TŪRISMA BIZNESS | Pētījumi & Statistika

Latvijas iedzīvotāji atvaļinājumu visbiežāk aizvada ekskursijās un atpūtā pludmalēs

Vairākums (62 %) Latvijas iedzīvotāju atvaļinājumu izvēlējušies pavadīt, dodoties ekskursijās, 38 % labprātāk izraudzījās atpūtu pludmalēs, bet katrs ceturtais (25 %) devās atpūtā pie dabas, liecina jaunākais "Latvia Tours Ceļojumu indekss". Tikmēr katram desmitajam (11 %)  pa prātam bijusi aktīvā atpūta, bet 6 % atvaļinājumu lēma aizvadīt koncertos vai festivālos.

Indekss rāda, ka ekskursijas un atpūta pie ūdenstilpnēm ir populārākie atvaļinājuma pavadīšanas veidi Latvijas iedzīvotāju vidū jau kopš 2015. gadā.

Sievietēm labpatīk ekskursijas, vīrieši biežāk izvēlas atpūtu pludmalēs

Indekss rāda, ka sievietes biežāk nekā vīrieši atvaļinājuma laikā izvēlas doties dažādās ekskursijās – dāmu vidū šo atpūtas veidu iecienījuši 64 %, kamēr vīriešu vidū – 59 %. Savukārt kungi labprātāk dodas atpūtā pie ūdens – ja vīriešu vidū šo atpūtas veidu izraudzījās 40 %, tad sieviešu vidū – 36 %. Tāpat kungi arī biežāk nekā dāmas izvēlējušies doties atvilkt elpu pie dabas – attiecīgi 27 % pret 23%. Arī aktīvo atpūtu vairāk iecienījuši vīrieši (13 %), kamēr sieviešu vidū to izraudzījās 10 %.

 "Atpūtnieki bieži izvēlas doties ekskursijās - vai nu organizētajās, vai pašu izplānotajās, kad lieti noder auto nomas iespējas, - jo dažādu vietu iepazīšana ir aizraujošs laika pavadīšanas veids, kas ļauj klātienē redzēt atpazīstamus kultūrvēsturiskos objektus, iepazīt dažādu tautu tradīcijas. Turklāt ekskursiju piedāvājums parasti ir tik plašs, ka ikviens var piemeklēt savām interesēm atbilstošāko – vai tā būtu muzeju un dažādu pasaulslavenu objektu apskate, vai došanās pie dabas brīnumiem u.c. Kā arī ekskursijas vienmēr var apvienot arī ar laiskāku gulēšanu pludmalē, ja atpūtnieks iemieso gan zinātkāru tūristu, gan saules pelžu cienītāju," norāda SIA "Latvia Tours" direktore Ieva Keiša.

"Atpūtas veidu nereti ietekmē arī kompānija – vai atvaļinājumā dodas ar visu ģimeni, draugu lokā vai kopā ar mīļoto cilvēku. Tuvojoties Valentīndienai, ik gadu pieaug interese par dažādiem romantiskiem pāru galamērķiem. Starp eksotiskākiem galamērķiem populāra ir skaistā un gleznainā Maurīcija, Seišaļu, Maldivu un Havaju salas, Taizeme, Šrilanka, Indonēzija, Karību jūras salas, kur atpūtniekus sagaida pasakaini skaistas pludmales un krāšņa daba. Taču, ja laiks un rocība neatļauj doties tik tālu, iecienītas ir arī īpašas vietas Eiropā: Itālija, kur labprāt dodas iepazīt Venēciju, Florenci, Amalfi piekrasti, populāras arī Parīze, Nica un Kannas Francijā. Uz Itāliju un Franciju, kā arī Šveici labprāt dodas arī slēpot. Starp populāriem atpūtas galamērķiem ir arī Austrija, Grieķija, tāpat arī kaimiņzemes Lietuva un Igaunija. Mīlnieki iecienījuši arī SPA - izraugās gan SPA centrus tepat, Baltijā, gan arī tālākos, eksotiskākos galamērķos," papildina SIA "Latvia Tours" Atpūtas sektora vadītāja Inga Freiberga.

Aktīvo atpūtu iecienījuši jauni cilvēki ar augstiem ienākumiem

Dodoties atvaļinājumā, aktīvo atpūtu izraudzījies katrs piektais (21 %) iedzīvotāju ar augstiem ienākumiem  grupā. Tikmēr personu ar zemiem ienākumiem  vidū atvaļinājumu veltīt aktīvai atpūtai izvēlējušies vien 4 %. Vispopulārākais šis atpūtas veids ir iedzīvotāju 25 – 34 gadu vecumā vidū – šajā vecuma grupā to izvēlējušies 15 %.

"Aktīvā atpūta nereti ietver kalnus – vai tā būtu slēpošana un snovošana, vai, piemēram, kalnos kāpšana. Ūdens atpūtas cienītājiem patīk sērfings, kaitbords u.c. Cilvēkiem, kas regulāri izvēlas šādus ekstrēmus laika pavadīšanas veidus, tas parasti ir hobijs, un viņi šīs prasmes ir izkopuši. Šādi hobiji parasti pieprasa arī profesionāla inventāra iegādi, arī šo prasmju attīstīšana nav iespējama bez resursu ieguldījuma - iespējams, tādēļ aptaujā parādās tendence, ka šādu atpūtas veidu visbiežāk izvēlas personas ar augstiem ienākumiem, " komentē I. Keiša.

Aptaujā piedalījās 1002 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem visos Latvijas reģionos, tā veikta 2018. gada oktobrī. "Latvia Tours Ceļojumu indekss" apkopo informāciju par Latvijas iedzīvotāju noskaņojumu, viedokli un attieksmi pret dažādiem ar ceļošanu saistītiem jautājumiem, to izveidojusi tūrisma aģentūra "Latvia Tours" sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS. Šis ir ceturtais "Ceļojumu indekss".

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Latvija
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44414186sec.