Botāniskā dārza zālienā darbojas jau seši roboti

Robotizēto zāles pļāvēju popularitāte Latvijā aug – tie arvien biežāk sastopami ne tikai privātajos dārzos, bet arī publiskās teritorijās. Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī par zālienu rūpējas jau seši Husqvarna roboti un ar laiku tiek plānots iegādāties vēl četrus, palielinot robotiem uzticēto teritoriju līdz 8 hektāriem. Kādēļ tika dota priekšroka šādam pļaušanas risinājumam – par to stāsta Nacionālā botāniskā dārza vadītājs Artis Vītiņš.

Nacionālo botānisko dārzu Salaspilī veido 9 nodaļas, kopējā dārza platība ir 129 hektāri, un tur strādā ap 100 darbiniekiem. Gadā apmeklētāju skaits ir vairāk nekā simts tūkstoši, tāpēc Artis Vītiņš uzsver, ka ir ļoti svarīgi, lai viss ir sakopts un lai botāniskais dārzs turpina attīstīties.

Lai visu lielo platību uzturētu skaistu un darbinieki varētu pievērsties citiem darbiem, Nacionālais botāniskais dārzs izvēlas gudrus tehnoloģiskos risinājumus. “Sākotnēji, pirms kādiem 5-6 gadiem, mēs uzstādījām vienu Husqvarna robotu, un, dzīvē redzot šāda pļaušanas risinājuma pozitīvo ietekmi uz zāliena kvalitāti, nolēmām palielināt robotu skaitu,” par pirmo pieredzi stāsta Artis Vītiņš.

Šobrīd botāniskajā dārzā strādā četri Husqvarna Automower® 550 EPOS bezvadu roboti, viens Automower® 450X un viens Automower® 305. Nākamajos gados ir plānots robotu skaitu palielināt līdz desmit, lai 8 hektāru mauriņu pilnībā atstātu robotizēto zāles pļāvēju ziņā.

Artis Vītiņš uzsver, ka Nacionālajā botāniskajā dārzā bieži notiek dažādi pasākumi – kāzas, koncerti, gadatirgi –, tādēļ tiek pievērsta pastiprināta uzmanība zāliena izskatam, it īpaši centrālajā daļā. Tā kā līdz ar modernās laistīšanas sistēmas ierīkošanu, zāle sāka augt daudz ātrāk, bija nepieciešams pļaut ļoti regulāri, lai neveidotos zāles ataudzējums. Tas bija viens no iemesliem, kādēļ tika lemts par labu robotizētās pļaušanas risinājumam. Turklāt zāle ir daudz veselīgāka, ja to pļauj regulāri, nevis ļauj tai 2 nedēļas augt un tad nopļauj divas trešdaļas.

Artis Vītiņš izsakās atzinīgi par to, kā Automower® 550 EPOS tiek galā ar botāniskā dārza lielākajiem izaicinājumiem: “Sarežģītākā vieta pļaušanai botāniskā dārza teritorijā ir partera dobe Lielvārdes jostas musturā, kas tika izveidota par godu Latvijas simtgadei. Tieši šeit īpaši noderīga bija EPOS bezvadu pļaušanas funkcija, jo nebija nepieciešams ierakt norobežojošos vadus, kas šādā dobē būtu neiespējamā misija.”

Jāpiebilst, ka Automower® 550 EPOS ir pirmais Husqvarna Automower® modelis, kas izmanto precīzo satelītu navigāciju savā darbībā. Izmantojot virtuālās robežas, ir iespējams noteikt vairākas darba zonas ar individuāliem iestatījumiem, kā arī izveidot norobežotās teritorijas, kas netiek pļautas.

Artis Vītiņš stāsta, ka robotu darbību var ērti pārvaldīt mobilajā lietotnē. Tas ir īpaši noderīgi, lai saskaņotu zāliena pļaušanas laikus ar ierīkotās laistīšanas sistēmas režīmu. Robotizēto zāles pļāvēju lietotni Automower® Connect ir iespējams instalēt daudzu darbinieku viedtālruņos, lai robotu darbību šādos lielos objektos varētu vieglāk kontrolēt.
Roboti botāniskajā dārzā jau ir kļuvuši par neaizvietojamiem kuplā darbinieku kolektīva palīgiem: “Katram no mūsu robotiem pat ir iedots savs vārdiņš – pie mums strādā Sandris, Rūsiņš, Pēteris, Edžiņš, kā arī mazākie brāļi Demo un Mazulītis,” stāsta A.Vītiņš, smejot, ka robots ir labākais darbinieks - nerunā pretī, strādā gan dienu, gan nakti.

“Centrālo daļu nodosim moderno tehnoloģiju ziņā. Cilvēkiem jau ierasti patīk redzēt sakoptas lietas, tomēr ar intensīvu kopšanu dažkārt var aiziet tiktāl, ka iznīkst i kukainīši, i daudzas sugas un šķirnes. Tāpēc, lai veicinātu bioloģisko daudzveidību, ir uzsāktas sarunas ar Latvijas Dabas fondu par dabīgo pļavu attīstīšanu. Tas ir ļoti svarīgi, lai sekmētu šķirņu daudzveidību. Lai būtu dažādāk, krāsaināk, dabai draudzīgāk,” par plāniem stāsta Artis Vītiņš.
Artis Vītiņš teic, ka arī turpmāk tiek plānots aktīvi rūpēties par dabas bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu un dot priekšroku gudrām un dabai draudzīgām tehnoloģijām, lai uzturētu Nacionālo botānisko dārzu sakoptu, padarītu to arvien ērtāku, interesantāku un izglītojošāku apmeklētājiem. “Mēs esam ļoti gandarīti redzot, ka cilvēki arvien biežāk un biežāk izvēlas savas brīvdienas pavadīt tuvāk pie dabas un iepazīst augu valsts neizmērojamo dažādību. Nacionālais botāniskais dārzs kļūst par arvien iemīļotāku atpūtas vietu,” piebilst A.Vītiņš.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 27.04.2024 27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk
Latvija
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 24.04.2024 Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Tukuma pusē Tukuma TIC
Tukuma pusē no 13.aprīļa līdz 21.aprīlim varēs iepazīt 12 meistaru stāstus tuvplānā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.47831798sec.