Ne tikai sniegs – no kā autovadītājiem jāuzmanās ziemā

Ziemā autovadītājiem grūtības rada ne tikai sniegotie ceļi, bet arī mainīgie laika apstākļi. Šķīdonis, sasalstošs lietus vai atkusnis, kurš atsedz bedres uz ceļa, var apdraudēt autovadītājus un drošību uz ceļa.

Daudzi autovadītāji nav pārliecināti par savām prasmēm un cenšas izvairīties no auto vadīšanas ziemas sezonā. Galvenokārt tas notiek tādēļ, ka viņus uztrauc sniegputenis un apledojušie ceļi. Taču piesardzība uz ceļa ir jāievēro arī tad, kad sniegs ir nokusis un gaisa temperatūra ir ap nulli.

Šķīdonis

Dubļi, kas veidojas uz grants ceļa, kūstot sniegam, ievērojami palielina sānslīdes risku. Nevajadzētu ignorēt šķīdoņa ietekmi uz braukšanas drošību, tādēļ būtu vēlams savu ātrumu pielāgot konkrētajiem laika apstākļiem un ceļa stāvoklim.

Turklāt, ja ceļš ir dubļains, transportlīdzekļa logi un lukturi ļoti ātri paliek netīri, kas var negatīvi ietekmēt redzamību. Tādēļ ir ļoti svarīgi regulāri pārbaudīt logu tīrīšanas šķidruma līmeni un logu tīrītāju slotiņu stāvokli, kā arī regulāri notīrīt auto lukturus.

Melnais ledus

Lietus vai sniegputenis laikā, kad gaisa temperatūra ārā ir ap nulli, var radīt tā saucamo melno ledu – plānu, grūti pamanāmu ledus kārtu, kas pārklāj ceļa segumu. Ar melno ledu klāts ceļš izskatās mānīgi – tikai slapjš un nedaudz spīdīgs. Īpaši uzmanīgi jābrauc arī tad, kad esat pamanījuši ledu ceļa malā vai uz žogiem, kas stiepjas gar ceļu – tas var signalizēt par apledojumu arī uz brauktuves.

“Svarīgi atcerieties, ka pat tad, ja gaisa temperatūra saulē ir virs nulles, ledus joprojām var klāt ēnainākos ceļa posmus. Sānslīde un auto stabilitātes atjaunošana pēc tās ir izaicinājums pat pieredzējušiem autovadītājiem, tāpēc labāk izvairīties no šiem draudiem un jau laicīgi izvēlēties mazāku braukšanas ātrumu,” uzsver Ādams Bernards, Renault Drošas braukšanas skolas mācību direktors.

Uzmanies no bedrēm!

Atkusnis pēc sniega un sala perioda parasti atklāj bedres ceļa segumā. Iebraucot bedrē, var tikt bojāti auto riteņi, balstiekārta un stūres mehānisms. Tādēļ, ja esat pamanījuši šādu šķērsli laicīgi, labāk no tā izvairīties, ja vien tādēļ nav nepieciešams veikt pēkšņu manevru. Ja tomēr nav iespējams izvairīties no iebraukšanas bedrē, ieteicams maksimāli samazināt braukšanas ātrumu un tieši pirms iebraukšanas bedrē noņemt kāju no bremzes pedāļa optimālai amortizatoru darbībai – iebraukšana bedrē ar bremzēšanā nofiksētiem riteņiem var nopietni bojāt automašīnas balstiekārtu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 24.04.2024 MSC kruīzu izpārdošana līdz 23.04. Estravel Latvia
Atlaide vairāk kā 200 kruīziem šajā pavasarī un vasarā! 7 naktis - Vidusjūra, Ziemeļeiropa un Karību salas // rezervējiet līdz 23.04. | Skatīt vairāk
no 547 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 21.04.2024 Bērnu un jauniešu teātru festivāls Valmieras TIC
19. un 20. aprīlī Valmieras Viestura vidusskolā notiks XVII Latvijas bērnu un jauniešu teātru festivāls “..un es iešu un iešu!”. | Skatīt vairāk
Maroka - Āfrikas eksotika  Estravel Latvia
Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot | Skatīt vairāk
no 559 EUR
Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.74466586sec.