15 interesanti fakti par Madonu un Madonas novadu

Latvija ir skaista, un laiks iepazīt mūsu pašu pilsētas. Šoreiz Travelnews.lv iepazīstina ar interesantākajiem faktiem par Madonu un Madonas novadu.

1.    No Madonas ezera, pēc kura saskaņā ar vienu no versijām Madonai dots nosaukums, iztek Madonas upīte, kas turklāt iedalīta trīs daļās – Mīlestības graviņa, Laulības graviņa un Šķiršanās graviņa. Mīlestības graviņas dīķī atrodas viena no augstākajām strūklakām Latvijā. Diennakts tumšajā laikā tā izgaismota ar krāsainām gaismām.

2.    Madona ir viena no augstākajām pilsētām Latvijā (122 – 193 m v.j.l.), tās reljefa atšķirība ir 71 m. To var labi redzēt, ejot pa Raiņa ielu, uz kuras kopš pagājušā gada rudens ir izvietotas augstuma atzīmes.

3.    Madona tiek uzskatīta par ziemas galvaspilsētu, jo tās apkārtnē ir attīstīta ziemas sporta veidu infrastruktūra, un te pavasarī visilgāk saglabājas sniegs.

4.    Madonā atrodas diennakts lūgšanu kapela (Raiņa iela 5), kurā tiek uzņemtas visas konfesijas. No vēstures – kad blakus ēkā atradās cietums, šajā vietā bija ierīkota pirts, bet, kad nojauca cietuma mūrus (60.-tajos gados), te atradās arī krodziņš.

5.    Madonā ir savs Ķīnas mūris – 140 m gara daudzdzīvokļu dzīvojamā māja.

6.    Rūpniecības iela ir Madonas garākā iela – vairāk nekā 6 km gara.

7.    Pirmā mākslas skola Latvijā dibināta Madonā 1975. gadā.

8.    R. Blaumanim veltītais piemineklis pretī Kultūras namam ir smagākais objekts Madonas muzeja krājumā, turklāt tas neatrodas muzeja telpās, bet gan brīvā dabā. Interesanti, ka R. Blaumaņa attēlojums uz pieminekļa pēc izskata tiek pielīdzināts multfilmas „Simpsoni” varonim Nedam Flandersam.

9.    Iela Madonā, kas visvairāk mainījusi nosaukumu – Saules iela. Sākotnēji bijusi Lielā iela, 20.-to gadu sākumā ieguvusi Rīgas bulvāra vārdu. 1935. gada pavasarī, atzīmējot 15. maija pirmo gadadienu, nosaukta par Vienības ielu. 1940. gadā pirmo reizi parādījās Saules iela. Vācu laikā atkal – Vienības iela, bet pēc kara – atkal Saules iela. Savukārt 1952. gadā par godu N. Gogoļa nāves gadadienas atcerei uz vairāk nekā 35 gadiem tai dots šī rakstnieka vārds.

10.    Lauvu statujas, kas šobrīd atrodas Rīgā Vērmanes dārzā, agrāk greznoja Mārcienas pils ieejas kāpnes.

11.    Madonas Salas ezerā atrodas viena no 10 Latvijā esošajām ezermītnēm (gan zem ūdens).

12.    Madonas novadā atrodas viena no lielākajām dekoratīvo koku un krūmu kolekcijām – LVM Kalsnavas arborētumā ("Ogu īves", Jaunkalsnava, Kalsnavas pagasts), kura kopējā platība ir 140 ha, apskatāmas, piemēram, 55 tūju šķirnes, 153 rododendru dažādības, liānu kolekcijā 46 dažādības, peoniju dārzs ar 240 dažādībām u.c.

13.    Madonas novadā ir lielākais iekšzemes mitrājs Latvijā - Lubāna mitrājs, kas ir viena no populārākajām putnu vērošanas vietām. Tā platība ir ~51 000 ha, un te novērotas ap 257 putnu sugas, no tām ap 190 šeit arī ligzdo. Vislielākais putnu daudzums ir pavasara un rudens migrācijas laikā. Turklāt tiek uzskatīts, ka šajā vietā apmetās pirmie iedzīvotāji tagadējā Latvijas teritorijā (vairāk nekā pirms 10 000 gadu).

14.    Kaķīša jeb Viešūra ezers Madonas novadā ir augstāk esošais ezers Latvijā (221,6 m v.j.l.).

15.    Arī augstākais tekošais avots Latvijā – Bolēnu avots (262 m v.j.l.) atrodas Madonas novadā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 18.04.2024 Jaunmoku pils aicina uz Putnu dienu Tukuma TIC
Jaunmoku pils aicina skolēnus uz ikgadējo Putnu dienu 18.aprīlī. No pulksten 10:00 dabas izzinātājiem būs iespēja vērot putnus pils parkā, | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
20.aprīlī 12 - 17 ikviens aicināts uz aktīvās tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu Dzīvesziņas un arodu sētā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.67524695sec.