TŪRISMA BIZNESS | Pētījumi & Statistika

Vairāk nekā puse iedzīvotāju visbiežāk ceļo divatā

60% Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka visbiežāk ceļojumos dodas kopā ar partneri, liecina Gjensidige Latvija veiktā pētījuma* dati. Ap 40% aptaujāto izvēlas ceļot kopā ar ģimeni, tostarp bērniem, bet krietni mazāk iedzīvotāju kā ceļabiedrus izvēlas draugus (16%). Gjensidige Latvija Personu apdrošināšanas produktu vadītājs Kārlis Eberhards vērš uzmanību, ka arī Latvijas ceļotāju vidū šogad īpaši aktuāla 2019. gada globālā tendence - "mikroceļojumi" jeb īsi un pieredzes ziņā īpaši piesātināti braucieni.

Gjensidige Latvija pieejamie dati liecina, ka aptuveni puse aptaujāto vecumā no 25 līdz 44 gadiem atzīst, ka ceļojumos ņem līdzi bērnus. Tāpat aizvien retāk novērojams viedoklis, ka ar bērniem ceļot ir grūti un vecāki arī tālākos braucienos dodas kopā ar jaunākajām ģimenes atvasēm, nereti ar zīdaiņiem.

"Ceļošana šobrīd ir būtiski ērtāka nekā tā bija vairākus gadus atpakaļ, tādēļ arī bērni vairs netiek uzskatīti par apgrūtinājumu vai iemeslu nedoties atvaļinājumā uz ārzemēm. Veicot nepieciešamos sagatavošanās darbus un paredzot visus iespējamos riskus, ceļot ar bērniem nesagādās nekādas grūtības," stāsta Kārlis Eberhards.

Gjensidige Latvija pētījuma dati liecina, ka ievērojami biežāk iedzīvotāji izvēlas ceļot ar otro pusīti nevis draugiem. Kārlis Eberhards to pamato ar praktiskiem iemesliem: "Divatā ir vieglāk vienoties gan par galamērķi un maršrutu, gan pogrammu un vēlamo budžetu, jo ļoti bieži dzīvesbiedriem tas ir kopīgs. Gaumes ir dažādas, tādēļ vienoties par ceļojuma detaļām tā, lai visi būtu apmierināti, draugu kompānijās ir grūtāk nekā divatā."

Tāpat Gjensidige Latvija eksperts vērš uzmanību šī gada tendencei - mikroceļojumiem. Biļešu cenu pieejamības un galamērķu daudzveidības dēļ šogad palielinājies to ceļotāju skaits, kas dodas īsos, bet biežos ceļojumos.

"Tā vietā, lai plānotu garus ceļojumus ar apjomīgu programmu, cilvēki aizvien biežāk cenšas pāris dienās iegūt maksimālo pieredzi. Mikroceļojumi bieži ir spontāni, lēti un prasa ievērojami mazāku plānošanu, tādēļ ir jo īpaši populāri gados jaunu cilvēku vidū," stāsta Kārlis Eberhards.

Ceļotāji visbiežāk raizējas par materiālām vērtībām, lai gan Gjensidige Latvija pieredze rāda, ka lielākie zaudējumi vairums gadījumu saistās tieši ar veselības problēmām. Dažādas nepatīkamas situācijas rodas, pārvērtējot savas spējas ūdenī vai dodoties garākā pārgājienā kalnos.

Gandrīz puse (48%) ceļotāju vienmēr atceras iegādāties ceļojuma apdrošināšanu. Par īpaši svarīgu to uzskata sievietes un iedzīvotāji vecumā no 55 gadiem. Gjensidige Latvija eksperts uzsver, ka apdrošināšanas riski ārzemēs nav atkarīgi no vecuma un aicina arī jaunākus ceļotājus un mikroceļojumu piekritējus padomāt par iespējamiem zaudējumiem, kas varētu rasties ārzemēs. Visbiežāk tās ir veselības problēmas un situācijas, kad ir nepieciešama neatliekamā medicīniskā palīdzība, bojāta un nozaudēta bagāža, kā arī dodoties tālākos ceļojumos – lidojumu aizkavēšanās risks.

*Reprezentatīvu viedokļu pētījumu 2019. gada februārī veica tirgus pētījumu kompānija "Nielsen". Pētījuma laikā aptaujāti 1600 Latvijas iedzīvotāji.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
Latvija 79 EUR
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.58913016sec.