Alsungas amatu mājā apskatāma mākslas izstāde «Viedie pumpuri»

Alsungas Amatu mājā no 12. marta skatāma Agneses un Jāņa Rudzīšu izstāde ”Viedie pumpuri”. Agnese eksponējusi grafiska rakstura darbus, kuros attēloti ar dabu saistīti motīvi. Savos meklējumos māksliniece pievērš uzmanību dabas savdabībai un unikalitātei, kā arī uzsver mūžības un dzīves cikla tēmu. Agnese uzskata, ka visas atbildes atrodamas, vērojot procesus dabā un citē Homēra ”Iliādu”: ”Cilvēku dzimuma liktenis tāds, kāds lapām ir mežā: citas vējš rudeni purina zemē, bet citas jau meži, pumpurus atraisot, audzē, kad ziedonis atnāk no jauna, – gluži tā cilvēku dzimums te rodas, te iznīkst pēc brīža.”

Savukārt, Jānis uzskata, ka pasaule ir mīļa! Ar fotoaparātu ķer dzīvības un mirkļa mūžību. J. Rudzītis ieguvis lietišķās mākslas un dizaina skolotāja, kā arī izglītības zinātņu maģistra akadēmisko grādu pedagoģijā. Jau 20 gadus ir Liepājas 8. vidusskolas pedagogs. No sirds mīl savu profesiju. ”Gada skolotājs” – 2008., 2013., 2015., 2018. un 2021. gadā. Mākslas izstādēs piedalās kopš 2000. gada. Par radošās dzīves virsotni Jānis uzskata 2020. gada Liepājas vizuālās mākslas izstādes ”Tuvplāni” žūrijas apbalvojumu ”Par iekļaušanos kopējā Liepājas stāstā un tā papildināšanu fotogrāfijās”, kā arī 2021. gadā Liepājas muzejā atklāto personālizstādi ”Pasaule ir mīļa”. J. Rudzīša fotomirkļi, kas fiksēti pilsētvidē, ļauj novērtēt, atklāt un vairāk iemīlēt vietu, kurā mēs dzīvojam. Jānis ir visas Latvijas – savas dzimtenes – patriots un pilsonis. Katrs nostūris, kaktiņš un pamestais akmens mūris viņu uzrunā, aicina to iepazīt dziļāk. Relaksācija, ja vārdos tas jāietērpj. Pastaigas ar fotokameru sevī ietver veselu rituālu – pastaigas svaigā gaisā, sarunas ar nejauši sastaptiem cilvēkiem un laikabiedriem, kā arī jaunatklājumi fotomākslas lauciņā un atgriezeniskā saite sociālajos tīklos. Nav svarīgi, kādā mākslas jomā vai tehnikā strādā cilvēks, galu galā viņš atveido sevi, projicē savu iekšējo pasauli. Jāņa gadījumā tā ir mīlestība pret pasauli – Dievu, dabu un darbu. Nepateikto ļauj novērot skatītājiem pašiem!

Agneses prāt, ar mākslu jābūt pildītam kā pīrādziņam. Pīrāgi no krāsns arī tiek izvilkti visādi, ne visi ir vienādi gludi un spīdīgi, bet svarīgi, kas tajos ir par pildījumu. Ne tikai māksliniekam, bet cilvēkam ir svarīgi, kas notiek viņa sirdī, prātā, iztēlē. Sabiedrībā valda klišeja, ka mākslinieki ir mūžīgā lūdzēja lomā. Mūsdienas pierāda pretējo, ir labi būt izglītotam, daudzpusīgam, atvērtu sirdi utt. Lielākajā skaitā gadījumu mākslinieks ir starp kolēģiem – profesionāļiem un sabiedrību. Bieži vien šie abi krasti nesatiekas. Neatliek variantu kā pašam sevi turēt līdzsvarā un ar mākslas palīdzību veidot tiltus, tādējādi mazinot plaisas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.65097284sec.