TŪRISMA BIZNESS | TN.LV

Iveta Liniņa: Ēnu ekonomika mazumtirdzniecībā liecina, ka tirgotāji neprot konkurēt godīgi

Pētījumā par ēnu ekonomikas indeksu Baltijas valstīs (Sauka, Putniņš, 2015) atspoguļojas, ka ēnu ekonomikas indekss atkal piedzīvo kāpumu. Skatoties atsevišķas nozares Latvijā, uzskatāmi redzams, ka kopš 2012. gada ir straujš ēnu ekonomikas līmeņa pieaugums būvniecības nozarē, proti, no indeksa 17.9 % no IKP (2012. gadā) līdz 48.9 % no IKP (2014. gadā), savukārt, kopš 2013. gada strauju kāpumu piedzīvojis arī ēnu ekonomikas indekss mazumtirdzniecībā – no 20.5% no IKP (2013. gadā) līdz 28.6% no IKP (2014. gadā).

Latvija ēnu ekonomikas apjomos apsteidz Lietuvu un Igauniju

Arī visu trīs Baltijas valstu salīdzinājums nav Latvijai glaimojošs – Latvijā ir vienīgā Baltijas valsts, kurā ēnu ekonomikas indekss piedzīvo kāpumu, proti, kopš 2011. gada Igaunijā un Lietuvā ēnu ekonomika piedzīvo samazinājumu, savukārt, Latvijā kopš 2013. gada indekss atkal ir pieaudzis – no 20.5% no IKP līdz 28.6 % no IKP.

Augstākā ēnu ekonomika būvniecībā un mazumtirdzniecībā

Būvniecības nozarē ir cerības uz ēnu ekonomikas samazinājumu, ņemot vērā šī gada maijā parakstīto Latvijas valdības un būvniecības nozares sadarbības memorandu par ēnu ekonomikas mazināšanu nozarē. Tas paredz uzdevumu trīs gadu laikā ēnu ekonomikas īpatsvaru nozarē samazināt uz pusi, vienlaikus stimulējot kvalitatīvas, drošas un ilgtspējīgas būvniecības nozares attīstību Latvijā.

Būvniecība Latvijā ir viena no nozarēm ar visaugstāko ēnu ekonomikas īpatsvaru. Jaunākie dati parāda, ka tās īpatsvars sasniedz 48.9%, kas ir gandrīz uz pusi vairāk nekā Lietuvā un Igaunijā. Uzņēmēji uzsver, ka tieši viņi paši visvairāk cieš no ēnu ekonomikas, jo nevar investēt modernās un inovatīvās pieejās, bet tā vietā ir spiesti cīnīties ar zemāko cenu.

Trūkst zināšanu par to, kā sekmīgi īstenot godīgu konkurenci

Salīdzinoši kritiska situācija ir arī mazumtirdzniecības jomā – augstais ēnu ekonomikas indekss liecina, ka tirgotājiem trūkst zināšanu par to, kā sekmīgi īstenot godīgu konkurenci. Daļai mazumtirdzniecības uzņēmumu ir pārāk vienkāršotas mārketinga aktivitātes – tās ir zemā līmenī un neatbilst mūsdienu mārketinga tendencēm, kas nenoliedzami rada ietekmi uz peļņu.

Ir saprotams, ka ne visos mazumtirdzniecības uzņēmumos ir iespējas algot mārketinga speciālistus vai iepirkt šādus ārpakalpojumos no reklāmas aģentūrām. Mūsdienās, kad ir pieejamas tik plašas izglītības iespējas, arī uzņēmuma vadītājam vai īpašniekam ir nepieciešams apgūt mārketinga prasmes, lai pilnvērtīgi plānotu un uzraudzītu uzņēmuma darbu. Faktiski, vidējā vai augstākā līmeņa vadītājam ir jābūt zināšanām mārketingā!

Uzņēmuma politika jāveido kompleksi

Liela mazumtirgotāju kļūda ir neefektīva līdzekļu ieguldīšana reklāmā, proti, ir gadījumā, kad neizvērtējot reklāmas lietderību, tajā vienreizēji tiek ieguldīta liela summa, vēlamais efekts netiek sasniegts un uzņēmējs mārketinga aktivitātes vairs neturpina. Vēl viena no lietām, ko derētu ņemt vērā – visa uzņēmuma politika ir jāveido kompleksi, proti, visām aktivitātēm – finanšu, personāla, mārketinga u.c. jābūt saskaņotām, kā arī jāsasaucas ar uzņēmuma galvenajiem mērķiem un uzdevumiem.

Apzināt mērķauditoriju

Vienlīdz būtiska ir arī mērķauditorijas apzināšana un analīze. Ja uzņēmumam nav daudz laika un līdzekļu, ko ieguldīt mārketinga aktivitātēs, mērķauditorijas analīze ir vēl būtiskāka. Daudzi mazumtirgotāji nemaz neveic auditorijas izpēti, nezina, kāds ir viņu vidējais klients, attiecīgi nespēj veidot atbilstošu mārketingu. Jāņem vērā, ka mērķauditorijas izpēti var veikt arī pašu spēkiem, ne vienmēr tas jāiepērk kā ārpakalpojums. Mūsdienu tehnoloģijas – internets, sociālie tīkli u.tml., ļauj ērti un ātri apzināt plašu cilvēku loku par salīdzinoši zemām izmaksām.

Ieteiktu mazumtirgotājiem vairāk koncentrēties uz to, kā noteikt savu mērķauditoriju un sasniegt to, nevis ķerties pie aplokšņu algām vai kases aparātu sagrozīšanas. Kā liecina statistika, gadījumi, kad notiek nelikumīgas manipulācijas ar kases aparātiem tiek konstatētas ļoti bieži, viens no izplatītākajiem izvairīšanās veidiem ir iejaukšanās kases aparātu programmatūrā, lai samazinātu ar nodokli apliekamo ieņēmumu summu.

Autore: Biznesa augstskolas Turība docētāja Iveta Liniņa

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 05.04.2024 Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46030688sec.