Rudens vēstneša – ābola godināšana Dobelē

Latvijas sulīgākais festivāls “Ābolu svētki 2022” apmeklētājus Dobelē gaidīs jau pavisam drīz – 1. oktobrī. Tajā kopā pulcēsies novada un apkārtnes mājražotāji un dārzkopji, lai piedāvātu apmeklētājiem pašu labāko no dabas veltēm.

Tā kā Dobeles Ābolu svētki ir ne tikai īpašs notikums dobelniekiem un Dobeles visiem, bet arī svarīgs mirklis dārzkopības nozarei, tajā tiks godināti nozares profesionāļi. Dārzkopības institūta Latvijas ģenētisko resursu kolekcijā ir vairāk kā 1000 ābeļu šķirņu. Ābeļu selekcijas mērķis ir iegūt šķirnes ar augstu augļu kvalitāti, labu un regulāru ražību, viegli veidojamu vainagu, kā arī izturību pret kaitīgiem organismiem un nelabvēlīgiem laika apstākļiem.

Mērķtiecīga ābolu selekcija, veicot kontrolētus krustojumus, Latvijā sākās tikai 1950. gados, to veica Roberts Āboliņš, Aleksandrs Maizītis un vēlāk arī Rūdolfs Dumbravs Madonas rajona “Iedzēnos”. Nozīmīgākās šķirnes:  “Atvasara” – skaisti, garšīgi augļi, maz slimo, “Iedzēnu” – laba, izturīga ziemas ābolu šķirne. Kopš 1994. gada ābeļu selekciju veic Dārzkopības institūtā Dobelē. No jaunajām šķirnēm vispieprasītākās ir šķirnes ir “Dace” – viegli audzējama, kvalitatīvi augļi, kraupja izturīga, “Gita” – ļoti ražīga, kraupja izturīga (selekcionāri Rūdolfs Dumbravs, Laila Ikase). Mazos dārzos populāras ir Latvijā radītās kolonnābeles: “Baiba”, “Zane” un “Uldis” (selekcionāri Rūdolfs Dumbravs, Laila Ikase), kā arī “Inese” (selekcionāri Rūdolfs Dumbravs, Inese Drudze).    

Īpaši interesanta noteikti būs ābolu izstāde, kā arī iespēja dārzā aplūkot dažnedažādas ābolu šķirnes, īpaši izceļot tās šķirnes, kas radītas Latvijā. Ābolu laboratorijas dārza lapenē svētku dienā būs sastopami Dārzkopības institūta zinātnieki, kas atklās ābolu audzēšanas noslēpumus, kā arī garšas veidošanās nianses, lai atrastu sev vistīkamāko ābolu šķirni, ko iedēstīt piemājas dārziņā.  

Ābolu svētku laikā Dārzkopības institūtā mājražotāju un amatnieku tirdziņā īpašā stendā varēsiet sastapt šī gada Dobeles novada pašvaldības Grantu saņēmējus – “Bergi Food” no Vecauces pagasta un Rūtenberga lauku labumu maltīti no Penkules pagasta, kas piedāvās izbaudīt īpaši pagatavotos ēdienus. Mārcis Klatenbergs “Bergi.Food” piedāvās busiņā tapušus burgerus ar īpašu ābolu bārbekjū mērci, desertu un ābolu karsto dzērienu. Savukārt Dainis Rūtenbergs Rūtenberga Lauku labumu maltītē aicinās baudīt ķirbju - ābolu biezzupu, ceptus kartupeļus ar cūkgaļu ābolu biezenī un silto dzērienu.  

Tas nebūt nav viss - Ābolu dienas ietvaros lieliem un maziem būs iespēja piedalīties arī Ābolu dienas orientēšanās spēlē visai ģimenei, vai individuāli, tā iepazīstot vairāk kā 1000 dažādas ābeļu šķirnes un hibrīdus.

Šie svētki īpaši piemēroti būs visiem gardēžiem, jo dārza svētku tirdziņā un āra kafejnīcā būs nobaudāmi neskaitāmi daudz gardumu, kas ražoti no āboliem. Par mājīgi rudenīgu atmosfēru rūpēsies dzīvo skulptūru muzikālais kvartets, savukārt muzikālo noformējumu radīs muzikālā apvienība “Ziņģes brāļi” no Bauskas. Neaizmirstiet, ka svētku laikā arī paši mazākie varēs atrast sev aizraujošas nodarbes sajūtu darbnīcā, un skaistos mirkļus varēs iemūžināt īpašā svētku foto stūrītī. Degustācijas, izstādes, tirdziņš, sportiski aktīvas nodarbes, - tas viss vienuviet garšām bagātākajā un Latvijas sulīgākajā festivālā – Dobeles Ābolu svētkos!

Svētkus rada Dārzkopības institūts sadarbībā ar Dobeles novada pašvaldību.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.03.2024 - 29.03.2024 Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
no 145 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
5 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42744899sec.