Jāņa Baumaņa kritēriji sportiska auto izvēlē – liels dzinējs, rodstera virsbūve un noslīpētas gaitas īpašības

Lai gan autobūves pasaule strauji mainās, nekas nespēj aizstāt sajūtas un emocijas, ko sniedz augstvērtīgs sportiskais automobilis. Mašīnas ar jaguāra emblēmu turpina noteikt toni, un par to pārliecinās ikviens, kuram ir bijusi iespēja izmēģināt jauno Jaguar F-Type.

Svarīgākais – spilgtas emocijas

“Kādi ir mani trīs galvenie kritēriji? Pirmkārt, astoņu vai, vēl labāk, 12 cilindru motors. Otrkārt, kupejas vai drīzāk pat rodstera virsbūve, jo tā dod vēl spēcīgākas sajūtas un emocijas. Treškārt… plašs veiktspējas diapazons, lai var izbaudīt braukšanu gan pilsētā, gan uz skaistākajiem ceļiem, taču es uzskatu, ka tādam auto ir jāspēj sevi parādīt arī trasē,” pēc jaunā, nesen tirdzniecībā nonākušā Jaguar F-Type izmēģināšanas par saviem sportiskā auto kritērijiem stāsta viens no Latvijas spēcīgākajiem autosportistiem, rallijkrosa meistars Jānis Baumanis.

Autosportists atklāj, ka vienmēr cenšas izmēģināt interesantus modeļus, vienlaikus atzīstot, ka pēc superjaudīgajām rallijkrosa mašīnām nav tādu braucamo, kas viņu spētu pārsteigt ar dinamiku. Toties lielā pieredze ļauj momentāni novērtēt nianses un saprast, vai auto ir piemērots tikai pozēšanai vai arī tajā ir ielikts nopietns dinamiskais potenciāls.
Eiropas čempions un vairākkārtējais pasaules čempionāta posmu finālists stāsta, ka Jaguar viņam pirmām kārtām asociējas ar bagātīgu vēsturi, panākumiem autosportā un iespaidīgiem daudzcilindru dzinējiem. “Tā ir prestiža marka, īpaša motora skaņa un dizaina rokraksts, kas atšķiras no kontinentālās Eiropas ražotājiem. Pat ja noņemtu emblēmu, jūs Jaguar nekad nesajauksiet ar citu marku..”

“Manās rokās nonāca pilnpiedziņas F-Type ar 450 zirgspēku jaudu – eleganta mašīna ar kvalitatīvu salonu un ērti lietojamu multimediju sistēmu. Viena no pirmajām lietām, ko ievēroju, bija izteiktā atšķirība starp komforta un sporta režīmu, kas būtiski izmaina stūres un balstiekārtas darbības algoritmus. Pilsētas braukšanas režīmā balstiekārta nedrebina, bet, kad nokļuvām Biķernieku trasē un man beidzot bija iespēja kārtīgi iemīt grīdā, smaids bija pa visu seju!” teic autosportists.

J. Baumanis atklāj, ka visvairāk viņu pārsteigusi F-Type vadāmība, ko, viņaprāt, pozitīvi ietekmē pilnpiedziņas transmisija, un bremžu efektivitāte. “Domāju tie, kuri man pasēdēja blakus, ir priecīgi joprojām, savukārt es pats pārliecinājos, ka joprojām māku braukt!”

Pašiem savs trajektorija

Līdzās vācu, itāļu, japāņu un amerikāņu automobiļiem britu sportiskie spēkrati vienmēr ieņēmuši īpašu vietu. Auto modeļu attīstība, gadu gadiem krātas tradīcijas, spoži panākumi sacīkstēs, cieša saikne ar populāro kultūru un kinofilmām Aston Martin, Bentley un Jaguar modeļus padara mirklī atpazīstamus. Turklāt droši var teikt, ka tos vieno trīs kopīgas iezīmes – elegants dizains, greznība un spēja radīt īpašu braukšanas prieku.

Automobiļu pazinēju vidū netrūkst tādu, kuri uzskata, ka Aston Martin DB9 iemieso izcilu 20. gadsimta dizainu, kam uz pēdām min otrās paaudzes Jaguar XK. Tas ir likumsakarīgi, jo abus spēkratus radīja Aians Kallums, kura kontā ir arī E-Type ideju mantinieks F-Type.

Pateicoties Aston Martin dizainera Mareka Reihmana talantam, dienasgaismu ieraudzīja modernais DB11 un DBS, iepriekš arī One-77, Rapide un Vulcan. Daudzi vēl atceras 2015. gada kinolenti “Spektrs”, kurā Daniela Kreiga atveidotais aģents ar Aston Martin DB10 centās aizlaisties no ļaundara, kurš vadīja tik pat eksotisku Jaguar C-X75, vēl vienu Aiana Kalluma meistardarbu. Savukārt pirms 102 gadiem dibinātais Bentley ir radījis veselu luksusa pasauli, ar katru modeļu paaudzi nosakot jaunu etalonu.

Visiem šiem automobiļiem – no DB11 līdz F-Type – piemīt laikam pāri stāvoša silueta elegance un diskrēts spēks, savukārt ātrgaitas kreiseris Bentley Continental ar tā masīvo korpusu ir burtiski iespiedis savu vietu auto vēstures lappusēs.

Britu trijotnei ir bijis aizraujošs tehnisko risinājumu meklējumu ceļš, kas atspoguļojies arī sacīkšu pasaulē, sākot no Aston Martin, Bentley un Jaguar uzvarām leģendārajās Lemānas 24 stundu izturības sacensībās līdz pastāvīgai dalībai modernajās GT3 sacensībās, eksperimentējot ar konstrukcijām, materiāliem un aerodinamiku. Šo tradīciju neatņemama sastāvdaļa, protams, ir bijuši lielas kubatūras daudzcilindru dzinēji – pasaulslavenais 6,75 litru V8 ar turbopūti, sešu litru W12 koloss, Aston Martin V12 dzinēji un Jaguar V8 spēka agregāti.

Taču ir vēl kāda iezīme, kas britu sporta auto atšķir no visiem citiem – tas ir veids, kā tiek radītas gaitas īpašības. Pretēji daudziem konkurentiem, kuri savus sportiskos un sporta modeļus “dresē” Nirburgringas trasē, šad tad ignorējot, kā auto vēlāk brauks pa koplietošanas ceļiem, Aston Martin, Bentley un Jaguar automašīnas pirms jauno modeļu un versiju galīgās apstiprināšanas daudz laika pavada uz vietējiem ceļiem.

Mazie, līkumotie, bieži ar ne pārāk labu asfaltu klātie ceļi ir vieta, kur top balstiekārtas regulējumi, kas spēj apvienot nevainojamu vadāmību ar plūstošu gaitu un komfortu. Gan Bentley slavenais “B” režīms, gan ātrās Jaguar versijas no Special Vehicles Operation nodaļas raksturīgās īpašības ir ieguvušas tieši savās mājās.

Līdzās Aston Martin un Bentley, kas apdzīvo luksusa stratosfēru, Jaguar ir tas, kurš spēj zvaigznes nonest tuvāk zemei, eleganto F-Type piedāvājot gan tiem, kuri meklē īpaša notikuma sajūtu, gan ekstrēmu izjūtu cienītājiem. To nodrošina divu veidu virsbūves (kupeja un rodsters) un dzinēju klāsts, kas atbilst modernajam pieprasījumam – ar četriem vai astoņiem cilindriem un jaudas diapazonu no sportiskiem 300 ZS līdz mežonīgiem 575 ZS.

Jaunais Jaguar F-Type jau ir ieradies Latvijā un ir pieejams izmēģinājuma braucieniem.

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 31.03.2024 Liepājas restorānu nedēļa Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas | Skatīt vairāk
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 01.04.2024 Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos Alūksnes TIC
6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu. | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.17387199sec.