TŪRISMA BIZNESS | Pētījumi & Statistika

Pētījums: 41% Latvijas iedzīvotāju pandēmijas iespaidā ir mainījis savus ikdienas ēšanas paradumus

Covid-19 pandēmijas un ar to saistītās ārkārtas situācijas ietekmē Latvijas iedzīvotāji ir mainījuši savus līdz šim ierastos ēšanas paradumus, iegādāto produktu daudzveidību un to izcelsmes valsti, liecina AS “Putnu fabrika Ķekava” veiktais pētījums. Saskaņā ar pētījumā iegūtajiem datiem, jauniegūtie paradumi tiks saglabāti arī turpmāk teju katram piektajam aptaujas dalībniekam.

Teju puse iedzīvotāju mainījuši ēšanas paradumus un arvien vairāk izvēlas vietējo produkciju

41% Latvijas iedzīvotāju pandēmijas iespaidā ir mainījis savus ikdienas ēšanas paradumus, vairumā gadījumu biežāk izvēloties ēst mājās gatavotu ēdienu (30%) un savā ēdienkartē vairāk iekļaujot veselīgus pārtikas produktus (12%). Netrūkst arī tādu, kas tagad ēd mazāk veselīgi kā pirms pandēmijas uzliesmojuma šī gada pavasarī – 6% sākuši ēst vairāk un salīdzinoši biežāk, 5% vairāk uzturā lieto dažāda veida našķus.

“Aptaujā iegūtie dati liecina, ka 59% Latvijas iedzīvotāju pārtikas iegādē dod priekšroku tieši vietējā ražojuma pārtikas produktiem. Pandēmijas ietekmē patērētāju īpatsvars, kam ir svarīgi iegādāties pašmājās ražotu pārtiku, audzis par 10%. Tas apliecina, ka mūsu patērētājam ir būtiski tas, ko viņš vai viņa ēd. Izvēloties vietējo produkciju, kas ir izsekojama, sertificēta, patērētājs var būt drošs par produkta kvalitāti sākot no izejvielām un ražošanas procesa, un beidzot ar gatavo produkciju, kas nonāk uz šķīvja. Mēs, “Putnu fabrika Ķekava”, esam gandarīti, ka pieaug to iedzīvotāju skaits, kuriem ir būtiski ēst drošu, kvalitatīvu un veselīgu pārtiku no vietējiem ražotājiem, kuriem šis ārkārtas stāvoklis ir jaunu izaicinājumu pilns ikdienas darbībā,” komentē Andrius Pranckevičius, A/S “Putnu fabrika Ķekava” valdes priekšsēdētājs.

Trešdaļa vīriešu sākuši vairāk gatavot mājās

Pētot sieviešu un vīriešu atšķirības pārtikas iegādes un ēšanas paradumu maiņā, redzams, ka vīrieši vairāk nekā sievietes pandēmijas laikā sākuši biežāk gatavot mājās – šādam apgalvojumam piekrita trešdaļa aptaujāto vīriešu. Savukārt citas būtiskas atšķirības ēšanas paradumu izmaiņās starp dzimumiem nav vērojamas. Tā piemēram, veselīgākam uzturam pievērsās 12% vīriešu un 13% sieviešu. Tāpat vienlīdz liels skaits (6%) ir to, kuri ārkārtas situācijas laikā izmantoja ēdienu piegādi uz mājām, kā arī biežāk ēda pusfabrikātus vai rūpnieciski apstrādātus pārtikas produktus.

Ēšanas paradumus kūtrāk mainīja seniori un rīdzinieki

Visstabilāk pie saviem līdzšinējiem ēšanas paradumiem pieturējās iedzīvotāji vecumā no 60 līdz 74 gadiem (70%). Interesanti, ka ēšanas paradumus saglabāja ne tikai seniori, bet arī rīdzinieki. Pētījums atklāj, ka Rīgas iedzīvotāji 58% gadījumu nav mainījuši savus ēšanas paradumus.

Savukārt gados jaunāku iedzīvotāju vidū (18-29 gadi) tikai 43% atzina, ka viņu ēšanas paradumi nav mainījušies. Jauniešu respondentu grupā 44% atzina, ka biežāk gatavo mājās,  22% rūpējās par veselīgāku un pārdomātāku pārtiku, vienlaikus 11% šīs auditorijas daļas ārkārtas situācijas laikā ļāvās kārdinājumam ēst vairāk un biežāk, kā arī 14% priekšroku biežāk dod neveselīgai pārtikai un dažāda veida našķiem.

Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai Latvijas iedzīvotājiem Covid-19 pandēmijas ietekmē ir mainījušies pārtikas iegādes paradumi. Pētījums tika veikts 2020. gada vasarā sadarbībā ar “Snapshots” un tajā piedalījās 702 respondenti no visas Latvijas vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Par AS "Putnu fabrika Ķekava"

AS "Putnu fabrika Ķekava" ir daļa no LINAS AGRO GROUP Latvijas putnkopības uzņēmumiem, kurā ietilpst SIA "Lielzeltiņi", SIA "Broileks", SIA "Cerova" un SIA "PFK Trader".

AS "Putnu fabrika Ķekava" ir Latvijā vadošais putnu gaļas ražotājs ar vairāk nekā 50 gadu pieredzi. Pilnā ražošanas ciklā AS "Putnu fabrika Ķekava" un saistītie uzņēmumi ražo putnu gaļas produktus no Latvijā audzētām vistām. Uzņēmumi nodarbina 1100 darbiniekus un apgrozījums 2018./2019. finanšu gadā sasniedza 74 miljonus eiro.

AS "Putnu fabrika Ķekava" ir pirmais gaļas ražotājs Baltijā un viens no retajiem uzņēmumiem Eiropā, kas ieviesis ražošanas modeli, kurš ļauj tam audzēt veselīgus putnus bez slimībām, tādējādi izvairoties no antibiotiku lietošanas. Fakts, ka putni nesaņem medikamentus, pircējiem tiek apstiprināts ar norādi "Audzēts bez antibiotikām".

AS "Putnu fabrika Ķekava" kopumā eksportē 50% savas produkcijas, nozīmīgākais eksporta tirgus ir  Zviedrija, kas veido 49% no kopējā eksporta apgrozījuma.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 23.03.2024 Atvērtā ekskursija Līgatnē! Cēsu TIC
Aicinām ikvienu interesentu doties aizraujošā ekskursijā pa Līgatni un iepazīt Līgatnes auduma-tūbas stāstu! | Skatīt vairāk
Latvija 6 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 21.03.2024 Tikšanās ar rakstnieci Noru Ikstenu Tukumā Tukuma TIC
21.martā plkst.16.00 tikšanās ar rakstnieci, grāmatu “Mātes piens”, “Jōna” u.c. interesantu un vērtīgu grāmatu autori Noru Ikstenu. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 20.03.2024 Sagaidi Lielo dienu Lejeniekos! Bauskas TIC
Esi aicināts Lejeniekos, lai sagaidītu brīdi, kad dienas garums pārsniedz nakts garumu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 24.03.2024 TUKUMS: Vestarda Šimkus klaviermūzika TUMĒ Tukuma TIC
24.martā koncertu cikla "Klaviermūzikas pavasaris" ietvaros skanēs gaiša mūzika Vestarda Šimkus izpildījumā. Tā ir oriģinālmūzika, kas apkopota | Skatīt vairāk
Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.53593588sec.