Kā jau pierīgā, liela daļa iedzīvotāju strādā Rīgā, bet dzīvo Ķekavā. Varbūt arī brīvdienās viņiem ir ērtāk aizbraukt uz Rīgu, kur piedāvājums ir plašāks, bet mēs cenšamies viņus noturēt uz vietas ar specifiskām lietām. Mums ir svarīgi brīvdienās iedzīvotājus noturēt savā novadā.
 
 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 29.03.2024 Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē Tukuma TIC
Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29 | Skatīt vairāk
Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.41959882sec.