Jaunmoku pilī apskatāmi zvani no lielākās zvanu kolekcijas Latvijā

Izstādē “Zvaniem skanot!” Jaunmoku pils Freimaņa zālē ir skatāmi 96 zvaniņi no lielākās zvanu kolekcijas Latvijā. Dažādu formu, materiālu un tematikas zvaniņu apskati papildina pils vēsturiskā zvana ieskandināšana.

Ludmila Merkulova no Rēzeknes novada Mākoņkalna pagasta Lipuškiem ir lielākās zvanu kolekcijas īpašniece Latvijā. Pati viņa atzīst, ka 7000 zvanu ir redzami viņas mājās Lipuškos, bet vismaz vairāki tūkstoši stāv neizpakoti kastēs. Zvanu kolekcionēšana aizsākusies pirms apmēram četrpadsmit gadiem Lielbritānijā. Pirmo zvanu uzdāvināja pašas bērni. Tā pamazām auga gan interese, gan zināšanas par zvaniem, to vēsturi un ražotājiem. Zvaniņus lielākoties iegādājās izsolēs, kā arī  veikaliņos un krāmu tirdziņos Lielbritānijā. Daudzi zvaniņi nāk no Amerikas un citām valstīm. Katram zvanam ir savs stāsts.

Izstādē būs iespēja apskatīt Ziemassvētku putnu – Kanādas kardinālu,  zvanu -  vīna kausu no Bohēmijas stikla, zvanu sievietes formā no kolekcionāru vidū ļoti iemīļotās, Kanādas gada mākslinieces Lenas Liu kolekcijas.

Materiālu, formu, krāsu un pielietojuma dažādība raksturo izstādē redzamos zvaniņus. Porcelāna, metāla, māla, sudraba, Bohēmijas stikla zvani. Būs iespēja apskatīt un iepazīt dažādus zvanu veidus - saziņas, galda, suvenīru, ganību zvani, kas nereti ir dekoratīvi interjera priekšmeti ar funkcionālu nozīmi.

Kolekcijā ietilpst arī tematiskie zvaniņi, piemēram, zvaniņi ar ziediem no  karaliskā botāniskā dārza Lielbritānijā, kas nedaudz atgādina jūgendstila laiku un sasaucas ar Jaunmoku pils salona interjeru. Zvaniņi ar putniem, dzīvnieku mazuļiem vēsta par Amerikas mežiem, bet klusībā aizvij domas uz Meža muzeju turpat pils otrajā stāvā.

Izstāde tika atklāta Ziemassvētku ieskandināšanas brīvdienās, 10. decembrī, un būs skatāma līdz 31.martam. Ieejas maksa būs pēc muzeja cenrāža.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 31.03.2024 - 20.04.2024 Kandavā tikšanās ar "Nelūgtajiem viesiem"  Tukuma TIC
Sarunu vakars ar Leldi Kovaļovu un Andri Daugaviņu - Kandavas vīna namā 20.aprīlī. | Skatīt vairāk
Latvija
Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.58380103sec.