TŪRISMA BIZNESS | Pētījumi & Statistika

Latvijā šogad strauji pieaudzis Tax Free pirkumu apjoms

Gada pirmajā pusē Latvijā ievērojami palielinājies no ārvalstu tūristu pirkumiem iekasētais naudas apjoms, sasniedzot 46% pieaugumu attiecībā pret 2016.gada pirmo pusgadu, liecina Global Blue Latvija apkopotie dati.

Visaktīvāk iepirkušies viesi no Krievijas, ļaujot secināt, ka austrumu kaimiņvalsts iedzīvotāji ir pārvarējuši pērn novēroto nevēlēšanos tērēt naudu un atkal Rīgas apmeklējumu izmanto, lai iegādātos elektrotehniku, apģērbus, juvelierizstrādājumus un citas preces. Dati rāda, ka ievērojami audzis arī tālāku zemju iedzīvotāju Tax Free pirkumu apjoms, jo īpaši Izraēlas, Uzbekistānas un Ķīnas tūristu.

Tirdzniecības kompleksa Spice, kur tiek veikta vairāk nekā ceturtā daļa no visiem Latvijas Tax Free pirkumiem, apkopotā informācija liecina, ka šā gada pirmajā pusgadā vislielāko tūristu apmeklējuma pieaugumu piedzīvoja elektrotehnikas veikali. Tajos ieņēmumi no preču pārdošanas ārpus Eiropas Savienības mītošajiem pircējiem divkāršojušies un pat trīskāršojušies. Dubultojies arī juvelierizstrādājumu tirdzniecības apjoms, bet apģērbu veikalos apgrozījuma pieaugums atkarībā no zīmola svārstās 20-60% robežās.

«T/c Spice ir tūristu iecienītākais tirdzniecības centrs valstī. Tajā tiek veikti 27% no visiem Tax Free pirkumiem, tūristiem iztērējot piekto daļu no visas Latvijas veikalos atstātās naudas. Tādēļ Spices veikalos notiekošais diezgan precīzi atspoguļo situāciju Latvijā. Un tā ir patiešām cerīga Latvijas ekonomikai – tūristi šogad ir atgriezušies veikalos un atvēruši maciņus,» konstatē t/k Spice direktore Iveta Lāce.

Ražīgākie tirdzniecības mēneši tradicionāli sakrīt ar tūrisma sezonu. Tie ir janvāris, kad liela daļa atbraucēju pagarina brīvdienas pēc Jaunā gada sagaidīšanas, un vasaras mēneši. Taču šogad ievērojams tirdzniecības apjoma pieaugums novērots arī pērnā gada «tukšajā» mēnesī februārī - 86%.

Kā jau ierasts, visvairāk naudas Spicē atstājuši Krievijas iedzīvotāji, kuriem seko viesi no Baltkrievijas, Uzbekistānas un Ukrainas. Vidējā viena pirkuma cena saglabājusies gandrīz nemainīga - 193 eiro, taču pārsteigumu sagādājuši turki. Šīs valsts tūristi iepērkas ar pamatīgu vērienu, vienā veikala apmeklējuma reizē šķiroties no vidēji 501 eiro.

«Gada pirmo sešu mēnešu dati izskatās ļoti iepriecinoši. Pēc pērnā gada krituma, kad Tax Free apgrozījums saruka par 17%, šogad tūristu tēriņi ir atgriezušies ar uzviju. Īpaši pozitīvi, ka Tax Free pirkumu ģeogrāfija aizvien papildinās – ierastajiem kaimiņvalstu pircējiem pievienojas arī viesi no tālākām valstīm, kā Ķīna, Turcija un Izraēla,» uzsver PVN atmaksas pakalpojuma nodrošinātāja Global Blue Latvija vadītāja Vineta Kalmane.

Izraēlas un Turcijas iedzīvotāju tēriņi salīdzinājumā ar pērnā gada pirmo pusi Spices veikalos auguši attiecīgi par 198% un 184%. Daudz neatpaliek arī Ķīnas tūristi, kuru kopējie izdevumi divkāršojušies.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.02.2024 - 23.03.2024 KRAUZE pret KRAUZI - Sarunu vakars Jaunmoku pils
23. martā pl. 19.00 Jaunmoku pilī iemīļotas TV ētera personības, brāļi Arnis un Valters Krauzes, aicina uz jautru sarunu vakaru “Krauze pret Krauzi". | Skatīt vairāk
no 15.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 22.03.2024 Laivošana Latgalē Latgale.travel
Aktīvā laivošanas sezona ir gaisā! Dodies izbaudīt piedzīvojumus Latgalē | Skatīt vairāk
JuRita mini zoo aicina ciemos! TAKA
JuRita Mini Zoo ir lieliska atpūtas vieta ģimenēm, kur iespējams iepazīties ar dažādiem dzīvniekiem. | Skatīt vairāk
Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.19253516sec.