Vestards Šimkus ieskaņos Tukuma Sv. Trīsvienības baznīcas torņa melodijas

Jau pavisam drīz Tukuma Sv. Trīsvienības baznīcas pulkstenis ieskanēsies jaunās melodijās. Iecere ir daļa no gaidāmā vasaras notikumu cikla pilsētā "Tiekamies Tukumā".

Turpmāk noteiktās stundās dievnama tornī skanēs pazīstamu baznīcas dziesmu melodiju motīvi. Melodijas aranžējis un ieskaņojis izcilais pianists un novadnieks Vestards Šimkus. Ieskaņot pulksteņa melodijas mūziķis atsaucies pēc pilsētas kultūras dzīves organizatoru un Tukuma evaņģēliski luteriskās baznīcas atjaunošanas fonda aicinājuma.

Pulksteņa melodijām būs dienas un nedēļas skanējuma ritms, kā arī nākotnē tās būs iespējams pielāgot gada ritējuma noskaņām. Melodijas atskaņošanai sagatavotas Tukuma Kultūras nama skaņu ierakstu studijā. Tehnisko pusi nodrošinās pulksteņa apkalpojošā kompānija "Jet". Projektu finansē Tukuma novada Dome.

Pavisam skaņu studijā ierakstītas 19 dažādas pulksteņa melodijas. Vestards Šimkus aranžējis pazīstamas un mazāk pazīstamas baznīcas dziesmas, ļaujot ieskanēties tām īpašā torņa mūzikas salikumos. Starp aranžētajām melodijām ir izvēlētas dziesmas atbilstoši dienas ritējumam, kā, piemēram, "Dona nobis pacem", "Ņem manu sirdi, Žēlotāj", "Paceliet balsis, slavējiet", "No saules lēkta", "Jau mierā visas lietas" u.c. Dienas vidū skanēs pazīstamais korālis "Dievs, Kungs ir mūsu stiprā pils".

Baznīcas pulksteņa melodijām ir sava tradīciju vēsture. Daudzās Eiropas un pasaules pilsētās iespējams dzirdēt zvanu melodijas. Mehāniskais pulkstenis Tukuma baznīcas tornī, iespējams, atradies jau 18.gs. vidū, kad pabeigta dievnama torņa celtniecība, un darbojies vēl 20.gs. pirmajā pusē, līdz pilnībā tika sabojāts 1941. gada 30. jūnija apšaudē.  Senais pulksteņa mehānisms šobrīd atrodas Rundāles pils muzeja krātuvēs. Tukuma baznīcā digitālas torņa melodijas pirmo reizi sāka skanēt tūkstošgades mijā, kad tornī ar pilsētnieku un mecenātu atbalstu ierīkoja mūsdienīgu pulksteni. 2017. gadā Tukuma novada Dome finansēja jaunu digitālā pulksteņa iegādi un ciparnīcu apgaismojuma uzstādīšanu, bet kompānija „Telms" nodrošināja jauno elektroiekārtu maiņu tornī.

Tukuma miestam - 575

Tukumnieki pirmās melodijas varēs dzirdēt jau nedēļas otrajā pusē, taču viesus uz Tukumu ieklausīties baznīcas zvanu skaņās aicinām īpaši sestdien, 18.jūlijā, kad pilsēta svinēs Tukuma miesta 575.gadadienu, jo pagaidām vecākais zināmais dokuments, kurā minēts Tukuma miests ar Livonijas ordeņa pili, kapelu un aptuveni divdesmit ēkā, ir datēts ar 1445.gadu. Šajā pat dienā savu 25. dzimšanas dienu svinēs arī Tukuma pilsētas vēstures muzejs "Pils tornis", kurš atrodas ēkā, kas būvēta pirms teju 780 gadiem - vienā no Livonijas ordeņa pils stūriem un pārbūvētā veidā saglabājusies līdz mūsdienām. Jau 25 gadus tajā apskatāmas pilsētas vēstures liecības, kas iegūtas arheoloģiskajos izrakumos vai saņemtas kā dāvinājumi no tukumniekiem.

18. jūlijā Tukuma muzejs un Tukuma ev. luteriskā baznīca aicina tukumniekus un viesus tikties pilsētas centrā un iejusties viduslaiku noskaņās, kad pilsētas kārtību noteica baznīcas zvani. Arheologs Rūdolfs Brūzis, kurš jau vairākus gadus veic arheoloģiskos izrakumus pašā pilsētas centrā, iepazīstinās ar arheoloģiskajiem atradumiem no Tukuma miesta teritorijas. Par aktīvo atpūtu un vēstures piedzīvojumu noskaņu rūpēsies dzīvās vēstures veidotāji Latvijā - aktīvās atpūtas un vēstures piedzīvojumu organizācija "Araisis", kas ne tikai demonstrēs viduslaikiem raksturīgos priekšmetus un bruņinieku cīņu paņēmienus, bet arī organizēs spēles un dažādas aktivitātes. Par muzikālo pusi rūpēsies folkloras kopa "Trejasmens".  

Tā kā nepieciešamība aizsargāt savu zemi ir bijusi ne tikai viduslaikos, bet arī mūsdienās, Tukuma pilsētas un vēstures muzejā "Pils tornis" šajā dienā atklās arī jaunu izstādi. Tā būs veltīta 42. Tukuma Zemessardzes bataljona vīriem (ieeja muzejā ar muzeja biļeti). Savukārt mākslas galerijā "Durvis" un Tukuma ev. luteriskajā baznīcā ar dzīvi Tukuma miestiņā iepazīstinās gan leļļu ainiņas, gan pēdējo arheoloģisko izrakumu laikā atrastās senlietas, kā arī unikāli baznīcas sakrālie un mākslas priekšmeti. Vakarā baznīcā izskanēs svētku koncerts "Vasaras vidus laiki", kurā uzstāsies brīnišķīgā baroka mūzikas izpildītāja Ieva Parša (balss) un senās mūzikas ansamblis "Trakula" (ieeja ar ielūgumiem, kas saņemami Tukuma pilsētas Kultūras namā). 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Latvija
Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
5 EUR
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.47241402sec.