TŪRISMA BIZNESS | TN.LV

Liene Akmentiņa: Piedomā pie tā, ko saki, jo aviācijas drošībā jokus nesaprot

Liene Akmentiņa Biznesa augstskolā Turība studē Organizācijas drošības programmu, viņa ir Starptautiskās lidostas Rīga Jaunākā aviācijas drošības inspektore. Lai arī studē vien nepilnus trīs mēnešus, Liene ļoti atzinīgi vērtē studiju programmas saturu un ar nepacietību gaida praktiskās nodarbības detektīvdarbībā. Sarunā jaunā drošības inspektore uzsver nepieciešamību pēc iespējas vairāk izglītot sabiedrību par drošības pasākumu nepieciešamību lidostās, kā arī aicina pasažierus rūpīgi izvērtēt sakāmo, jo aviācijas drošībā joki nav pieļaujami.

Rūpējas par pasažieru drošību lidostas kritiskajā zonā un kritiskajā daļā
Pats galvenais mana amata pienākums ir nodrošināt, lai ikviens pasažieris un darbinieks lidostas kritiskajā daļā un gaisa kuģī neienestu aizliegtus priekšmetus un bīstamās vielas – tas ir pats galvenais, ko mēs kontrolējam. Lai tas tiktu ievērots, mēs strādājam ar Eiropas Komisijas regulām un International Civil Aviation Organization ieteikumiem. Pērkot aviobiļeti, cilvēks neiepazīstas ar noteikumiem, bet atzīme neizlasot tos, lai gan šajā sadaļā ir informācija par to, ko drīkst un ko nedrīkst ienest kritiskajā daļā un gaisa kuģī. Es aicinātu pasažierus rūpīgi izlasīt tekstu, lai nerastos lieki pārpratumi. Drošības inspektoriem darbs ir gan postenī, gan  ar rentgena iekārtām. Nupat esmu izgājusi rentgena apmācību, līdz ar to arī es drīz varēšu strādāt ar šo iekātu. Tam nepieciešams sertifikāts, ko nodrošina darba vieta un speciāli apmācīti cilvēki. Saistībā ar aviācijas drošību esmu strādājusi Anglijā, tāpēc daudzas lietas jau zināju.

Strādājot Hītrovā atrod savu profesionālo aicinājumu
Trīs gadus biju studējusi  pedagoģiju, paralēli strādājot par pirmsskolas pedagogu, tad sākās krīze. Sapratu, ka Latvijā būs grūti iztikt, tāpēc nolēmu noformēt akadēmisko gadu un aizbraukt pastrādāt, lai pēc gada brauktu atpakaļ, bet, protams, tā nesanāca. Ārzemēs nodzīvoju septiņus gadus.
Kompānija, kurā strādāju, bija sagādnieki Hītrovas lidostai, vajadzēja ievērot visus tos pašus noteikumus, ko ievēro lidosta. Strādājām ar pasaules lielākajām avio kompānijām - sagādājām produkciju British Airways, Virgin, Delta, Etihad. Lidostā biju atbidīga par termināla 1 un 3 noliktavām. Es biju atbildīga gan par procesu, gan arī par produktu laicīgu nogādi no punkta A līdz punktam B, manā pārziņā bija arī papīru lietas, Safe System of work izstrāde un apmācību realizēšana darbiniekiem, kā arī vēl ļoti daudzi citi pienākumi. Anglijā darba gaitas sāku no mazāk atbildīgiem darbiem, bet vadība manī redzēja potenciālu un virzīja uz augšu, deva arvien vairāk pienākumus, lai redzētu, cik daudz es varu. Sākumā neizpratu, kāpēc no manis prasa daudz vairāk nekā to prasa darba pienākumi, bet priekšnieks teica, ka vienkārši grib redzēt, cik daudz es varu. Izdevās kotēties diezgan augstu.
Strādājot Hītrovas lidostā sapratu, ka esmu atradusi savu nišu, tomēr vēlējos arī iegūt izglītību. Turības Organizācijas drošības programma ir vienīgā, ko atradu, kas man šķita tieši tāda, kādu es vēlos un kas man tiešām noderētu, lai zināšanas mijiedarbotos ar praksi dzīvē. Tāpēc izvēlējos studēt Biznesa augstskolā Turība.
Bet atgriezties mājās Latvijā pamudināja nevis studijas, bet gan ģimene, lai arī Anglijā man ļoti patika gan cilvēki, gan darbs. Es gan joprojām nevaru pierast pie latviešu drūmajām sejām, lai gan saprotu, ka situācija valstī itin nemaz nepalīdz. Anglijā cilvēki ir daudz atvērtāki, laipnāki, izpalīdzīgāki. Man nav tā sliktā pieredze, kādu nereti dzirdam – par to, cik bijis grūti. Es uzskatu – ja cilvēks pats ļoti vēlas kaut ko sasniegt un ja dzīvo ar mērķi dzīvē kaut ko sasniegt, tad to ir iespējams izdarīt. Cilvēks bez mērķa ir kā zivs bez ūdens.

Studijas sākot ar likumdošanu un beidzot ar detektīvdarbību
Bieži vien ir tā, ka augstskolā tiek mācītas tādas lietas, kas dzīvē praktiski nenoder. Tu mācies, mācies, bet, uzsākot darba gaitas, saproti, ka daudzas lietas vienkārši nav tādas, kā mācīts. Bet Turībā ir viss – sākot ar likumdošanu, ko arī man kā parastam cilvēkam ir svarīgi zināt, piemēram, Darba likumu, un beidzot ar civilo aizsardzību, kas, manuprāt, ir ļoti interesanta joma. Nākamajā pusgadā mums būs mācības detektīvdarbībā – tas man darbā ļoti palīdzēs analizēt pasažierus, kas aviācijas drošībā ir ļoti svarīgs faktors. Apskatot mācību programmu, es konstatēju, ka ir ļoti daudz man interesantu un darbam noderīgu lietu.
Patīkami ir arī tas, ka pasniedzēji ir ļoti pretimnākoši attiecībā uz referātu un eseju nodošanas termiņu, visu var sarunāt. Oktobrī man nācās doties uz Angliju, lai savā iepriekšējā darbavietā veiktu apmācības. Tas patiešām bija ļoti intensī

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 29.03.2024 Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē Tukuma TIC
Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29 | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.41482902sec.