Vēlies jaunu auto: kuru līzinga veidu izvēlēties?

Ja vecais auto savu laiku ir nokalpojis, nepieciešama lielāka automašīna vai vēlies iegādāties savu pirmo spēkratu, nereti sapņa īstenošanai ir nepieciešams papildu finansējums, jo ar saviem iekrājumiem nepietiek. Visbiežāk automašīnas iegādei tiek izmantots līzings. Pastāv divi līzingu veidi – finanšu un operatīvais līzings, kurš un kādās situācijās būs piemērotākais, skaidro Luminor līzinga vadītājs Raivo Bāle.

“Līzinga saņemšanas process ir ļoti vienkāršs un neaizņem daudz laika, taču pirms aizdevuma saņemšanas noteikti jāizvērtē savas finansiālās iespējas un saistības, kā arī jāizvēlas piemērotākais līzinga veids atbilstoši savām vēlmēm un vajadzībām,” norāda Raivo Bāle, Luminor Līzings vadītājs.

Finanšu vai operatīvais līzings?

Līzingam automašīnas iegādei ir pieejami divi veidi: finanšu un operatīvais līzings. Galvenā atšķirība ir tajā, vai vēlaties kļūt par iegādātā transportlīdzekļa pilntiesīgu īpašnieku. Izvēloties finanšu līzingu, maksājumi par auto tiek veikti pa daļām, pamazām nosedzot transportlīdzekļa vērtību. Pēc tam auto nonāk klienta īpašumā.

Operatīvais līzings piemērotāks klientiem, kuri nevēlas kļūt par automašīnas īpašnieku, tāpēc ļoti bieži to izmanto uzņēmumi. Gan finanšu, gan operatīvais līzings pieejams gan lietotiem, gan jauniem auto, tomēr operatīvo līzingu vairāk izmanto, lai iegūtu lietošanā jaunu transportlīdzekli.

Operatīvajam līzingam ir mazāki ikmēneša maksājumi, jo līguma laikā nav jānosedz visa auto vērtība.   Beidzoties saistībām, auto nonāk atpakaļ pie atpircējiem - auto dīleriem, no kā auto sākotnēji tika iegādāts. Vienlaikus operatīvais līzings ir elastīgāks nekā finanšu līzings. Piemēram, ja pēc līguma beigām tomēr nolemjat auto iegādāties, tad par savu vēlmi ir jāinformē līzinga devējs, kurš izskatīs iespējas un informēs vai un kā tas būtu iespējams.

Finansiālo iespēju izvērtēšana

Pirmais solis ir vajadzību un finansiālo iespēju izvērtēšana. Svarīgi atcerēties, ka papildu līzinga maksājumiem, transportlīdzekļiem būs arī citas saistītās izmaksas, piemēram, auto būs jāapdrošina un jāveic ikgadēja ekspluatācijas nodokļa atmaksa. To apmērs ir atkarīgs no auto izlaiduma gada, markas un modeļa, motora tilpuma. Noteikti ir jāņem vērā arī pēdējā laikā pieaugošā Euribor likme, kas var palielināt ikmēneša maksājumus.

Nedrīkst aizmirst arī par auto apkopi, kas ir tieši atkarīga no auto modeļa, piemēram, dažādiem transportlīdzekļiem tā jāveic biežāk – ik pēc 15 000 nobrauktiem kilometriem.

Par auto līzingu ieteicams konsultēties ar līzinga speciālistu, jo tā būs vieglāk izvēlēties gan automašīnas modeli, gan piemērotāko līzinga veidu.

Nav jādodas uz banku

Līzinga noformēšanas process nav sarežģīts - ja tirgotājam ir noslēgts sadarbības līgums ar līzinga sabiedrību, tad līzinga līgumu jauna auto iegādei klients var noslēgt arī autosalonā. Jāņem vērā, ka lietotas automašīnas iegādei līzinga noformēšanai būs nepieciešams transportlīdzekļa vērtējums, ko var sniegt līzinga kompānijas akceptēti vērtētāji. Gan jaunas, gan lietotas automašīnas iegādei būs jāaizpilda arī līzinga pieteikums un jāuzrāda derīgs personu apliecinošs dokuments – pase vai ID karte. Ja automašīnu iegādājas juridiska persona, līzinga saņemšanai gan lietotam, gan jaunam automobilim būs nepieciešams pievienot arī iepriekšējā gada finanšu pārskatu.

Kā norāda R. Bāle, līzinga izskatīšanas process ir ļoti ātrs – nereti atbilde tiek saņemta jau tajā pašā dienā. Ja izvēlēts dārgāks auto vai klientam ir vēl citas kredītsaistības, tad izskatīšanas periods var būt nedaudz ilgāks.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 26.04.2024 UFO stāstīs jokus Tukumā Tukuma TIC
Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu! | Skatīt vairāk
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


1st-studio.com
,


SIXT Latvija
,


Park Hotel Latgola semināru telpas
,


Europcar
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.70694613sec.