Pārliecinies pirms jauna auto pirkšanas – vai ar to Tu drīkstēsi apceļot Eiropu?

Ja drīzumā plānojat iegādāties jaunu vai mazlietotu automašīnu, kuru savā īpašumā paturēsiet vairākus gadus un izmantosiet ceļošanai, tad ir labi jāapdomā kādu spēkratu pirkt.

Šobrīd Rietumeiropā un Skandināvijā daudzas pilsētas nosaka dažādus aizliegumus spēkratiem ar dīzeļdzinēju vai arī vecākiem automobiļiem. Pilsētu plānotāji ievieš autovadītājiem centra iebraukšanas maksas, laika ierobežojumus, dažādas nodevas un arī pilnīgu aizliegumu. Šie aizliegumu bieži vien attiecas ne tikai uz vietējo transportu, bet arī uz tūristu automobiļiem. Piemēram, Francijā Parīze, Liona, Lille, Tulūza, Marseļa un Strasbūra ir ieviesušas vides ekoloģiskās uzlīmes automašīnām, kur noteiktās pilsētas zonās drīkst iebraukt tikai tie spēkrati, kas atbilst vides prasībām. Līdzīgas daudzu pilsētu prasības ir Vācijā, Austrijā, Spānijā, Čehijā vai Beļģijā. Iebraukšanas nosacījumi var būt noteikti uz kādu laiku vai arī uz automobiļiem ar konkrētām numurzīmēm. Piemēram, Londonas, Stokholmas, Oslo, Milānas vai Boloņas centrā drīkst iebraukt tikai par maksu, kur tā tiek noteikta gan pēc iebraukšanas laika (sastrēgumu stundās augstāka) vai pēc CO2 izmešu daudzuma katram konkrētam vāģim pēc vides uzlīmes auto vējlogā.

Līdzīgi aizliegumi ir kravas automobiļiem un tūristu autobusiem, kuri tikai daļēji vai noteiktos laikos drīkst iebraukt pilsētas zonā.

Autotūristiem ir jāatpazīst šie dažādie ierobežojumi, kuri, piemēram, Francijā saucas ZPA. Norvēģijas galvaspilsēta Oslo auto satiksmes ierobežojumus nosaka gaisa kvalitātes mērījumi un pirmie tiek apstādināti vāģi ar dīzeļmotoriem. Piemēram, Parīze ir nolēmusi, ka ar 2024.gadu pilsētā vairs nedrīkstēs pārvietoties ar dīzeļdzinēja spēkratiem un darba dienās automobiļi, kuri ir būvēti pirms 1997.gada. Barselonā dīzeļdzinēju aizliegums ir noteikts 2025.gadā. Briselē drīkst līdz 2025.gadam braukt tikai tie dīzeļdzinēju automobiļi, kuriem ir Euro-6 vides norma. Brisele ar 01.01.2019 ir noteikusi kategorisku iebraukšanas aizliegumu automobiļiem, kuri ir vecāki par 20 gadiem. Arī Atēnas ir noteikušas dīzeļdzinēju aizliegumu ar 2025.gadu.

Eiropas Savienības dokumentos ir noteikts, ka ar 2030.gadu Eiropas Savienībā nepārdos jaunus automobiļus ar iekšdedzes dzinējiem. Vairākas ES valstis ir noteikušas izņēmumus, bet vai tie būs spēkā, to rādīs tikai laiks.

Tāpēc tagad pirms jauna vai mazlietota auto iegādes ir labi jāpārdomā spēkrata lietošanas mērķis, jo auto mobilitātes ierobežojumu vilnis, kuri ir videi nedraudzīgi,  vairs nav apturams. Drīzumā arī Latvijas pilsētās tiks ieviesti dažāda veida auto satiksmes ierobežojumi. Piemēram, Jūrmalā tie jau darbojas vairākus gadus, kad no autovadītājiem tūrisma sezonas laikā tiek iekasēta pilsētas iebraukšanas maksa.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 03.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 30.03.2024 Ottes Lieldienas Alūksnes TIC
30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.15750003sec.