Automašīnas, kuras ir savienotas ar viedtālruni un apkartējo vidi

Mūsdienu automašīnas ir savienotas ar internetu, tādējādi tās spēj sazināties ar glābšanas dienestiem, kā arī ar ceļu infrastruktūras iekārtām un citiem transportlīdzekļiem. Saskaņā ar Renault vīziju, tas ir priekšnoteikums, lai ceļu satiksmē varētu piedalīties bezpilota automašīnas.

"Savienotajai automašīnai" (ang. connected car) ir saskarne, kas nodrošina interneta saziņu ar datu serveriem, citiem transportlīdzekļiem vai apkārtējo infrastruktūru. Tādējādi automašīnas kļūst viedākas, drošākas un vieglāk lietojamas.

Automašīna, kas darbojas ar viedtālruni

Jaunu automašīnu vadītāji jau ir pieraduši, ka ir iespējams izveidot savienojumu ar automašīnu un viedtālruni. Šīs funkcijas kļūst arvien plašākas – runa nav vairs tikai par iespēju sarunāties, izmantojot brīvroku sistēmu. Tādas sistēmas kā Mirror Link vai Apple CarPlay ļauj izmantot viedtālruņa resursus automašīnas multivides sistēmas ekrānā. Tā kā jaunas automašīnas ir aprīkotas ar 3G/4G SIM karti, izmantojot viedtālruni ir iespējams pārvaldīt atsevišķas automašīnas funkcijas vai nosūtīt uz GPS navigācijas sistēmu vēl mājās iestatītu galamērķi.

Renault automašīnās uzstādītā EASY CONNECT sistēma ietver tādas funkcijas kā informāciju par satiksmi, ko TomTom ierīce reāllaikā nodrošina autovadītāja asistenta Coyote, Apple CarPlay, Android Auto un MY Renault mobilā lietotne. Šī savienojamība jo īpaši tiek izmantota Renault elektriskajās automašīnās. Ar MY Renault lietotni Renault ZOE lietotāji reāllaikā var kontrolēt akumulatora uzlādes līmeni un atlikušo kilometrāžu, programmēt uzlādi tad, kad elektroenerģijas tarifi ir visizdevīgākie, kā arī ieslēgt vai ieprogrammēt gaisa kondicionēšanu vai apsildi.

"Savienotā automašīna" un drošība

Ar internetu savienotajai automašīnai ir ne vien vairākas ērtas funkcijas, bet tā ir arī drošāka. Pašlaik visi jaunie automašīnu modeļi ir aprīkoti ar eCall funkciju, kas negadījuma vai sadursmes gadījumā automātiski izsauc glābšanas dienestus, nosūtot precīzu transportlīdzekļa atrašanās vietu, kā arī tā ļauj pasažieriem vai autovadītājiem sarunāties ar dispečeri.

Turklāt, daudzas "savienoto automašīnu" funkcijas samazina bīstamas situācijas rašanās risku. Automašīna var iepriekš informēt vadītāju par tādiem draudiem kā slidens ceļš vai lēnāka satiksme. Tā spēj arī analizēt apkārtnē notiekošo un pielāgoties apstākļiem. Apkopojot datus, tiek veidots tā saucamais elektroniskais horizonts, t.i., uz digitālajām kartēm balstīts apkārtējās vides attēls, kurā tiek ņemta vērā dažāda veida informācija, piemēram, ātruma ierobežojumi, ceļa profils un pagriezienu rādiuss.

Kas tālāk?

"Savienotās automašīnas" funkcijas tiek nepārtraukti pilveidotas. Drīz vien automobiļi spēs izveidot savienojumu ar ceļa infrastruktūru (piemēram, luksoforiem, meteoroloģiskajām stacijām, ceļa nodevu iekasēšanas punktiem utt.), kas būs nākamais solis ceļā uz lielāku komfortu un drošību. Automašīna parādīs, piemēram, ātrumu, kādu vajadzētu uzturēt, lai noķertu tā saucamo "zaļo vilni". Kad automašīna spēs sazināties ar citiem transportlīdzekļiem, vadītājs iegūs papildu informāciju par satiksmes apstākļiem, piemēram, tiks saņemts paziņojums, ka saistībā ar riteņa slīdi priekšā braucošajā transportlīdzeklī tika aktivizēta elektroniskā stabilitātes sistēma, tādējādi ļaujot atbilstoši reaģēt uz to.

Bezpilota automašīnas

Automobiļu savienošana ar internetu būs ļoti svarīgs solis bezpilota automašīnu attīstībā. Izmantojot 5G tehnoloģiju, automašīna iepriekš nosūtīs informāciju citiem transportlīdzekļiem par plānotiem manevriem, piemēram, par braukšanas joslas maiņu. Sensoru savāktie dati un mākonī pieejamā informācija nodrošinās maksimālu braukšanas drošību un plūstošu braukšanu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 02.04.2024 Jautrās Lieldienas Katiņkalnā  Alūksnes TIC
1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni! | Skatīt vairāk
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR
Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas Estravel Latvia
Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis // | Skatīt vairāk
no 121 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.40317106sec.