Tukumā atkal svinēs «Precību spēles»

No 2019. gada 11. līdz 14. jūlijam Tukumā atkal svinam pilsētas un novada svētkus "Precību spēles Tukumā", kuru pamatā ir sena tradīcija – Precību tirgus. Tirgus 20.gadsimta 30.gados bijis ļoti populārs un pazīstams visā Latvijā,  uz kuru devies ikviens - jauns vai vecs, bet brīvs, lai noskatītu sev otro pusi un nākamā gadā varētu dzert kāzas. Tā arī šogad svinēsim – uz Tukumu brauks lauku un citu pilsētu ļaudis, lai satiktos un ieskatītos, izrādītos un dižotos, vai vienkārši – baudītu svētkus.

Svētku pirmās dienas ir tādas svētku iesildīšanās dienas. Ceturtdienas, 11.jūlija vakarā Durbes pilī būs iespēja iepazīt ne vien izstādi "Mežģīņu šarms un noslēpumi", kas tapusi ar Francijas institūta Latvijā palīdzību, bet arī ļauties stāstījumam par mežģīnēm vīriešu un sieviešu apģērbā un baudīt franču mūzikas programmu. Savukārt piektdien, 12.jūlija vakarā pilsētas centrā – Brīvības laukumā notiks svētku atklāšana un zaļumballe kopā ar Ventspils Senioru bigbendu un DJ Lejasmeijeru.

Lielā svētku diena būs sestdiena, 13.jūlijs. Uz Brīvības laukuma skatuves romantisku gaisotni radīs populāri latviešu dueti. To vidū būs Ināra Rudzīte un Ainars Bumbieris, romantiskais "X faktora" duets Signe un Jānis, Jolanta Gulbe un Deniss Paškevičs, kā arī grupa "Menuets". Te viss būs par mīlestību un romantiku. Lielo nakts balli te vakarā spēlēs grupa "Vēja runa".

Uz Pauzera pļavām atkal aicināsim svinēt svētkus festivāla gaisotnē. Par skatuves iesildītājiem būs Tukuma sadraudzības pilsētu draugi – mākslinieki no Khoni (Gruzija) un Krasnogorskas (Krievija). Savukārt vakarā pirms un pēc lielā gājiena muzicēs grupas "Carrnival Youth", "Otra puse" un Antra Stafecka, Ralfs Eilands ar svētku orķestri un OZOLS ar labākajām hip-hop dziesmām. Būs arī gaismas, ūdens un mūzikas priekšnesumi, bet nakts balli spēlēs DJ Vento.

Pauzera pļavās finišēs arī svētku gājiens "Ar auto uz kāzām!". Lielajā dižošanās pasākumā būs gan tukumnieki, gan Tukuma pagastu ļaudis, kā arī tuvāki un tālāki Tukuma draugi. Domājams, ka gan jau latviešu sacensību gars būs piestrādājis, lai svētku skatītāji varētu novērtēt, kam lielāks, kam smukāks, kam ātrāks, kam glaunāks automobilis, un kurš prot svinēt svētkus krāsaināk un skaļāk.

Pils iela atkal būs Kāzu iela, kurā būs pulcējušies ne vien tie, kas kaut ko piedāvā kāzu sarīkošanai - floristi, interjeristi, noformētāji, kāzu tērpu darinātāji un pārdevēji un citi, bet būs arī Tukuma pagastu ļaudis, kuri dižosies ar tām iespējām, ko piedāvā viņu uzņēmēji – amatnieki, ēdinātāji, naktsmītņu turētāji, lai smukākās kāzas būtu Tukuma pusē. Iespējams, šī būs īstā vieta, lai noskaidrotu, kur un kā Tukuma novadā svinēt kāzas.

Vecpilsētā tāpat kā iepriekš būs Mākslinieku iela, kurā valdīs Mīlestības harmonija. Te būs izstādes un radošās darbnīcas, alternatīvās modes tērpu skate un Tukuma literātu aktivitātes, kustību teātra "Ideagnosis" performance un koncerti, kafija, kūkas un fotografēšanās.

Svētku sestdienā atklāsim divas jaunas izstādes. Viena būs Tukuma muzeja veidota - stāsts par kino filmēšanu Tukumā, kas būs skatāma Tukuma pilsētas vēstures muzejā "Pils tornis". Savukārt otra būs tukumnieku un Tukuma pagastu ļaužu veidota kāzu izstāde "Saulesmeitas precībās", kurā būs skatāmas kāzu kleitas un ne tikai, atklājot gan senatnē, gan mūsdienās rakstītus līgavu un viņu tērpu stāstus.

Pilsētā pa dienu būs atkal amatnieku Smukumlietu tirdziņš, kur tuvāki un tālāki amatnieki piedāvās iegādāties noderīgas lietiņas ikdienai un svētkiem vai iepazīt un nobaudīt neparastas garšas. Bet pie baznīcas – tradicionālais svētku Ziedu tirgus. Dārzu mīļotājus šajā dienā īpaši ciemos savā daiļdārzā gaidīs arī Dace Lukševica.

Pēc bagātās sestdienas svētku svētdiena – 14.jūlijs pilsētā būs rāmāka diena. Diena kā parasti iesāksies ar svētku dievkalpojumiem gan luterāņu, gan katoļu un baptistu baznīcā. Pilsētas parkā pa dienu būs programma bērniem kopā ar "Zili brīnumi" un "Smaidu darbnīca", savukārt mieru rast un vasaru baudīt ikviens būs aicināts uz rožu kolekciju dārzu "Rozītes" Sēmes pagastā (vien 12 km no Tukuma). Te dārzs šajā dienā būs iepazīstams neparastākos veidos, bet pēcpusdienā uz koncertu "Vasaru svinēt..." aicinās Karīna Tatarinova un "Plenēra apvienība" kopā ar īpašo viesi Maiju Doveiku.

Savukārt gan svētdienas, gan visu svētku noslēgums būs Durbes estrādē – pašā vakarā, pulksten 22.00 ar lieluzvedumu "Precību spēles Tukumā". Tas būs neparasts uzvedums ar vairāk nekā 1200 dejotājiem un dziedātājiem, mūzikas un gaismas projekcijām. Tie būs kā mazi dziesmu un deju svētki. Lieluzveduma radošo komandu veido Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku virsvadītāja Zanda Mūrniece un virsdiriģents Romāns Vanags, scenogrāfe Ineta Sipunova, gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis, libreta autore Elīna Apsīte un režisors Juris Jonelis. Mūzikas skaņu rakstus izspēlēs tautas mūzikas kapela Katrīnas Dimantas vadībā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Latvija
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.488235sec.