Dobeles Ceriņu festivāls Dobelē

Jau vairāk nekā desmit gadus Dobeles novadā ir iedibināta tradīcija svinēt svētkus pavasarī, priecājoties par krāšņo ceriņu ziedēšanu. Šogad Dobeles novada īpašie svētki “Dobeles Ceriņu festivāls 2022” norisināsies no 12. maija līdz 12. jūnijam.

Dobeles Ceriņu festivāla šā gada ideja ir vienot jaunā novada iedzīvotājus un viesus ceriņu burvības sajūtās, piedāvājot baudīt piesātinātu pasākumu programmu, ceriņu ziedu saldo aromātu un košās krāsas, vienlaikus arī dodot iespēju izgaršot vietējos gardumus vesela mēneša garumā.

“Ceriņu festivāla dizainā, apvienojot senatni ar mūsdienām, gluži kā Dobeles pils atjaunošana, tapa ideja par senlaicīgo sejas vaibstu apvienošanu ar mūsdienīgi “hipsterīgām” brillēm un ceriņziedu pilnu galvu, tādējādi reiz iesāktās Dobeles Ceriņu svētku tradīcijas pārnesot jaunā, mūsdienīgā veidolā – Ceriņu festivālā,” pauž Dobeles Ceriņu festivāla 2022 grafiskā dizaina izstrādāja Aneta Maisaka.

Ceriņu svētku svinēšanas tradīcijas aizsākās pirms 11 gadiem. Šogad Dobeles ceriņu festivāls solās būt pārsteigumiem, jaunatklājumiem un patīkamiem piedzīvojumiem bagāts. Festivāls uzziedēs ceriņu plaukšanas vietā – Dārzkopības institūta ceriņu dārzā, kur notiks dažādi kultūras, sporta, izklaides un izglītojošie pasākumi. Daudzveidīgi pasākumi notiks Dobeles pilsētā, Aucē, Tērvetē un citviet novada pagastos.

Ceriņu dārzā īpašs mirklis šogad sagaidāms 20. maijā, kad divām jaunām ceriņu šķirnēm tiks doti vārdi “Emīlija” un “Jaunsudrabiņš”, savukārt 27. maijā Ceriņu dārzu koncertā “Zied ceriņkrāsās Parīze un Vīne” piepildīs opermūzika.

Ceriņu svētkiem mijoties ar Muzeju nakts aktivitātēm, pārsteigumiem bagāti notikumi norisināsies Dobeles Pilī, kur 14. maijā varēs  gan doties ekskursijā pa pili, gan arī piedalīties izlaušanās spēlē “Hercogienes zudušais medaljons”. Muzeju naktī arī citviet  – Dobeles novada muzejā, Dobeles Amatu mājā un citur novadā gaidāmi dažādi pārsteigumi, par kuriem sīkāk uzzināsiet, iepazīstoties ar svētku programmu. Neizpaliks arī Ceriņu festivāla Lielais tirgus, kas apmeklētājus gaidīs 21. maijā Dobeles vēsturiskajā Tirgus laukumā, Amatu mājas pagalmā un laukumā pie Dobeles pilsētas kultūras nama.

Maija beigās festivāla dalībnieki tiks laipni aicināti piebiedroties Pop - Up piknikā Pļavas ielas terasē, Dobelē, savukārt mākslas mīļotājiem un citiem interesentiem noteikti nepamanīti nepaliks mākslinieki, kuri būs ieradušies uz vērienīgo mākslas plenēru novadā.

Gardēžiem un jaunu garšu atklājējiem 4. jūnijā Dobelē Valtera Krauzes vadībā būs iespēja piedalīties vēl nebijušās Latvijas vadošo pavāru meistarklasēs un šovā “Garšu cīņas”, kur ikviens interesents varēs ne tikai vērot, bet arī līdzdarboties kopā ar pieciem augstas klases un starptautisku atzinību guvušiem pavāriem - Inu Poliščenko (“Gemoss”), Kasparu Jansonu (“Kūkotava”), Kārli Muginu (“Piens”), Andreju Botikovu (“Grand Palace hotel”), Nessingu - pavāri no Brazīlijas u.c., kuri dalīsies pieredzē, sacentīsies savā starpā, vērtēs, degustēs, dalīsies ar receptēm, aicinās piedalīties konkursos un viktorīnās un kopā radīs garāko sviestmaizi Dobelē. Tā būs vissirsnīgākā Latvijā mīlētu un starptautiski apbalvotu un atdzītu pavāru mijiedarbība ar skatītājiem.

Muzikālu un arī acīm tīkamu pārsteigumu Dobeles novada iedzīvotājiem un pilsētas viesiem sagādās Latvijā zināmā dziedātāja Agnese Rakovska. 4. jūnijā Dobelē ikvienam būs iespēja piedalīties “Zvaigznāja festivālā”, kura laikā notiks diskusijas, performances un vieslekcijas, kā arī būs iespēja apskatīt ierakstu studiju un Agneses Rakovskas vadībā ierakstīt savu dziedājumu.

Sportisko aktivitāšu cienītājus noteikti varētu ieinteresēt tradicionālais Nakts skrējiens, kas 21. maija vakarā norisināsies Dobelē. Šajā dienā pilsētā arī plānotas dažādas aktivitātes bērniem, koncerti un disko balle Ķestermeža estrādē. Savukārt patiesi saviļņojošas sajūtas pārņems Dobeles novada amatiermākslas kolektīvus, kuri pēc ilgā pārtraukuma Covid-19 dēļ 21. maijā atkal varēs satikties “Dziesmu un deju dienā”, lai dejotu un dziedātu visas dienas garumā.

Tā kā Dobeles novads ir kļuvis daudz plašāks, svētku pasākumi plānoti arī citviet novadā, izklaižu programmu piedāvājot tādu, lai ceriņu maģiskā noskaņa apvītu ikvienu novada iedzīvotāju neatkarīgi no dzīvesvietas novadā. Tā, piemēram, Aucē maija beigās ceriņu krāsu noskaņās notiks Pūtēju orķestru festivāls, Muzeju naktī Bēnē Ceriņziedu arkā “Mīlestībā…” skanēs ne vien brīnišķīgs koncerts ar Liepājas aktrises Sigitas Pļaviņas (Jevgļevskas) un ģitārista Māra Kupča piedalīšanos, bet būs arī unikāla iespēja vakarā piedalīties ceriņu dēstīšanā Mīlestības pussalā. Penkulē sadarbībā ar Radošās studijas “Strops” saimniecēm Edīti un Lindu Bēvaldēm varēs pagatavot ceriņu krēmu, hidrolātu un piedalīties sojas vasku sveču meistardarbnīcā. Maija beigās ceriņu smaržas varēs sajust Augstkalnes baznīcā, kur skanēs ērģeļu mūzika Aivara Kalēja izpildījumā. Šīs un daudz citu aktivitāšu varēsiet baudīt jau pavisam drīz – pēc mēneša Dobeles novadā!  

Precīzai svētku norises programmai aicinām sekot līdzi Dobeles novada pašvaldība mājaslapā www.dobele.lv, Dobeles pilsētas kultūras nama mājaslapā www.kulturadobele.lv, “Dobele Dara” mājaslapā www.dobeledara.lv un Facebook profilos jau drīzumā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Latvija
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46009111sec.